Warhol otvára malebný kraj svojich rodičov

Keď sa 6. augusta 1928 narodil v Pittsburghu Andy Warhol, nikto ešte netušil, ako zmení svet umenia.

04.07.2014 12:00
debata (3)

Hoci rád používal vetu Ja pochádzam odnikiaľ, v skutočnosti vedel o tom, kde má korene. Hoci sa až do svojej smrti v roku 1987 do rodného kraja aj pre vtedajší režim nevrátil, v Mikovej, odkiaľ pochádzajú jeho rodiča, aj v Medzilaborciach, kde je jeho múzeum, už žije v povedomí ľudí.

Warholovo meno nesie aj ulica v centre Medzilaboriec. Malebný kraj s krásnou prírodou a hustými lesmi, odkiaľ pochádzajú, navštívili Andyho bratia – najstarší Paul a prostredný John. Aj vďaka nim je múzeum v Medzilaborciach. Ako prvé múzeum na Slovensku koncepčne mapuje, prezentuje a odborne spracováva aj tie tendencie vo výtvarnom umení a kultúre, ktoré dosiaľ málo inštitúcií akceptuje, či už je to vplyv etnika pôvodu umelca na jeho dielo, alebo vplyv pop-artu na aktuálne umenie na Slovensku.

Vzniku múzea predchádzali aktivity nadšencov zo Spoločnosti Andyho Warhola, keď sa ešte za bývalého komunistického režimu podarilo zozbierať veľa materiálov, dokumentov a exponátov. Múzeum oficiálne existuje od 1. septembra 1991, keď spadalo pod ministerstvo kultúry, o desať rokov neskôr sa stal zriaďovateľom Prešovský samosprávny kraj. Múzeum ponúka tri expozície – prvou je expozícia Andyho Warhola, druhá je o pôvode Andyho Warhola a tretia je expozícia Andyho brata Paula a jeho syna Jamesa. Andyho brat začal tvoriť až po jeho smrti, rovnako technikou sieťotlače. James zase tvorí knižné detské ilustrácie.

Aj keď už má Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach medzinárodné uznanie – je totiž jediné v Európe – počet návštevníkov zo Slovenska nie je taký vysoký, ako by sa patrilo. „Väčšina turistov sem prichádza vyslovene za Warholom, sedemdesiat percent z nich je zo zahraničia. Väčšinou Česi, pridali sa aj Poliaci, nechýbali ani Holanďania, Američania, ale aj Japonci. Vedia vopred, že tu nájdu Warhola,“ povedala riaditeľka múzea Valika Maďarová.

Nie každý z nich vie, že Andy Warhol nakrúcal aj filmy. „Nehovoríme o klasike, ale o undergroundových filmoch. Napríklad film Sleep alebo Emipre State Building, niečo v štýle reality šou,“ vysvetlila lektorka Jarmila Suchá. Warhol vydával aj vlastný časopis. Niektorých ľudí zarazí aj Andyho fascinácia komunistickými symbolmi a osobnosťami. Nechýba tu kosák a kladivo či červený portrét Lenina alebo Mao. Na druhej strane v múzeu nájdete portréty Ingrid Bergmanovej, Hansa Christiana Andersena či Micka Jaggera z Rolling Stones.

Zaujímavými exponátmi sú Warholove osobné veci. Múzeum ich získalo alebo si ich požičalo priamo od blízkych a pozostalých umelca. Je medzi nimi autentická listina, ktorou sa Andy Warhol zriekol dedičných majetkov v rodisku rodičov v Mikovej, fotografia portrétu Júlie Warholovej, podľa ktorej Andy Warhol urobil slávny portrét svojej matky technikou serigrafie. K najcennejším artefaktom v expozícii patrí autentická košieľka, v ktorej pokrstili synov Júlie a Andreja Warholovcov – Paula, Johna a Andyho. Návštevníci si môžu pozrieť aj Andyho autentický fotoaparát, magnetofón či slnečné okuliare. Súčasťou expozície je aj dokument z podpisovej akcie za zriadenie múzea, organizovanej Michalom Cihlářom a Alešom Najbrtom ešte v roku 1989, ktorú okrem iných podpisovalo aj mnoho osobností politického a kultúrneho života. Bol medzi nimi aj bývalý prezident ČSFR a Českej republiky Václav Havel.

Z letných aktualít múzea možno spomenúť výstavu Post pop art versus Street art autorov Jitky Kopejtkovej, Daniela Brogyányiho a Poppy. Daniel Brogyányi sa snaží ísť v stopách Andyho Warhola a postaral sa aj o výzdobu múzea. Fungujú aj tvorivé dielne, kde sa zapájajú nielen deti, ale podľa slov Jarmily Suchej aj dospelí.

V Medzilaborciach stojí za pozornosť aj miniskanzen, kde možno vidieť zmenšené drevenice, či kostolíky. Z Medzilaboriec sa rozhodne oplatí ísť do Mikovej, odkiaľ Warholovci pochádzajú. V obci v malebnom kraji je dosť časté priezvisko Zavacký, ako sa za slobodna volala aj Warholova mama. Dom Warholovcov už nestojí, zachovala sa len studňa, ktorú mali na dvore. V Mikovej sa 25. júla začne 23. ročník Mikovského festivalu rusínskej kultúry na počesť Andyho Warhola.

Kam na výlet: Päť tipov nadnes

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v... Foto: Boris Macko, Pravda
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, warhol Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.
Warholova košieľka, v ktorej bol krstený,... Foto: Boris Macko, Pravda
Warhol Warholova košieľka, v ktorej bol krstený, pochádza zo vzácnej zbierky jeho osobných vecí.
Socha Andyho Warhola pred múzeom. Foto: Boris Macko, Pravda
warhol Socha Andyho Warhola pred múzeom.
Medzi najznámejšie exponáty patrí červený... Foto: Boris Macko, Pravda
warhol Medzi najznámejšie exponáty patrí červený portrét V. I. Lenina.
Miková, tu má korene Andy Warhol. Z rodného... Foto: Boris Macko, Pravda
Miková, Warhol Miková, tu má korene Andy Warhol. Z rodného domu umelca sa zachovala už len studňa.

V pondelok si prečítajte: Bystriansku jaskyňu

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Warhol #Medzilaborce #Divy Slovenska