Na Baťovom kanáli môže byť každý kapitán

Baťov kanál je splnený sen pre každého, kto túži byť kapitánom na lodi. Netreba skladať kapitánske skúšky, človek nepotrebuje žiadne osvedčenia, potvrdenia.

01.07.2014 06:00
debata (1)

Stačí, keď absolvuje asi päťminútový kurz a môže sa vydať aj s rodinou na malé vodné dobrodružstvo.

Baťov kanál dal postaviť Tomáš Baťa, aby čo najlacnejším spôsobom prevážal hnedé uhlie z baní v Ratíškoviciach do elektrárne v Ostrokoviciach. Dnes je z neho jedinečná turistická trasa. No prv, ako skočíte za kormidlo, oplatí sa zájsť po výdatný proviant do Skalice, aby nebol na lodi nikto hladný. Jeden z najlepších koláčov s dierou uprostred, skalický trdelník, pečú vo františkánskom Kostole Sedembolestnej Panny Márie a kláštore.Tu ho robia podobne ako pred 200 rokmi, keď prvý trdelník v Skalici upiekol sedmohradský kuchár grófa, generála a básnika Jozefa Gvadányiho. Voňavý zázrak sa pečie na pahrebe z dubového dreva, cesto kysne dvakrát a posýpkou sú vlašské orechy. A netrhá sa rukou, ale krája sa na kolieska…

K prístavu Skalica sa ide po úzkej ceste, odbočka je z hlavnej cesty, ktorá smeruje k hranici s Českou republikou. Parkovať sa dá priamo pri prístave. Či sa chystáte len vo dvojici, alebo ste si naplánovali výlet s veľkou posádkou, v prístave vám odporučia vhodné plavidlo. Majú k dispozícii motorové člny, pri ktorých trvá zaškolenie asi päť minút. Kto si trúfa, môže vyskúšať aj veľkú kajutovú loď, ktorá však znamená aj väčšiu zodpovednosť a trochu dlhšie, asi 30-minútové školenie. Rezerváciu člnov treba urobiť aspoň deň vopred. Povinnosťou pre najmenších sú vesty. Vesty pre deti do troch rokov si však musia rodičia zabezpečiť sami.

Redakcia Pravdy si vyskúšala približne hodinovú plavbu do najbližšej zastávky pri Sudoměřiciach, kde je zaujímavá technická pamiatka – výklopník. Dnes je z nej pekný výhľad do česko-slovenského pohraničia, kedysi sa tu vyklápalo hnedé uhlie do veľkých lodí nazývaných šlepy a tie ďalej po kanáli ťahali kone alebo malé traktory Slavia.

Ostrov pri výklopníku priláka najmä deti. Vôkol jazierka s bielymi leknami voľne poskakujú králiky, pasú sa tu ovce. Je to naozaj pekné miesto na malý piknik. Obďaleč sú hojdačky. Cesta k výklopníku trvala asi 20 minút, niektorí členovia redakčnej posádky tu po prvý raz na vlastné oči uvideli bobra a celú cestu nás sprevádzal „spev“ trsteniarika škriekavého, ktorý si stavia hniezda v trstí.

„Aj napriek tomu, že je to umelý kanál, ktorý ručne kopalo asi 1¤500 ľudí v rokoch 1934 až 1938, je tu bohatá príroda. Všetka voda je z rieky Morava, čiže aj tu je veľa kaprovitých rýb, sumcov, šťúk a v okolí hniezdia chránené druhy ako bocian biely, bocian čierny či volavka popolavá,“ dodala Martina Šebelová zo spoločnosti Prvá plavebná, ktorá prevádzkuje prístav Skalica.

Celý Baťov kanál meria približne 60 kilometrov a na trase je viacero jedinečných zastávok. V Petrove sa oplatí ochutnať víno v unikátnych pivniciach zo 16. storočia. Pri obci Vnorovy, na mieste, kde kanál križuje Moravu, možno obdivovať torzo lanovky, ktorou sa prevážali spomínané veľké šlepy cez rieku. Obec Napajedla má krásny žrebčín, z prístavu v Strážnici sa možno vybrať k zámočku. Pôvabné je mestečko Veselí nad Moravou.

Na to všetko treba celý týždeň. Komu stačí len krátka ochutnávka vodáckeho sveta a chcel by radšej spoznávať krásy slovenského pohraničia, nech sa vráti nazad do Skalice. Neprehliadnuteľnou pamiatkou v centre je Dom kultúry. Nie nadarmo ho niektorí Skaličania volajú „najkrajší dom mesta“. Architektom secesnej stavby je Dušan Jurkovič a určite sa oplatí nazrieť dnu do nádherne zdobenej divadelnej sály, ktorá bola na začiatku 20. storočia najväčšou na Slovensku. Za návštevu určite stojí aj Holíčsky zámok o pár kilometrov ďalej v Holíči, ktorý obľubovala aj Mária Terézia.

Kam na výlet: 5 tipov nadnes

Na Baťovom kanáli môžu byť kapitánmi malí aj... Foto: Andrej Barát, Pravda
Baťov kanál Na Baťovom kanáli môžu byť kapitánmi malí aj veľkí.
Výklopník v Sudoměřiciach slúžil na vyklápanie... Foto: Andrej Barát, Pravda
Výklopník v Sudoměřiciach Výklopník v Sudoměřiciach slúžil na vyklápanie uhlia na veľké lode. Dnes je to technická pamiatka a zaujímavá vyhliadka.
V prístave Skalica môžete obdivovať aj malý... Foto: Pravda, Andrej Barát
Skalica, parník V prístave Skalica môžete obdivovať aj malý parník.
Dom kultúry v srdci Skalice je secesným... Foto: Pravda, Andrej Barát
Skalica Dom kultúry v srdci Skalice je secesným skvostom od Dušana Jurkoviča.
Holíčsky zámok rada navštevovala aj Mária Terézia. Foto: Pravda, Andrej Barát
Holíč, zámok Holíčsky zámok rada navštevovala aj Mária Terézia.

V stredu si prečítajte: Kúpele Trenčianske Teplice

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #skalica #Holič #Divy Slovenska #Baťov kanál