Hodrušská banská minulosť ožíva aj v podzemí

Do hlbín štôlne Starovšechsvätých v Banskej Hodruši po stáročia fárali baníci, teraz dlhými banskými chodbami putujú turisti.

08.08.2014 12:00
debata

Prechádzka podzemím spája dobrodružstvo s výletom do slávnej baníckej minulosti, ktorá v Hodruši-Hámroch zanechala svoju nezmazateľnú pečať. Historické budovy, kultúrne pamiatky, tradície, ale aj tajchy, ktoré počas leta lákajú príjemným osviežením po zaujímavých peších alebo cykloturistických túrach v Štiavnických vrchoch.

Zlato a striebro sa v štôlni Starovšechsvätých ťažilo od nepamäti, baníci v nej pracovali až do polovice minulého storočia. „Kam až siahajú korene banskej činnosti, nevedno, ale fakt je, že táto baňa fungovala už v druhej polovici 14. storočia a zatvorili ju roku 1950. Podľa nás sa v nej pracovalo nepretržite najmenej sedemsto rokov,“ hovorí Richard Kaňa zo spoločnosti Slovenská banská, s.,r.,o., Hodruša-Hámre, ktorá štôlňu aj s ďalšími obnovenými historickými objektmi na povrchu sprístupnila ako expozíciu pre verejnosť začiatkom tejto letnej turistickej sezóny.

Na vybratých úsekoch v podzemí sa návštevníci v prítmí dlhých banských chodieb vrátia do minulosti. Na vlastnej koži si môžu vyskúšať nielen atmosféru prostredia, v akej baníci stáročia pracovali, ale aj spoznať vývoj razenia banských diel, dobývania či vystužovania. „Sú to unikátne priestory, o ktorých voľakedajší profesori banskoštiavnickej banskej akadémie hovorili s veľkou úctou ako o učebnici baníctva. Nerobili sme do nich nijaké zásahy a štôlňa vyzerá tak, ako ju baníci opustili,“ pokračuje Kaňa.

Obraz o hodrušskom baníctve dotvárajú expozície vo dvoch obnovených pôvodných budovách. Okrem typických historických nástrojov či pomôcok tu však možno nájsť aj iné zaujímavosti, ktoré s baníctvom úzko súvisia. Vlastnú izbičku tu má legendárny huncút a vtipkár Nácko, atraktívna je aj mineralogická expozícia Kvety baní s exponátmi z regiónu aj z rôznych kútov sveta či trofeje tamojšieho súťažného zlatokopeckého klubu. Svoje miesto tu našli aj miestne tradície a zvyky, medzi ktoré určite patrí hodrušská paličková čipka. Jej výnimočnosť podčiarkuje fakt, že v 40. rokoch 20. storočia práve vo vtedajšej vychýrenej hodrušskej čipkárskej škole vyrobili čipky na svadobné šaty anglickej kráľovnej Alžbety II.

Hodruša-Hámre, ktorú tvoria tri miestne časti Banská Hodruša, Dolné Hámre a Kopanice, však turistom ponúka aj ďalšie historické banícke pamiatky. Tými najzaujímavejšími v Banskej Hodruši vedie internetový náučný chodník Cestujeme v čase, ktorý sa začína a končí oproti štôlni Starovšechsvätých a má 16 zastávok.

Jednou z nich je banícka klopačka z prvej polovice 16. storočia. „Zvolávala baníkov do práce, oznamovala im radostné i smutné noviny. Výnimočná je aj tým, že je v nej fungujúci hodinový stroj s jednou ručičkou, ktorá oznamuje iba hodiny. Nainštaloval ho tam koncom 18. storočia hodinársky majster Emerich Tlačil z Olomouca, dnes funguje vďaka nášmu študentovi Petrovi Fridrichovi, ktorý hodiny pred pár rokmi opravil a stará sa o ne,“ približuje starosta Hodruše-Hámrov Jozef Uram.

K historickým miestnym dominantám patrí aj súsošie Golgoty zo začiatku 19. storočia. Na svoje si prídu aj obdivovatelia sakrálnej architektúry, nájdu tu totiž sedem kostolov. Medzi nimi banícky kostolík v Jalšovej so zaujímavými kľučkami v tvare ryby i najstarší Kostol sv. Mikuláša zo 14. storočia.

Banícka obec, ktorá je ako súčasť okolia Banskej Štiavnice zapísaná do kultúrneho dedičstva UNESCO, ponúka však aj príjemný letný oddych pri vode. Osviežiť sa dá v Hornohodrušskom tajchu v blízkom stredisku Salamandra Resort, odkiaľ sa možno od piatka do nedele vyviezť lanovkou aj s bicyklom na Hornú Roveň a odtiaľ sa vydať po kilometroch turistických a cyklistických trás v Štiavnických vrchoch. Dolnohodrušský tajch v súčasnosti rekonštruujú, vypustený tajch sa stal tohtoročnou turistickou atrakciou.

Kam na výlet: 6 tipov nadnes
Cesta so sprievodcom podzemím štôlne... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
08-09-hodrusa1 Cesta so sprievodcom podzemím štôlne Starovšechsvätých v Banskej Hodruši je dobrodružstvom aj výletom do minulosti.
Banícka klopačka z prvej polovice 16. storočia... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
08-09-hodrusa4 Banícka klopačka z prvej polovice 16. storočia je výnimočná aj tým, že je v nej fungujúci hodinový stroj s jednou ručičkou, ktorá oznamuje iba hodiny.
Atraktívne zážitky pre milovníkov turistiky,... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
08-09-hodrusa5 Atraktívne zážitky pre milovníkov turistiky, oddychu a histórie ponúka neďaleká Banská Štiavnica, kde sa možno aj odfotografovať pri soške vtipkára Nácka.
Najstarší kostol sv. Mikuláša pochádza zo 14.... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
08-09-hodrusa3 Najstarší kostol sv. Mikuláša pochádza zo 14. storočia.
Jednou z dominánt obce Hodruša-Hámre je súsošie... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
08-09-hodrusa2 Jednou z dominánt obce Hodruša-Hámre je súsošie Golgota.
Od Hornohodrušského tajchu sa dá vyviezť... Foto: SALAMANDRA RESORT
08-09-hodrusa6 Od Hornohodrušského tajchu sa dá vyviezť lanovkou na Hornú Roveň aj s bicyklom.

V pondelok si prečítajte: Čachtický hrad s tajomstvami hradnej pani


NAJ zámky, kaštiele, paláce

Oznámkujte 12 vybraných slovenských zámkov, kaštieľov či palácov bodmi od 1 do 10.

Hlasovalo 2374 ľudí.

zámok, Bojnice
Zámok Bojnice Autor: Andrej Barát, Pravda

Bojnice

Priemerný výsledok: 8,43 b.
Betliar, kaštieľ
Kaštieľ v Betliari

Betliar

Priemerný výsledok: 8,12 b.
smolenice, zámok
Smolenický zámok

Smolenice

Priemerný výsledok: 7,35 b.
Kaštieľ Markušovce
Kaštieľ Markušovce

Kaštieľ Markušovce

Priemerný výsledok: 7,20 b.
Kaštieľ Svätý Anton, Antol
Kaštieľ Svätý Anton

Svätý Anton

Priemerný výsledok: 6,94 b.
Topoľčianky, kaštieľ , zámok
Topoľčiansky kaštieľ Autor: Pravda, Ivan Majerský

Topoľčianky

Priemerný výsledok: 6,55 b.
zámok Belá
Zámok v Belej. Autor: Pravda, Ľuboš Pilc

Belá

Priemerný výsledok: 6,31 b.
Zvolenský zámok
Zvolenský zámok

Zvolenský zámok

Priemerný výsledok: 6,18 b.
kaštieľ Oponice
Kaštieľ Oponice. Autor: Pravda, Ľuboš Pilc

Kaštieľ Oponice

Priemerný výsledok: 6,16 b.
kaštieľ, Humenné
Kaštieľ v Humennom.

Humenné

Priemerný výsledok: 5,72 b.
prezidentský palác, Grassalkovichov palác, Bratislava
Grassalkovichov palác v Bratislave Autor: Pravda, Robert Hüttner

Grassalkovichov palác

Priemerný výsledok: 5,44 b.
Holíč, zámok
Holíčsky zámok

Holíčsky zámok

Priemerný výsledok: 4,91 b.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kopanice #Divy Slovenska #Hodruša-Hámre #Banská Hodruša #Dolné Hámre