Klenot, v ktorom sa zastavil čas. Betliarsky kaštieľ

Kto navštívil kaštieľ v Betliari v okrese Rožňava má možno pocit, že sa v ňom zastavil čas.

06.08.2014 12:00
debata (1)

Dokonca môže na chvíľu uveriť, že posledný majiteľ Emanuel Andrássy II. si z neho len odskočil na poľovačku a každú chvíľu sa vráti. Interiér kaštieľa je v stave, akoby ho jeho bývalí majitelia stále využívali.

Kaštieľ patrí k najzachovalejším šľachtickým sídlam v strednej Európe. Keď v ňom zriaďovali múzeum, nemuseli doň podľa slov kultúrno-propagačnej manažérky múzea Judity Krajčiovej zháňať a kupovať žiadne zariadenie. Všetko tam zostalo. Jeho poslední vlastníci z rodu Andrássyovcov ho opustili v roku 1944, keď sa presťahovali do Lichtenštajnska. O rok kaštieľ znárodnili a ako múzeum slúži od roku 1953.

Túto perlu regiónu postavili v 15. storočí, keď územie Betliara vlastnili Bebekovci. Najdlhšie ho však užíval rod Andrássyovcov, ktorý patril k najstarším a najbohatším aristokratickým rodinám Uhorska. Jeden z tohto šľachtického rodu, Július Andrássy, vstúpil do histórie tým, že korunoval známu bavorskú princeznú Sissy za uhorskú kráľovnú. Andrássyovci, najmä poslední z vetvy, ktorí obývali betliarske sídlo, boli známi cestovatelia. Domov si zo sveta nosili nielen zážitky, ale aj rôzne exotické suveníry, ktoré sú dnes súčasťou zbierok múzea. V tomto smere sa preslávil najmä Emanuel Andrássy I., ktorý precestoval Japonsko, Čínu, Turecko, Indiu a mnohé ďalšie krajiny sveta.

Betliar sa nachádza neďaleko historického baníckeho mesta Rožňava. Kaštieľ aj s priľahlým parkom s veľkosťou 57 hektárov sa nepatrí obísť. Napriek tomu, že samotný park je po kalamitách z vlaňajška a tohto roku dočasne zatvorený, expozície, ktoré návštevník nájde v objekte, stojí zato vidieť. K najväčším vzácnostiam patrí historická knižnica. „Založil ju Leopold Andrássy a obsahuje okolo 15-tisíc knižných titulov, väčšinou náučnej literatúry. Najstaršie pochádzajú z 15. storočia,“ konštatuje Krajčiová.

Mimoriadne zaujímavá je časť pozostávajúca z exotických predmetov, ktoré si Andrássyovci priviezli z ciest po svete. Okrem poľovníckych trofejí, ako je vypreparovaný medveď grizzly z Kanady, krokodíl či hlava slona, zaujmú aj mnohé ďalšie. V zbierkach je tiež oblek eskimáka z tulenej kože, tritisíc rokov staré egyptské múmie, samurajské brnenie, hlava polynézskeho bojovníka z Novej Guiney, vrhací nôž z Konga, orientálny nôž kukri, indonézsky súbojový nôž rančong a ďalšie zaujímavé vecičky.

Kaštieľ, ktorý je otvorený denne a vstupy doň sú naplánované v poldruhahodi­nových intervaloch, je plný trofejí a aj preto nosí prívlastok poľovnícky. Všetky miestnosti, či už spálne, salóny, jedálne, ale aj miestnosti pre služobníctvo, sú zariadené dobovým nábytkom. Jeho obyvatelia používali šestnásť kúpeľní. V interiéroch sú tiež mnohé obrazy, podobizne majiteľov kaštieľa dominujú v galérii predkov na poschodí, zaujímavé sú obrazy Júliusa Andrássyho aj namaľovaná scéna, v ktorej korunuje Sissy za kráľovnú. Príťažlivý je aj porcelánový kabinet pozostávajúci z kúskov dovezených zo známych európskych výrobní zo začiatku 18. storočia. Napríklad z Meissenu, Viedne či z francúzskeho Sevrésu, ale aj z Karlových Varov a Herendu vo vtedajšom Uhorsku. Novinkou pre turistov v kaštieli Betliar sú večerné prehliadky, ktoré múzeum začalo v letnej sezóne organizovať dvakrát do mesiaca. Chce tiež zaujať sériou rôznych podujatí. Len od júla do konca tohto roka ich pripravuje pätnásť.

Kto zavítal v minulosti do Betliara, návštevu spájal aj s návštevou hradu Krásna Hôrka, ktorý pred niekoľkými rokmi vyhorel. Ako alternatíva za prehliadku týchto priestorov sa teraz núka návšteva historického baníckeho mesta Rožňava či niektorej z okolitých jaskýň ako napr. Domica, Dobšinská ľadová jaskyňa či Ochtinská aragonitová jaskyňa.

Vo štvrtok si prečítajte: V biobazéne na Záhorí sa pláva v mieri s mlokmi

Kam na výlet: 6 tipov nadnes

Kaštieľ v Betliari je turistickým lákadlom.... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
08-09-betliar1 Kaštieľ v Betliari je turistickým lákadlom. Postavili v 15. storočí, keď územie Betliara vlastnili Bebekovci. Najdlhšie ho však užíval rod Andrássyovcov.
Július Andrássy, vstúpil do histórie tým, že... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
08-09-betliar2 Július Andrássy, vstúpil do histórie tým, že korunoval bavorskú princeznú Sissy za uhorskú kráľovnú. Obraz korunovácie zdobí jednu z miestností kaštieľa.
Fontána v parku pred kaštieľom. Park je po... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
08-09-betliar3 Fontána v parku pred kaštieľom. Park je po kalamitách z vlaňajška a tohto roku dočasne zatvorený.
Poľovnícky salón husárov patrí k ozdobám... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
08-09-betliar4 Poľovnícky salón husárov patrí k ozdobám kaštieľa. Okrem trofejí, ako je vypreparovaný medveď grizzly z Kanady, krokodíl či hlava slona, zaujmú aj mnohé ďalšie.
Hrad Krásna Hôrka poškodil požiar spred... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
08-09-betliar5 Hrad Krásna Hôrka poškodil požiar spred niekoľkých rokov.
Strážna veža v Rožňave bývala súčasťou gotickej... Foto: Pravda, Štefan Rimaj
08-09-betliar6 Strážna veža v Rožňave bývala súčasťou gotickej radnice. Dnes je obnovená a slúži ako vyhliadková veža pre turistov.

NAJ zámky, kaštiele, paláce

Oznámkujte 12 vybraných slovenských zámkov, kaštieľov či palácov bodmi od 1 do 10.

Hlasovalo 2374 ľudí.

zámok, Bojnice
Zámok Bojnice Autor: Andrej Barát, Pravda

Bojnice

Priemerný výsledok: 8,43 b.
Betliar, kaštieľ
Kaštieľ v Betliari

Betliar

Priemerný výsledok: 8,12 b.
smolenice, zámok
Smolenický zámok

Smolenice

Priemerný výsledok: 7,35 b.
Kaštieľ Markušovce
Kaštieľ Markušovce

Kaštieľ Markušovce

Priemerný výsledok: 7,20 b.
Kaštieľ Svätý Anton, Antol
Kaštieľ Svätý Anton

Svätý Anton

Priemerný výsledok: 6,94 b.
Topoľčianky, kaštieľ , zámok
Topoľčiansky kaštieľ Autor: Pravda, Ivan Majerský

Topoľčianky

Priemerný výsledok: 6,55 b.
zámok Belá
Zámok v Belej. Autor: Pravda, Ľuboš Pilc

Belá

Priemerný výsledok: 6,31 b.
Zvolenský zámok
Zvolenský zámok

Zvolenský zámok

Priemerný výsledok: 6,18 b.
kaštieľ Oponice
Kaštieľ Oponice. Autor: Pravda, Ľuboš Pilc

Kaštieľ Oponice

Priemerný výsledok: 6,16 b.
kaštieľ, Humenné
Kaštieľ v Humennom.

Humenné

Priemerný výsledok: 5,72 b.
prezidentský palác, Grassalkovichov palác, Bratislava
Grassalkovichov palác v Bratislave Autor: Pravda, Robert Hüttner

Grassalkovichov palác

Priemerný výsledok: 5,44 b.
Holíč, zámok
Holíčsky zámok

Holíčsky zámok

Priemerný výsledok: 4,91 b.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Betliar #Divy Slovenska #rod Andrássyovcov #Bebekovci