Lietanie v tehotenstve - do kedy a za akých podmienok?

Ste v druhom stave a rozmýšľate, ako si naplánovať letnú dovolenku? V takom prípade sa hodí vedieť, do kedy možno lietať a za akých podmienok.

18.03.2014 06:00
shutterstock 41623804 Foto:
Lietanie je najbezpečnejšie počas druhého trimestra.
debata

Letecky v druhom trimestri

Doprava lietadlom nepredstavuje pre nastávajúce mamičky v dobrom zdravotnom stave problém. Veľa však záleží na čase, kedy chce tehotná žena cestovať. Let lietadlom je najrizikovejší v prvom trimestri, keď je riziko samovoľného potratu najvyššie. Ideálny na lietanie je druhý trimester, samozrejme pokiaľ žena nemá problémy.

V treťom trimestri vás nemusia pustiť na palubu

S blížiacim sa termínom pôrodu môže byť pre ženu tento spôsob cestovania nepohodlný. Okrem toho, niektoré aerolínie vyžadujú potvrdenie od lekára, že by budúca matka mala let bez problémov zvládnuť (neraz už od 28. týždňa). Ak plánujete letieť v tomto čase, informujte sa vopred u predajcu letenky, ako je to v prípade vašej leteckej spoločnosti. Tesne pred pôrodom vás do lietadla nemusia prijať ani s osvedčením od lekára. Ak sa teda chcete vyhnúť prepadnutiu letenky, túto možnosť nepoceňujte.

Detektor kovov neškodí

Podľa informácií bratislavského letiska môže tehotná cestujúca pri prechode detekčnou kontrolou v prípade akýchkoľvek pochybností požiadať o podrobnú ručnú kontrolu. Prechodový detektor kovov však nemá žiadne vedľajšie účinky na zdravie cestujúcej ani jej plodu. Pri cestovaní je vhodné mať so sebou vždy tehotenskú knižku, prípadne potvrdenie o gravidite v anglickom jazyku.

Kto by lietať nemal?

Leteckej doprave by sa mali vyhýbať ženy s rizikovým tehotenstvom, cukrovkou či vysokým krvným tlakom. Lietanie tiež zvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín u všetkých ľudí a tehotné ženy patria do rizikovej skupiny. Pred letom je vždy vhodné poradiť sa o jeho vhodnosti s gynekológom.

Cesta bez problémov

Aj keď je tehotná žena úplne fit, mala by počas letu dbať na dodržiavanie pitného režimu a pravidelný pohyb po kabíne lietadla. Ideálne pre ňu je miesto v uličke, ktoré poskytuje o niečo viac miesta na nohy a lepšie možnosti pre rozhýbanie tela. Vhodný je aj prvý rad sedadiel. Na let treba voliť pohodlné oblečenie, ktoré nikde nesťahuje, aby krv mohla prúdiť čo najbezproblémo­vejšie. Ak budúcu mamu zvyknú trápiť pri cestovaní nevoľnosti, mala by si od lekára vopred vypýtať liek, pri ktorom tehotenstvo nie je kontraindikáciou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #lietadlo #tehotenstvo #lietanie