Z Alžbetinej rozhľadne uvidíte hrady ako na dlani

Návrat o stáročia dozadu a sledovanie slovenských hradov z pohľadu letiaceho orla, aj takéto zážitky ponúka Park miniatúr v Podolí.

10.07.2014 12:00
debata

Precízne modely kultúrnych pamiatok, ktoré sa tu nachádzajú, nie sú v skutočnosti až také miniatúrne, niektoré merajú až sedem metrov.

Vedeli ste, že jediný palác na hrade Červený Kameň má väčšiu plochu ako súbor všetkých objektov na Čachtickom hrade? Park miniatúr umožňuje takéto porovnanie, všetky modely hradov sú tu zhotovené v rovnakej mierke 1:50.

Park sa nachádza v strede Podolia, hneď vedľa cesty. Na hektárovej ploche je dnes presne 50 hradov, zámkov a významných kostolov. O mesiac ich už bude 51. V týchto dňoch práve dorábajú model hradu Beckov.

„Začal som na ňom robiť minulý rok, začiatkom decembra, teraz dorábam jeho posledné časti. Do konca júla by sme chceli mať hrad hotový,“ vraví Rudolf Kucmen, ktorý v neveľkej dielni na okraji parku zhotovil kus po kuse celý hrad.

Beckovský hrad nebol prvý a nebude posledný, ich počet by mal postupne narásť na stovku. Skutočný hrad Beckov je len kúsok od Podolia, návštevník bude môcť porovnávať súčasný stav s podobou, akú mal v minulosti. To je unikát tohto parku, neponúka návštevníkom kópie dnešných kultúrnych pamiatok, ale dobové rekonštrukcie hradov a zámkov z čias ich najväčšieho rozkvetu. Najkrajšie boli okolo roku 1700, keď mali dostavané všetky paláce.

Podolie je len päť kilometrov od Čachtíc, preto v parku nemôže chýbať hrad, ktorý preslávila Alžbeta Bátoriová.

„Je to dobová rekonštrukcia z roku 1708, teda približne sto rokov po tom, čo na ňom zomrela Bátorička. Hrad je postavený presne pôdorysne a výškopisne, je to najobdivovanejší model, čo súvisí s jeho históriou. Vyznačili sme na ňom miesto, kde by podľa legendy mohla byť Bátorička zamurovaná. Počas nedávnej rekonštrukcie hradu sa, žiaľ, toto miesto nepreskúmalo, lebo sa nachádza vo vonkajšom plášti múra a v súčasnosti nie je k nemu prístup. Spraviť k nemu chodníček nie je problém, je to námet do budúcnosti,“ vraví zakladateľ a správca Parku miniatúr Juraj Hlatký, veľký milovník histórie.

Zaujímavý je Šarišský hrad. Je to obrovská stavba, čo vidieť na jeho modeli. Má 7 krát 3 metre a stavali ho dva roky. Nazývajú ho aj slovenský Carcassonne, pretože má vonkajšie opevnenie, v ňom je 14 veží, čím pripomína francúzsku pevnosť Carcassonne. Málokto o tom vie, hrad je na kopci a nie je to vidno. Na modeli to majú ľudia ako na dlani, môžu si vychutnávať pohľad z vtáčej perspektívy. Boli tu návštevníci priamo zo Šariša a tí žasli nad tým, aký je ich hrad veľký.

Hričovský hrad patrí do štvorice tzv. orlích hniezd, čo sú hrady postavené v ťažko prístupnom skalnom teréne. Ďalšími z tejto skupiny sú hrady Súľov, Vršatec a Lednica. Všetky majú svoje miesto v Parku miniatúr.

„Model Hričovského hradu je vyrobený zvláštnou technológiou, z malých tehličiek. Hrad je známy povesťou o mníchovi, ktorý chodil zahalený kapucňou hradnému pánovi pripomínať, že zavraždil svoju manželku a dieťa. Hradný pán dal zavraždiť aj mnícha, ten skamenel a vo forme skaly sa objavil pred hradom, aby pánovi naďalej pripomínal jeho hriechy. Mních zahalený kapucňou dodnes pred hradom stojí, nie je to socha, ale prírodný výtvor. My ho máme stvárneného aj v našom modeli,“ hovorí Juraj Hlatký. Podobných legiend a povestí má v zásobe nespočetné množstvo.

Trenčiansky hrad zatiaľ v parku miniatúr nie je. Postavia aj ten a bude to veľká stavba s rozmermi približne 8 krát 7 metrov. Na základy bude potrebné odkopať toľko zeminy, že zaplní 10 tatroviek. V Parku miniatúr už dávajú dokopy výkresy, budú ho stavať v podobe, akú mal za Zápoľského. Je to podoba, ktorú poznáme aj dnes, ale bude mať všetky paláce, všetky veže a opevnenia. Za Matúša Čáka bol hrad veľmi jednoduchý, na vrchole kopca bola hradná veža, palác a súbor opevnení.

Uprostred parku je malá rozhľadňa, nazvaná Alžbetina. Stačí na ňu vyjsť a naskytne sa vám úžasný pohľad. Toľko hradov neuvidíte zo žiadnej rozhľadne na svete.

Kam na výlet: 5 tipov nadnes

Čachtický hrad, ktorý preslávila krvavá grófka,... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Čachtický hrad Čachtický hrad, ktorý preslávila krvavá grófka, otvorili minulý mesiac po dvojročnej rekonštrukcii.
Na opačnej strane Váhu sa týči Beckovský hrad.... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Beckovský hrad Na opačnej strane Váhu sa týči Beckovský hrad. Je dominantou regiónu, jeho múry na vysokej skale vidno aj z diaľnice. Z hradu je nádherný výhľad na celé stredné Považie.
Aj na modeli Hričovského hradu je skamenený... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Model Hričovského hradu Aj na modeli Hričovského hradu je skamenený mních s kapucňou ako pred skutočným hradom.
Po návšteve hradov dobre padne oddych v areáli... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Zelená voda Po návšteve hradov dobre padne oddych v areáli Zelená voda pri Novom meste nad Váhom.
Hrad Lednica, ktorý patrí medzi "orlie... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Hrad Lednica Hrad Lednica, ktorý patrí medzi "orlie hniezda", zaujal aj českých turistov.

Vo štvrtok si prečítajte: Starobylá Krupina je stále opradená tajomstvami


NAJ mestá

Oznámkujte 12 vybraných slovenských miest bodmi od 1 do 10.

Hlasovalo 5523 ľudí.

presov
Prešov. Autor: SHUTTERSTOCK

Prešov

Priemerný výsledok: 7,67 b.
Banská Štiavnica
Banská Štiavnica. Autor: SHUTTERSTOCK

Banská Štiavnica

Priemerný výsledok: 6,94 b.
Bardejov
Bardejov.

Bardejov

Priemerný výsledok: 6,49 b.
Košice
Košice. Autor: SHUTTERSTOCK

Košice

Priemerný výsledok: 6,12 b.
levoca
Levoča. Autor: SHUTTERSTOCK

Levoča

Priemerný výsledok: 5,66 b.
Banská Bystrica
Banská Bystrica.

Banská Bystrica

Priemerný výsledok: 5,47 b.
Trenčín
Trenčín. Autor: SHUTTERSTOCK

Trenčín

Priemerný výsledok: 5,33 b.
nitra
Nitra.

Nitra

Priemerný výsledok: 5,29 b.
žILINA
Žilina. Autor: SHUTTERSTOCK

Žilina

Priemerný výsledok: 4,85 b.
Bratislava
Bratislava. Autor: SHUTTERSTOCK

Bratislava

Priemerný výsledok: 4,83 b.
Trnava
Trnava Autor: SHUTTERSTOCK

Trnava

Priemerný výsledok: 4,53 b.
skalica
Skalica. Autor: SHUTTERSTOCK

Skalica

Priemerný výsledok: 4,48 b.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divy Slovenska #Park miniatúr v Podolí #Podolie #Rudolf Kucmen #Čachtice #Beckovský hrad