Žralok zabíjal v Chorvátsku naposledy v '74. Jadran je aj dnes plný predátorov, asi 300 ich je len pri Splite

V Jadranskom mori pri Chorvátsku žije prekvapivo veľa žralokov. S ľuďmi sa veľmi nestretávajú, a preto každé spozorovanie, zvlášť, ak sa video objaví na sociálnych sieťach, okamžite vyvolá vlnu zdesenia.

01.10.2022 06:00
debata (1)
žralokár, Richard Jaroněk, žraloky, more, ryby, čeľuste, potápač, potápanie, Čítajte viac Žralokár Jaroněk: Stretli ste žraloka? Buďte šťastný. O 40 rokov tu už nebudú
Je fascinujúce, ako len prstami dokážeme...
Žralok je veľmi zvedavé zviera.
+16Žraloky usmrtia ročne na celom svete 5 ľudí,...

Výskum chorvátsko-slovinského tímu ukázal, že viac ako polovica týchto žralokov je bohužiaľ ohrozená. Ich najväčším nepriateľom je najmä rybolov, pretože sa často zamotávajú do sietí nastražených pre iné ryby a hynú.

Ako píše Poslovni Dnevnik, správa o tom, že v okolí chorvátskeho pobrežia sa momentálne nachádza skupina morských predátorov, vyvolala medzi turistami v Chorvátsku prekvapenie a úľak, cituje Metropolitan magazín City.

chorvátskom Jadrane žijú desiatky rôznych druhov žralokov (morski pas, ako im hovoria Chorváti), no ani v lete, keď je more plné dovolenkárov, nemajú potrebu nadväzovať kontakty, ani ceriť zuby. Ľudia ich spozorujú veľmi zriedkavo, pretože sa zvyčajne držia ďaleko od preplnených pláží.

Skupina žralokov však v posledných týždňoch trávi čas neďaleko najväčšej pláže v Splite. Prišli sa tam páriť, v auguste ich na mieste bolo 200 až 300, odhadol pre Dnevnik.hr chorvátsky výskumník a lektor Alen Soldo.

žralok, žraloky, more, potápač, oceán, ryby, predátor, dravec Čítajte viac Žralok v Chorvátsku? Nepravdepodobné, ale nie vylúčené

Dodal, že ľudia si ich všimnú len zriedka preto, že zvyčajne plávajú v hlbších vodách a držia sa pri sebe. Navyše väčšinou ide o neškodné druhy žralokov, ktoré dosahujú veľkosť len asi meter a pol.

Z času na čas sa však do chorvátskych vôd dostanú aj nebezpečnejšie žraloky, no to je podľa odborníka dosť zriedkavé.

Posledný smrteľný útok žraloka v Chorvátsku bol zaznamenaný v sedemdesiatych rokoch v Lokve Rogoznici. Soldo si myslí, že osobu, ktorá tragicky prišla o život, napadol žralok modrý (Carcharodon carcharias).

Pred štrnástimi rokmi v Chorvátsku napadol žralok aj Slovinca Damijana Peska, no ten našťastie prežil. Profesor Soldo vtedy analyzoval jeho zuby a odhadol, že zviera vážilo asi tonu.

Šibenik, Chorvátsko, more, leto, letovisko, lode, chrám Čítajte viac Inst@inšpirácia: Takto ste Chorvátsko ešte nevideli, pozrite si unikátne zábery najkrajších miest dovolenka, doma, záhrada Čítajte viac Neviete, kam s peniazmi? Kúpte si dovolenkovú vilu. Tu je top 10 miest, kde sa oplatí NEPOUZ dokonala plaz na Maldivach crazy sexy fun traveler Čítajte viac Sólo cestovateľka Alexandra: Moja zóna komfortu je niekde inde ako u väčšiny žien

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #žraloky