Keď ČSSR spôsobila aktiváciu nukleárnych hlavíc. Navštívili sme raketovú základňu

Len tri miesta na svete umožňujú nahliadnuť do raketovej základne, kde boli umiestnené nukleárne hlavice. Jedno je v USA v štáte Arizona, ďalšie je na Ukrajine pri Kyjeve a posledné, ktoré svoju históriu spája aj s Československom, je na západe Litvy. Práve litovskú základňu sme navštívili.

28.11.2022 06:30
debata (7)

VIDEO: Pozrite si príbeh utajenej nukleárnej raketovej základne v Litve, z ktorej pravdepodobne mierili aj na Československo

Video

Nachádza sa v hustom lese v kraji jazier a riedkeho osídlenia. Dnes je súčasťou Žemaitijoského národného parku, no pred jeho vznikom to bolo utajené miesto, ktoré si Sovieti vybrali na vybudovanie podzemnej raketovej základne.

Príjazdová cesta k Plokštinskej raketovej základni nenaznačuje nič nezvyčajné. V areáli základne nie je žiadna veľká budova. Z parkoviska je vidieť len bránu do múzea studenej vojny, ktoré tu sídli. Okolie objektu je ohradené ostnatým drôtom. Po zaplatení vstupného (10 eur) sa nás pracovníčka múzea opýtala, odkiaľ sme prišli. Bola prekvapená, ako sme sa dozvedeli o tomto mieste a dodala, že práve pred týždňom bola v Tatrách. Milo nám ukázala, ako ísť ďalej, pretože návštevníci sa v objekte pohybujú bez sprievodcu.

Sovietská nukleárna raketová základňa v Litve.... Foto: Martin Martiš
image00010 Sovietská nukleárna raketová základňa v Litve. Celá je v podzemí a na povrchu sú len kopule raketového sila

Na zelenej ploche základne vidieť len hnedé klobúčiky raketového sila. Celá základňa je v podzemí, vstupuje sa do nej cez hrubé pancierové dvere. Pod povrchom zeme sa nachádza spleť miestností a chodieb. Hneď v prvej je na stene mapka s plánikom a figurína vojaka telefonistu. Na tomto poschodí sa dozvieme niečo o histórii.

V roku 1960 sa začala výstavba raketového sila pre nové sovietske nukleárne rakety R-12 Dvina, v označení NATO- SS-4. Miesto základne nebolo určené náhodne. Rakety z neho vedeli zasiahnuť v tom čase všetkých členov NATO v Európe vrátane Turecka. Desaťtisíc vojakov začalo s výstavbou v Plokštinskom lese. Obyvateľom za vysťahovanie ponúkli 4¤500 rubľov.

Súradnice cieľov prípadného raketového útoku boli uložené v obálke v trezore objektu a boli nemenné. Pravdepodobne jediný raz, keď sa obálka aktivovala, nastal v lete roku 1968. V Českos­lovensku bola Pražská jar a Sovieti sa obávali vstupu vojsk NATO a jadrového útoku, a tak aktivovali zbraňové systémy. Či bol cieľom aj nejaký objekt vo vtedajšom Československu, môžeme iba hádať. Napriek tomu zo základne nebola nikdy vypálená žiadna strela.

Jedna raketa vážila 40 ton, z čoho 1,5 tony bola váha nukleárnej hlavice. Dostrel bol okolo 2¤500 km. Na akciu mohli byť pripravené štyri raketové silá naraz, pričom otvorenie kupol trvalo 30 minút. Členovia základne mohli vydržať uzavretí v podzemí až 15 dní.

Zatopená väznica v Estónsku Čítajte viac Z komunistických rozvalín sa stávajú turistické atrakcie

Základňa bola prísne utajená a Američanom sa podarilo odhaliť jej existenciu až v roku 1978, pravdepodobne satelitnými snímkami. Po tomto čase už bola základňa opustená a prestali ju udržiavať.

Po veliteľskom stanovišti a historickom okienku zostupujeme o poschodie nižšie, kde si môžeme pozrieť technické zabezpečenie. Bývala tu obrovská hliníková nádrž na palivo do rakety, tzv. oxidizér. Oxidizér sa nazýval AR27И a obsahoval 27 percent nitrogén oxidu a zvyšok bol nitrogén acid. Táto látka je vysoko toxická, takže posádku základne od nádrže chránili hermetické dvere a výkonná sústava vetrania.

Na dvoch poschodiach technického zabezpečenia sa nachádzali aj dieselagregáty, jeden D-830 v sile 830 koní a dva menšie D-100. Palivo mali uskladnené v stenách miestnosti. Vedľa neho bol umiestnený akumulátor a elektrické zabezpečenie základne.

Posádka v službe sa striedala každých osem hodín, pričom v službe bola vždy menej ako polovica mužov z celkovej dispozície. Každý musel byť schopný po zaznení alarmu nastúpiť na svoje miesto do štyroch minút a do 48 minút vystreliť raketu.

Predposledná miestnosť komplexu ukazuje ničivú silu jadrového výbuchu na modelové mesto, ktorého povrch v okruhu výbuchu je najprv roztopený a postupne ničený tlakovou vlnou.

Po spustení alarmu pokračujeme dlhou chodbou k samotnému silu, kde má byť raketa. Vstup je ohromujúci s obrovskou betónovou dierou, ktorá je hlboká 30 metrov. Vstupujeme v hornej polovici. Je tu celkovo šesť technických poschodí a vidieť rôzne vývody exhalátov či prísunu paliva.

Tu sa nachádzala zbraň vymyslená ľudstvom, do ktorej spoločnosť investovala energiu a zdroje, aby nakoniec bola schopná zasiahnuť akékoľvek miesto v Európe a „vymazať ho“.

Bunker Čítajte viac Prespali sme v atómovom kryte v centre Brna

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Československo #atómová bomba #Pražská jar #Litva #raketová základňa