Delia ich 3 kilometre, a zároveň celý svet: Prekliate Diomedove ostrovy patria Rusku aj USA

Dvojica ostrovov medzi Ruskom a Spojenými štátmi je jedným z najpodivnejších miest na planéte. Medzi Malým a Veľkým sú len trocha viac ako tri kilometre a z jedného na druhý sa dá loďou preplávať za 10 minút, no časový rozdiel medzi nimi je neuveriteľných 23 hodín.

07.02.2023 06:00
planéta, Zem, zemeguľa, reliéf, vesmír,... Foto:
Beringov prieliv
debata (2)

Nachádzajú sa uprostred Beringovho prielivu, jeden je bližšie k Čukotke, druhý zas k Aljaške. Skalnaté ostrovčeky sú takmer stále zahalené v hmle, mrzne to na nich, až praští a prežije tu len pár odolných medveďov, mrožov a pohraničných strážcov.

Západný ostrov Veľký Diomedes, ktorý patrí Rusku, má rozlohu asi 29 kilometrov štvorcových a dnes už nie je trvalo obývaný.

Americký má rozlohu 6 kilometrov štvorcových a žije na ňom okolo stovky príslušníkov pôvodného národa Inupiatov.

Sicília, Etna, sopka, Taormina, ostrov, večer, dovolenka, leto, noc, Čítajte viac Najväčší ostrov Stredozemného mora môže čoskoro spojiť s pevninou najdlhší visutý most na svete

Medzi ostrovmi, približne v polovici ich vzdialenosti, prechádza štátna hranica aj medzinárodná dátumová hranica.

Pre lepšie pochopenie tohto javu sa na ostrovy vydal v roku 1995 britský herec Michael Palin, známy predovšetkým z programu BBC Lietajúci cirkus Montyho Pythona. Vylodil sa na Malom Diomedovom ostrove a „pozrel sa do budúcnosti“ smerom na väčší z ostrovov: keď bolo na americkom ostrove pondelok ráno, na ruskom bolo v tom istom momente už utorkové ráno.

Práve preto sa tieto ostrovy zvyknú nazývať aj Ostrov zajtrajška a Ostrov včerajška.

Chyba, kliatba a plavba

Prvým Európanom, ktorý tieto ostrovy objavil, bol ruský moreplavec Semjon Ivanovič Dežňov v roku 1648. Už vtedy žili na ostrovoch pôvodní obyvatelia, Eskimáci, ktorí sa ako jediní môžu dodnes voľne medzi ostrovmi pohybovať.

Ruský moreplavec Vitus Bering, ktorý bol však pôvodom Dán, znovu objavil tieto ostrovy 6. augusta 1728, v deň ruského sviatku svätého Dioméda. Mylne si však myslel, že sa tu nachádza len jeden ostrov. Súostrovie ako dva ostrovy, zakreslil do námorných máp až ruský geodet Michail Gvozdev.

Celá oblasť vtedy preto patrila Rusku až do rok 1867, keď Rusko predalo Aljašku za 7 miliónov dolárov USA. So zmenou vlastníctva prišla aj zmena dátumu a miestni Eskimáci sa dostali do podivnej situácie – na oboch ostrovoch bol rovnaký čas, ale rozdielny deň.

Ešte nejaký čas Inuiti toto rozdelenie znášali, no od 20. storočia už na ruskom ostrove nežijú žiadne civilné osoby. Časť ich odišla na Malý Diomedov ostrov, časť na americkú pevninu. Od roku 1941 na Veľkom Diomedovom ostrove sídli oddiel ruskej pohraničnej stráže.

Legenda hovorí, že keď posledný Eskimák opustil väčší ostrov, objavil sa tam šaman a celý ho preklial. Odvtedy vraj na ňom z rôznych príčin umierajú záhadne ľudia.

Nemecko, čajka, mólo, Baltské more Čítajte viac Zaútočí Rusko na tento obľúbený dovolenkový ostrov? Domáci sa už vyzbrojujú

Tí tu však aj bez šamanov majú poriadne „prekliaty“ život počas pohraničnej služby. Krutá zima a ľadové vetry tu panujú trištvrte roka a takmer celý rok sú ostrovy doslova obalené v mliečnej hmle.

V roku 1987, počas studenej vojny, preplávala americká plavkyňa Lynne Cox z Malého na Veľký Diomédes, k vojenskej základni Sovietskeho zväzu.

Hovorilo sa aj o vybudovaní mosta alebo tunela cez Beringovu úžinu, či sa tieto plány niekedy v budúcnosti zrealizujú, nevedno.

Playa de ses Illetes, Formentera, Španielsko Čítajte viac Tri najkrajšie európske ostrovy, kde nájdete nečakaný pokoj aj počas letnej sezóny Scilly, ostrov, exotika, pláž, more, palma, piesok, schody, dovolenka, relax, cestovanie Čítajte viac Súkromný ostrov? Niektoré sú prekvapivo cenovo dostupné jazero, príroda, jeseň, hory, turistika Čítajte viac Nábor nových obyvateľov: Na ostrove Rum žije len 36 ľudí, chcú ďalších
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #ostrovy #Beringovo more