Takmer 600 kilogramovú Freyu museli úrady zabiť: Môžu za to dotieraví turisti

Nórsko usmrtilo mroža Freyu, ktorý priťahoval do Osla davy nadšených turistov. Samicu, ktorá sa v posledných týždňoch stala populárnou atrakciou, museli usmrtiť po tom, čo úradníci dospeli k záveru, že tento morský cicavec predstavuje pre ľudí riziko. Jej popularita sa jej tak stala osudnou, no za jej smrť nepriamo môžu práve necitliví návštevníci.

17.08.2022 05:00
debata (4)

K moru prichádzali v poslednom čase čoraz väčšie davy ľudí, aby videli samicu mroža menom Freya, ktorá vyliezala na malé člny, aby sa opaľovala, píše ABC News. Úrady ľudí varovali, aby sa od zvieraťa držali ďalej, no tí, samozrejme, radšej chceli fotku novej atrakcie, ako mrožie dobro.

Nórske riaditeľstvo pre rybolov uviedlo, že na mieste dospelo k presvedčeniu, že verejnosť nerešpektuje odporúčanie držať sa v dostatočnej vzdialenosti od mroža.

Riaditeľstvo preto dospelo k záveru, že možnosť potenciálneho napadnutia ľudí bola privysoká a dobré životné podmienky zvieraťa neboli zachované. Príslušné orgány sa preto rozhodli Freyu utratiť.

Chorvátsko, Pula, koloseum, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Inflácia tlačí cenovky nahor: Ako sú na tom aktuálne ceny hotelov v Chorvátsku?

Šéf riaditeľstva Frank Bakke-Jensen uviedol, že sa zvažovalo niekoľko možných riešení, vrátane presťahovania Freyi, ale nakoniec sa považovali za nerealizovateľné. „S možným premiestnením bolo spojených niekoľko obáv o dobré životné podmienky zvierat,“ uviedol Bakke-Jensen vo vyhlásení.

„Máme pochopenie pre skutočnosť, že rozhodnutie môže vyvolať negatívne reakcie verejnosti, ale som presvedčený, že to bol správny krok. Veľmi si vážime dobré životné podmienky zvierat, ale prednosť musia mať ľudské životy a bezpečnosť.“

Keď Freya minulý mesiac dorazila do fjordu Oslo, riaditeľstvo uviedlo, že úradníci ju pozorne sledujú a pripravujú sa na premiestnenie, ak to bude možné, ale dúfajú, že odíde z vlastnej vôle.

V tom čase sa Freyi „darilo dobre, jedla, odpočívala“ a podľa riaditeľstva vyzerala „v dobrej kondícii“. Bola pokojná aj počas stretnutí s ľuďmi.

Zvedavci však začali prichádzať v čoraz väčších množstvách a zviera už nemalo potrebný pokoj. Zástupy ju vyrušovali, a tak sa zrejme začínala cítiť ohrozená a v tom prípade hrozilo podľa odborníkov, že by na ľudí mohla zaútočiť.

Mrože sú v Nórsku chráneným druhom. Pochádzajú z oblasti severného polárneho kruhu. Južnejšie sa zvyčajne nevyberajú, aj keď výnimky sa stávajú. Freyu stála jej dobrodružná priateľská povaha a záľuba v cestovaní a spoznávaní nových kútov sveta život…

NEPOUZ, most, Gruzínsko, Kass Land - Tsalka Canyon Čítajte viac Ďalší 'klenot' extrémnych mostov: K diamantu zavesenému nad roklinou sa dostenete bicyklom po lane Petrohrad Čítajte viac Turisti obchádzajú Rusko. Týmto nahradili cársky Petrohrad či majestátny Vladivostok Rožňava Čítajte viac Najväčšie štvorcové námestie Slovenska nájdete na Gemeri. Kde sú ďalšie?

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #mrož