Prímorský hrad aj potápanie s Kristom. 10 najlepšie ukrytých pláží Talianska. Poznáte ich?

Taliansko je známe, že ponúka obrovskú paletu pláží - od piesčitých s pozvoľným vstupom do vody, po kamenisté s dramatickými bralami týčiacimi sa z mora. Veľa ich je však prehustených, čo uberá na zážitku, ale aj na bezpečnosti v dobe pandémie.

23.09.2021 07:00
debata (2)

Tu je podľa cestovateľského portálu CN Traveler niekoľko dobre ukrytých klenotov v zátokách, ktoré strážia dramatické ruiny hradov či potopené starobylé sochy – no nikdy ich nevalcujú davy dovolenkárov. Vyberiete si?

Riserva Vendicari, Sicília

Hneď pri krásnom, no často prehliadanom meste Syrakúzy, sa tiahne kilometre dlhý divoko nádherný národný park s malými zátokami, v ktorých sa vždy dá nájsť súkromie.

Parco Naturale di Maremma, Toskánsko

Tento národný park, ktorý bol kedysi obľúbeným miestom relaxu toskánskej šľachty, dnes láka turistov, ale aj diviaky. S dôrazom na ochranu prírody sa sem dostane denne len obmedzený počet návštevníkov, a preto táto pláž ostáva jednou z dokonalých oáz pokoja na pobreží. Suché konáre stromov trčiace z piesku sú ideálne ako vešiaky na usušenie uterákov.

La Pelosa, Sardínia

Sardínia je známa svojimi neuveriteľnými plážami s bielym práškovým pieskom, dokonale modrým morom a odľahlými zákutiami chránenými borovicovým lesom. La Pelosa je typická svojím unikátnym pozadím s ruinami hradu a príjemne plytkou vodou siahajúcou po kolená.

Capo Vaticano, Kalábria

Táto oblasť Talianska je stále mimo väčšieho záujmu zahraničných turistov, ale domorodci vedia, že práve tu sa rozprestierajú jedny z najlepších pláží v krajine. Na Capo Vaticano zavedú návštevníkov dolu ku krásnemu oblúku bieleho piesku, ktorý leží ukrytý medzi vysokými útesmi, dlhé kamenné schody. Maskovaná pláž je preto ideálnym miestom na piknik v úzkom kruhu rodiny či priateľov.

Punta Aderci, Abruzzo

Abruzzo je jedným z najmenej navštevovaných regiónov krajiny. Panenský kút je obklopený horami a posiaty nedotknutými plážami na východe. V prírodnej rezervácii Punta Aderci lovia rybári stále pomocou tradičného dreveného náčini, z cudzincov sem chodia najmä dobrodruhovia a trampi, ktorí vyhľadávajú osamelé miesta na nerušené kúpanie.

Spiaggia dei Conigli, Lampedusa

„Pláž králikov“ na južnej strane ostrova Lampedusa je jedným z najoslnivejších miest nielen v Taliansku, ale v celej Európe – s akvamarínovou vodou ako stvorenou pre šnorchlovanie.

Baia delle Zagare, Apúlia

V regióne Gargano v Apúlii (medzi Vieste a Mattinata) leží pláž s jemným pieskom pomenovaná podľa miestnej kvetiny, ktorá tu kvitne na jar. Je obklopená chráneným parkom a je typická svojimi dvoma bielymi skalnými útvarmi týčiacimi sa z tyrkysového mora. Mimo hlavnej sezóny v júli a auguste poskytuje miesto takmer úplné súkromie.

La Secca di Maratea, Basilicata

Toto pobrežie vyzerá takmer navlas rovnako ako jeho sused, Amalfitánske pobrežie, akurát bez zástupov turistov a prestrelených cien.

Cala Violina a Scarlino, Toskánsko

Na túto krásnu pláž, ktorá je ako vystrihnutá z exotického Karibiku, sa dá dostať iba takmer dvojkilometrovým chodníkom cez borovicový les v národnom parku neďaleko Castiglione della Pescaia. Napriek menšej túre, ktorú treba podstúpiť, sem s obľubou chodia miestne rodiny na celodenné výlety.

San Fruttoso, Ligúria

Táto skalnatá pláž neďaleko Portofina je dostupná iba pešo alebo loďou. Výlet však stojí za to. Priamo na pláži sa nachádza jedno z najkrajších talianskych opátstiev a tamojšie tmavomodré more ukrýva pre milovníkov šnorchlovania dokonalé prekvapenie – ponorenú sochu Krista priepasti, ktorý má zdvihnuté ruky dohora akoby vítal prichádzajúcich.

Pozrite si aj reláciu Ide o peniaze o covide a cestovnom poistení:

Video
Covid a dovolenka: o cestovnom poistení s Vladimírom Cvikom z Netfinancie.sk. Odvysielané 30. 6. 2021.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #pláže