Zákon o FPU prešiel, aj keď nie je dohoda. Medzi Hlasom a SNS to iskrí: Danko chce koaličnú radu, Žiga napomenul Michelka

Aký bude osud Fondu na podporu umenia (FPU)? Pri podpore ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas) a ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (SNS) mala koalícia za jedno, pri FPU však stále nie je zhoda, aj keď v utorok prešiel druhým čítaním. Pri hlasovaní sa však poslanci Hlasu Roman Malatinec a Ľubica Laššáková zdržali. Ako pre Pravdu uviedla Laššáková, z troch podmienok akceptovala SNS len jeden „malilinký ústupok“. Zákon totiž naráža na ministerku kultúry Šimkovičovú, ktorá má jasnú filozofiu. Z radov Hlasu sa ozýva, že ak chcela presadiť svoje, mala ísť cestou vládneho, nie poslaneckého návrhu. Finálne hlasovanie o FPU by malo byť vo štvrtok.

14.05.2024 19:15
fico, žiga, danko, taraba Foto:
debata (15)

Napriek tomu, že v koalícii na zákone o FPU zhoda nie je, prešiel. Medzi Hlasom a SNS to stále iskrí, aj keď sa v kuloároch hovorí, že líder SNS Andrej Danko bol ochotný vyjsť Hlasu v ústrety. Hlasovať sa bude zrejme vo štvrtok.

Matúš Šutaj Eštok o tom, že Danko chce zvolať koaličnú radu
Video
Zdroj: TV Pravda

Dohody brzdí Šimkovičová

Ešte okolo obeda krátko po tom, čo poslanci koalície podporili obe ministerky 78 hlasmi, zákon o FPU podporu celej koalície nemal. „Uvidíme, ministerky sme podržali tak, ako sa má na koaličnú partiu. Pokiaľ ide o zákon o FPU, ten sa ešte kreuje,“ uviedol poslanec za SNS Karol Farkašovský.

Zuzana Dolinková, Martina Šimkovičová Čítajte viac Hlasovací trojboj: Ministerky odvolávanie ustoja, osud FPU je zrejme spečatený. Hlas ustúpil, SNS si musí dávať pozor

Schvaľovanie zákona o FPU sa natiahlo na takmer tri týždne a hlasovanie sa niekoľkokrát odsunulo. „Čo malo byť kreované, sa dokreovalo. Síce možno nie tak, ako sme s pánom kolegom Malatincom chceli, ale v poriadku, rešpektujem,“ uviedla pre Pravdu Laššáková. Z radov Hlasu sa ozýva, že ak chcela ministerka Šimkovičová presadiť svoje, mala ísť cestou vládneho a nie poslaneckého zákona. V Hlase podľa informácií Pravdy očakávali, že keď sa rozhodlo SNS ísť cestou poslaneckého návrhu, budú pripomienky prijaté a nebude sa takýmto spôsobom naťahovať.

Okolo pol šiestej poobede však zákon o FPU, vrátane pozmeňujúceho návrhu poslanca SNS Romana Michelka, prešiel v druhom čítaní. Za hlasovalo 76 poslancov koalície, keďže Malatinec a Laššáková sa zdržali. Zákon tak má podporu tesnej väčšiny. „Väčšina koaličných poslancov si myslí, že zákon tak, ako je predložený, je v poriadku,“ povedal na margo pozmeňujúceho návrhu Malatinca poslanec Michelko.

Karol Farkašovský (SNS) o FPU
Video
Zdroj: TV Pravda

Laššáková mala spolu s jej straníckym kolegom a členom kultúrneho výboru Romanom Malatincom pripravený pozmeňujúci návrh. „Určite by upokojil aj odborníkov, profesionálov v tejto oblasti a čo je dôležité, bolo by nápomocný celej kultúrnej obci,“ povedala poslankyňa s tým, že požadovali dvoch zástupcov. Hlavnou požiadavkou však bolo, aby sa úplne neobmedzovala rozhodovacia povinnosť odborných komisií. „No treba povedať, že v podstate sa nám sa nám dostalo akurát teda toho zadosťučinenia, že v tej rade budeme mať jedného zástupcu regiónov,“ povedala.

Minister práce Erik Tomáš (Hlas) cez víkend uviedol, že Michelko Hlasu garantoval, že sa bude rada vo väčšine prípadov riadiť rozhodnutiami odborných komisií. „Sľuby sa sľubujú, ale realita ukáže, do akej miery tieto sľuby boli naplnené. Mne sa napríklad nepáčia veľmi ani ubezpečenia niektorých kolegov, že veď sa uvidí, ako to bude a keď to teda nepôjde dobrým smerom, že sa o tom bude opätovne rokovať o pol roka, kedy to umožňuje rokovací poriadok,“ skonštatovala Laššáková pre Pravdu. O tom, že „uvidíme, ako to pôjde“ hovoril ešte minulý týždeň napríklad poslanec Smeru Dušan Jarjabek.

Ak nebudeme spokojní, predložíme nový návrh

„Veľmi sa mi to nepáči, pretože ak máme niečo prijať, a máme tých zákonov a návrhov veľmi veľa, tak proste prijímajme také zákony, o ktorých sme už teraz presvedčení, že budú v poriadku a budú fungovať na veky vekov,“ myslí si poslankyňa Hlasu. Ak sa teda zákon schváli v aktuálnej podobe a fungovanie FPU sa nebude poslancom v Hlase pozdávať, prídu s novým návrhom.

Podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a... Foto: SITA/Jana Birošová
Ľubica Laššáková Podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Ľubica Laššáková

„Určite áno. Ja som aj niekoľkokrát hovorila, že to budem veľmi podrobne sledovať, pretože ako bývalá ministerka kultúry, otvorene sa priznám, že som mala trochu problém s tým, ako niektoré zdroje odchádzajú z FPU, ale keď boli nejaké pochybnosti, tak som sa stretla s ľuďmi z FPU a vydiskutovali sme si veľmi veľa vecí,“ reagovala.

Pripomenula, že v čase, kedy rezort viedla, fungoval aj inštitút, podľa ktorého minister mal možnosť istú čiastku – 20 percent prostriedkov, ktoré išli do fondu a o ktoré musel požiadať listom – dať inštitúciám alebo podujatiam, o ktorých je presvedčený, že zužitkujú tieto peniaze dobre. „Ja som tak napríklad urobila v prípade ochotníckych divadiel alebo v prípade podpory regionálnej kultúry, takže isteže to budem veľmi sledovať, pretože ma zaujíma, akým smerom sa tieto verejnoprávne peniaze budú do širokého prostredia slovenskej kultúry rozdeľovať,“ uviedla.

Poslanec SNS Roman Michelko Foto: Pravda
Roman Michelko Poslanec SNS Roman Michelko

Laššáková však popiera, že by Hlas ustúpil SNS kvôli tomu, aby Danko nevystrkoval rožky pri stále neobsadením poste šéfa Národnej rady SR (NR SR). „Nie. Vec tak vôbec nestojí a priznám sa, že to počujem od vás prvýkrát, že by to mal byť nejaký ústupok preto, aby sa, ak som dobre pochopila, neotvárala koaličná zmluva,“ zhodnotila pre Pravdu. „Myslím si, že toto ani netreba vôbec spájať. Jednoducho koaličná dohoda je podpísaná, koaličná zmluva platí a je v nej jasne napísané, že post predsedu NR SR patrí strane Hlas – sociálna demokracia,“ zdôraznila postoj, v ktorom je Hlas už od zvolenia Petra Pellegriniho za prezidenta jednotný.

„To, že by sa malo, po slovensky povedané, handlovať, že vy nám toto a my vám to toto… to nie. Nebola by som rada, keby sa to prezentovalo takýmto smerom, pretože to nie je pravda,“ povedala Laššáková s tým, že sa rokovanie o zmenách v FPU naťahuje. „Z tých troch požiadaviek, ktoré som tlmočila v pozmeňujúcom návrhu, sme mali len jeden taký malilinký ústupok v podobe toho jedného regionálneho odborníka v rade,“ dodala.

Medzi Hlasom a SNS to iskrí

Keď pred jedenástou prišiel do pléna premiér Robert Fico (Smer), aby podporil ministerky počas hlasovanie o vyslovení nedôvery, postupne sa pozdravil s kolegami v koalícii. Pristavil sa j pri Dankovi a zastupujúcom predsedom parlamentu Petrovi Žigovi. Danko si prikryl ústa, aby nebolo vidieť, čo rozpráva a mierne rozhorčene ukázal na Žigu, ten mal udivený výraz. Fico niečo povedal a sadol si na miesto premiéra.

+4

Po vystúpení poslankyne PS Zory Jaurovej reagoval faktickou poznámkou Michelko. Sťažoval sa, že tretie čítanie má byť o legislatívno-technických pripomienkach k zákonu a chce, aby zastupujúci predseda NR SR Žiga vzal slovo poslancom, ak to nedodržia. „Pán poslanec Michelko, ja apelujem na vás, aby ste si preštudovali rokovací poriadok,“ uviedol s tým, že ak v druhom čítaní boli predložené pozmeňovacie návrhy, je možné sa vyjadriť aj k nim a k zmenám v zákone, nielen k legislatívno-technickým pripomienkam.

Danko okrem toho žiada zvolanie koaličnej rady. Okrem toho má byť nespokojný aj s tým, že stále nevie meno nového šéfa Hlasu. Na koaličné rady zatiaľ stále chodí Pellegrini. SNS chce hovoriť aj o ďalšom fungovaní vládnej koalície po odchode Petra Pellegriniho (Hlas) do Prezidentského paláca. „Požiadali sme, aj pre niektoré chaotické reakcie koaličných partnerov, o koaličnú radu,“ uviedol Danko. Verí, že prítomný bude ešte dosluhujúci predseda Hlasu a novozvolený prezident Pellegrini.

Foto: Pravda
danko, žiga, fico

„Ak nám nedokážu povedať z Hlasu, kto bude predsedom Hlasu a v akom časovom horizonte, kto bude chodiť na koaličnú radu, tak sa asi štát nebude dať riadiť,“ dodal. V súvislosti s pozíciou predsedu parlamentu zopakoval, že po víťazstve v prezidentských voľbách Hlas posilnil. Podľa vlastných slov už hovoril aj s Pellegrinim, no viac to nekonkretizoval.

„Sme otvorení tomu, aby bola zvolaná koaličná rada, nemáme s tým problém. Samozrejme, že sa jej zúčastníme, nie je ešte určený termín,“ uviedol šéf poslaneckého klubu Hlasu Róbert Puci. „Žiadne otváranie koaličnej zmluvy nie je na stole,“ dodal. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) na margo Dankovej nespokojnosti uviedol, že chápe, že jeden z koaličných partnerov chce kvôli stabilite vedieť personálne zloženie partnera. „Veď sa to dozvie,“ reagoval. „Vnímam to tak, že mu záleží na stabilite koalície a že chce vedieť, s kým bude sedieť za spoločným koaličným stolom,“ pokračoval.

„V rámci nejakých debát, aby pán Danko mal istotu toho, že koalícia bude naďalej stabilne fungovať, možno už v pondelok dostane predbežnú informáciu,“ dodal s tým, že na meno si bude musieť verejnosť ešte počkať. Nepotvrdil ani to, či by mohol byť šéfom práve on. Okrem Šutaja Eštoka sa skloňuje aj meno ministerky hospodárstva Denisy Sakovej. Na margo stability v koalícii uviedol, že je úplne prirodzené, ak sa rozprávajú aj o iných témach. „Ja to nevnímam ako porážku,“ uviedol na margo hlasovania o FPU. „Ste v koalícii a v koalícii musíte vždy prijímať aj určité kompromisy,“ povedal s tým, že Hlas bude tichá, ale pomerne výrazná sila v koalícii. Pri šéfovi NR SR však kompromis nepripúšťa. Hlas si bude nové vedenie voliť 1. júna v Košiciach.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SNS #Hlas #Andrej Danko #Ľubica Laššáková #FPU #Roman Malatinec