Ako na to, aby ste sa z dovolenkových fotografií tešili

Pred vypuknutím dovolenkovej sezóny overovala spoločnosť Nikon spolu s neurológmi z výskumného centra Mindlab International, aké faktory najviac ovplyvnia pocit radosti z nadchádzajúceho voľného času.

31.05.2014 12:00
fotografka, fotoaparát, dovolenka, cestovanie,... Foto:
Fotografie navodia pocit dovolenky viac ako vône, chute či zvukové záznamy z miesta dovolenky.
debata (3)

Výsledky ukázali, že najvyššiu úroveň mentálneho aj fyzického vzrušenia vedci zaznamenali pri fotografiách dovolenkových aktivít – tie dokonca prekonali aj fotografie miestnych pokrmov, nočného života, hotelov alebo vybraného letiska. Navyše fotografie navodili pocit dovolenky oveľa viac ako vône, chute alebo zvukový záznam z miesta dovolenky.

Dimitrios Tsivrikos, poradca pri výskumnom centre Mindlab International a psychológ univerzity London Metropolitan University, k výskumu hovorí: „Účastníci testov viac emočne prežívali skôr tešenie sa na možné zážitky, ako premýšľanie o faktoch týkajúcich sa ich budúcej dovolenky. Pulz účastníkov omnoho viac zrýchľovalo a aktivitu ich myslenia zvyšovalo snívanie o potenciálnych aktivitách, jedlách alebo zvukoch typických pre dovolenku, namiesto sledovania spravodajstva o počasí, čerpania informácií z turistických sprievodcov, hľadania ubytovania alebo dopravných informácií. Tie neboli kľúčové, aby vyvolali skutočný pocit dovolenky. Naša štúdia dokazuje, že ľudia výrazne uprednostňujú vizualizáciu možností.“

Ako docieliť, aby sme sa z dovolenkových fotografií tešili

  • Na fotografiách môže dobre vyzerať každý, ale musíte vedieť, ako na to. Nebojte sa natrénovať si pred dovolenkou s vaším fotoaparátom niektoré situácie.
  • Vyhľadajte na svojom kompakte funkcie, ktoré vám pomôžu vyzerať čo najlepšie – napríklad zvoľte Inteligentný portrétový systém, vďaka ktorému už nikdy neurobíte snímky so zatvorenými očami, naopak, pleťové farby budú príjemne mäkké.
  • Rozmyslite si, aký dojem chcete na fotografiách z letnej dovolenky urobiť. Vyskúšajte si pred zrkadlom pózy, ktoré by vám mohli pristať. Zistíte tak, z akého uhla vyzeráte na dobre a aký typ úsmevu je pre vás charakteristický.
  • Pretože zrkadlá poskytujú stranovo prevrátený obraz a zvyčajne sa nachádzajú v miestnostiach s tvrdým stropným osvetlením (kúpeľňa), väčšinou neukážu presne, ako naozaj v každodenných situáciách pôsobíte. Požiadajte teda blízkeho priateľa alebo partnera o niekoľko fotiek vašej osoby v rôznych pózach, podľa ktorých zistíte, kedy vyzeráte najlepšie.
  • Ak ste napríklad na pláži, skúste sa ľahko vystrieť – isto tak budete vyzerať lepšie. Ležérne vyzerajú (u mužov aj žien) tiež ruky za hlavou. Vyvarujte sa skrúteného tela.
  • Pri skupinových fotkách vyzerajú najlepšie skupinky dvoch alebo troch osôb. Ak je to možné, postavte sa na okraj, aby ste boli nasmerovaní k fotoaparátu z tej strany, z ktorej vyzeráte najlepšie, ruku si dajte do vrecka alebo si ruky založte. Ani v pozícii v strede sa neotáčajte k prístroju čelom; telo nasmerujte k fotoaparátu a jednou nohou zľahka vykročte vpred. Vyvarujte sa zovretých pästí alebo skupinových objatí.
  • Ubezpečte sa, či je váš fotoaparát na dovolenku plne nabitý a majte ho po ruke, aby ste mohli byť pohotoví.
  • Robte fotky s nastavením maximálnej obrazovej kvality, pretože fotky z dovolenky majú byť suvenírmi, z ktorých si vďaka vysokému rozlíšeniu môžete neskôr vytvoriť kvalitné zväčšeniny alebo podklady na fotoknihu.
  • Nakrúcajte videosekvencie v rozlíšení HD a zaznamenajte tak okrem fotografií aj zvukovú atmosféru vašej dovolenky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #fotografie #rady #radosť #leto 2014