Atentát na Fica: Na premiéra mal strieľať 71-ročný básnik z Levíc, v minulosti pracoval ako esbéeskár

Polícia po útoku zadržala muža, ktorý strieľal do predsedu vlády Roberta Fica.

15.05.2024 17:03
debata
Atentát na premiéra Roberta Fica
Video
Zdroj: TV Pravda

Podľa predbežných zistení Pravdy atentát na premiéra Roberta Fica spáchal 71-ročný obyvateľ Levíc Juraj Cintula. Ministerstvo vnútra ani polícia zatiaľ tieto informácie nepotvrdili ani nevyvrátili.

Atentát na Roberta Fica

Roberta Fica po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. 15. máj 2024

Fotogaléria
Po rokovaní vlády v Handlovej (15. 5. 2024)...
Vo vládnej limuzíne predseda vlády Robert Fico...
+13Roberta Fica po výjazdovom rokovaní vlády v...

Údajný útočník sa narodil v roku 1953, je dlhoročným obyvateľom Levíc. Podľa verejne dostupných informácii je jedným zo zakladateľov literárneho klubu Dúha, v ktorom pôsobí od roku 2005.

Napísal tri básnické zbierky, v roku 2010 mu vyšiel román, v roku 2015 kniha. Od roku 2015 je členom Spolku slovenských spisovateľov.

Foto: Pravda, reprofoto
strelec, Fico, Handlová, Juraj C.

Senior podozrivý z atentátu, má byť držiteľom zbrane, ktorú vlastní legálne.

V roku 2016 sa dostal do pozornosti médií, keď sa ako zamestnanec súkromnej bezpečnostnej služby v obchodnom dome v Leviciach sám stal obeťou útoku. V nákupnom centre, v ktorom pracoval, ho napadol mladší muž zrejme pod vplyvom omamných látok. Juraj Cintula mal zranenia na celom tele a nemohol dlhší čas pracovať, informovala televízia Markíza.

Zadržanie strelca atentátu na Fica
Video
Zdroj: TV Pravda

V tom istom roku inicioval vznik hnutia Proti násiliu, pomocou petície chcel vyzbierať podpisy a finančnú podporu pre oficiálnu registráciu hnutia. “Násilie je často reakciou ľudí, ako forma prejavu obyčajnej nespokojnosti na stav vecí. Buďme nespokojní, ale nie násilní!,” uvádza sa v petícii. Hnutie vyzývalo ľudí, aby sa postavili proti násiliu všetkého druhu od “vojnového stavu až po domáce fyzické či psychické násilie”, a tiež násilia na medzinárodnej scéne, v Európe, “v ktorej rastie militarizácia, extrémizmus, neonacizmus, anarchia.”

Pravidelne zverejňoval aj príspevky na stránke literárneho klubu na sociálnej sieti. V jednom z nich napríklad rozmýšľa o politike a politikoch: “Nie je predsa možné, aby 4% bohatých deviantov manipulovalo s celou masou a tá im to dovolí bez toho, aby proti tomu čokoľvek spravila. Tento zlomok, percento, nesmie určovať patogénny hodnotový systém celej mase. Je to nemorálne a nenormálne! Vraví sa, že slušní ľudia do politiky nejdú.”

V ďalšom príspevku kritizoval aj vládu, šéfom ktorej bol v tom čase Robert Fico, za to, že nebojuje dostatočne proti hazardu. “V každom meste, či dedine je hrací automat, na ktorom gambleri onanujú za peniaze napožičiavané od celej rodiny a známych, sú to desiatky tisíc eur. Čo proti tomu robí štát,” písal Juraj Cintula. Ďalej uviedol, že vláda na tomto probléme evidentne sama parazituje. “Čo proti tomu robí štát, strana, ktorá má názov sociálna? Nič! Štát zákonom nerieši žobranie,” písal muž na sociálnej sieti pred niekoľkými rokmi.

Rokovanie vlády v Handlovej

Po rokovaní vlády v Handlovej (15. 5. 2024) postrelili premiéra Roberta Fica. Útočníka zadržali.

Fotogaléria
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer) na...
Na snímke zľava minister investícií,...
+6Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #polícia #atentát na Roberta Fica