V Taliansku pozor! Turisti si niesli domov nevinný suvenír, dostali tisícovú pokutu

Zbieranie mušlí na pláži je bežná záľuba väčšiny turistov a doposiaľ sme ju považovali za celkom nevinnú zábavku. Opak si však myslia Taliani, ktorým každoročne takto miznú z pláží obrovské množstvá piesku.

14.06.2021 07:00
Sardínia, more, leto, oceán, skaly, pobrežie,... Foto:
Sardínia. Ilustračné foto.
debata (1)

Draho vyšlo zbieranie mušlí, kameňov a piesku aj štyridsaťjeden turistov, ktorí nedávno dostali za svoje počínanie počas vlaňajšej dovolenky na Sardínii pokutu, informoval Matadornetwork.

Zbieranie piesku z pláží ostrova je totiž od roku 2017 nezákonné.

V roku 2020 zaistila talianska polícia u turistov viac ako 90 kilogramov piesku, mušlí a kameňov. Pokuty sa podľa CNN pohybovali od 500 do 3 000 eur. Okrem pokuty hrozí previnilcom dokonca až väzenie.

V roku 2019 čelila dvojica turistov trestu 6 rokov za mrežami po tom, čo sa pokúsila odniesť si so sebou domov 40 kilogramov piesku v plastových fľašiach.

Obľúbeným miestom na zber „suvenírov“ sú najmä pláže s ružovým alebo bielym pieskom, napísala minulý rok CNN. Na internete fungovala dokonca webová stránka, ktorá ponúkala sardinský piesok na predaj.

Sardínia nie je jediným miestom s prísnymi pravidlami chrániacimi piesok na svojich plážach. Grécka pláž Lalaria postavila odnášanie piesku mimo zákon v roku 2018.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #krádež #pokuta #piesok