Dovolenka sú aj výlety za gurmánskymi zážitkami

Aj na Slovensku sa dá príjemne a zaujímavo prežiť dovolenková cesta za gastronomickými zážitkami. A kto rád všetko podniká plánovane a systematicky, nech si už doma pripraví základný itinerár.

27.05.2014 06:00
večera, jedenie, stolovanie, jedlo, taniere,... Foto:
Výlety za gastronómiou sú súčasťou dobrej dovolenky.
debata

Samozrejme, veľa nápadov a tipov sa dozvie až v teréne, z rečí miestnych, z nenápadných reklám alebo od hostí, ktorí majú podobné chúťky. A tiež ctia zásadu, že najneopakovateľnej­šie zážitky sa dajú „nazbierať“ v závetrí…

Za vínom do Pezinka či Topoľčianok

Hoci aj pod nenápadnou bránou jedného z domčekov horného konca pezinského námestia. Labužník sa tam vo Vinum Galéria Bozen zoznámi nielen s vínami rodinnej firmy Matyšákovcov, ktoré v posledných rokoch žnú vo svete jednu medailu za druhou, ale aj s pezinskou kofľou. Teda žemľovou knedľou tamojších prababičiek z palacinkového cesta a hrozienok.

Po návšteve zámku v Topoľčiankach vám možno vytrávi. Aj keď sme na dedine, netreba sa báť, možností je niekoľko. A nie hocijakých! Prvou je vlastný piknik na anglickom trávniku v zámockom parku, kde sú stromy z rôznych kútov sveta a nie je núdza o tiché romantické zákutia. Druhou je reštaurácia priamo v zámku alebo v jeho blízkom okolí.

My však odporúčame ďalší originál – reštauráciu vo vinárstve Chateau Topoľčianky. Výnimočná je unikátnym spojením svetových trendov a miestnych gastronomických tradícií. „Spájať jedlo s vínom je svetový trend, miestne suroviny vrátane rôznych druhov mäsa spracúvame moderným spôsobom, pričom využívame prvky francúzskej, talianskej a v hojnej miere aj ázijskej kuchyne,“ vysvetlil nám Samuel Waldner, someliér a obchodný riaditeľ vinárskych závodov Topoľčianky, prehliadku ktorých by nemal vynechať nikto, kto do týchto končín zablúdi. Okrem zážitku pre ducha a chuťové poháriky si výrazne vylepší názor na slovenské vína. Darmo je, tí prezidenti vedeli, čo je dobré…

Moderné pochúťky z Ostrova

Keď si to gurmánsky dovolenkár nasmeruje na Považie, cesty ho môžu v okolí Piešťan zmiasť spleťou dediniek. Nič to, veď v rozložitej obci Ostrov napokon natrafí na presklenú budovu Restaurant 70, takú odlišnú od tradičných dedinských krčmičiek. Patrí medzi tých niekoľko slovenských reštaurácií, ktoré si otvorili majstri šéfkuchári. V tejto varí a manažuje – po pätnástich rokoch v zahraničí – Zoltán Bako a na originalite i aranžmán jedál to cítiť. Našťastie tam trávenie hosťa nezaťažia vyprážaným syrom s tatárskou a podobnými jedlami, ale modernejšími a ľahšími.

Do Trenčianskych Teplíc na ryby

Pretože len o čosi vyše dvadsať kilometrov ďalej si môže výletník fajnšmeker zapísať do svojho denníka poznámky o hoteli Most slávy v Trenčianskych Tepliciach. Vznikol spojením troch budov zo začiatku minulého storočia a pred jeho vchodom si hostia prezerajú pamätné tabule slávnych hercov, osadené počas festivalu Art Film. Zastávka u šéfkuchára Juraja Gálika sa bude pravdepodobne niesť v znamení chutných čerstvých rýb. „Máme tri vlastné rybníky v rozľahlej zvernici so stádami danielov, jeleňov, muflónov a diviakov, čo nám dáva možnosť robiť trochu inú, svojskú gastronómiu,“ sľubuje riaditeľka Zdenka Lelkešová.

Prehliadka kávy v Dubnici nad Váhom

A opäť to nie je ďaleko k ďalším kulinárskym zážitkom – v reštaurácii penziónu Chateau Mignon v Dubnici nad Váhom, ktorý vznikol ako rekonštrukcia domu pre záhradníkov panstva tamojšieho kaštieľa. Posedenie v zimnej záhrade obklopenej parkom je zážitkom samo osebe bez ohľadu na objednané jedlo, lovec kulinárskych dojmov sa tam však určite zapojí aj do niektorého z gastronomických podujatí. Riaditeľka Monika Habšudová spomína májovú prehliadku piatich druhov exkluzívnej kávy vrátane cibetkovej Kopi Luwak, júnové štvrtkové grilovačky, kubánsky večer či kurzy varenia na taliansku, steakovú, morskú a vegetariánsku nôtu.

Victoria láka na pivo

Labužnícke zážitky Made in Slovakia sa dajú zbierať aj v meste Matice slovenskej. V reštaurácii hotela Victoria varia totiž vlastné pivo, čím nadväzujú na vyše storočné tradície turčianskeho pivovaru. „Hosťovi načapujeme nielen klasické, ale aj špeciály a tzv. superšpeciály, ktoré striedame podľa sezóny. Napríklad, Victoria Opát 20, ktoré je aj pri vyššom obsahu alkoholu celkom svieže,“ sládok Ondrej Čuraj dodáva, že ide o poctivé, nepasterizované a nefiltrované pivo, ku ktorému nechýba pivovarnícky ladený jedálniček.

Na čaj do Kežmarku

Trasa po epikurejskom „naj“ sa nevyhne ani východu krajiny, aj keby sme Vysoké Tatry obišli. Čo takto pre zmenu čajový pôžitok? Nápoj na chvíle relaxu pripravujú v neveľkom kežmarskom hoteli Hviezdoslav z vlastných byliniek. „Bazalka zelená i červená, mäta, medovka, pažítka, vňate kučeravého petržlenu, rozmarín, tymian, majorán, medvedí cesnak a k tomu jedlá sirôtka, kapucínka, nechtík, fialka, levanduľa, margaréta, ďatelina, kvety tekvice a cukety na tanieri hosťa tiež pochádzajú z našej vlastnej záhrady,“ pozýva na „zelený zážitok“ riaditeľka Sylvia Holopová. Fajnšmeker si túto zastávku môže naplánovať podľa programu pravidelného snúbenia jedla a vína či literárnych večerov, spojených s poctivou gastronómiou.

Zážitky aj z omáčok

V tichej zóne východoslovenskej metropoly sa dá nazbierať omáčkový zážitok. Podľa riaditeľky Adriany Hurovej z hotela Bankov – mimochodom najstaršieho hotela na Slovensku – tam kuchári robia vlastnú základnú omáčku a jedlá dochucujú vlastnou bylinkovou zmesou. V košickom Privilege môže zberateľ slovenského kulinária ochutnať jedlá z kureniec plemena Kalimero, chovaných na hotelovej farme.

O kúsok ďalej v reštauračnom pivovare Kaltenecker Rožňava zase špeciálne pivá, dokonca aj penistý mok s muštom z tokajského vína. Pri Zvolene sa hodí urobiť si zastávku v Sliači-Sielnici, kde spa & wellness hotel Kaskády postavil útulnú kolibu s názvom Wine Bar & Restaurant. Šéfkuchári Laco Dibala a Fero Mátéffy varia džem z „chábrdia“ i jarabiny a servírujú ho najmä k divine. Mimochodom, v hotelovej reštaurácii si môžete dopriať aj exotickú skúsenosť – obed v mištičkách podľa indickej ajurvédy.

Liptov má bryndzu aj špeciálnu pálenku

Keď slovenská dovolenka, tak určite nie bez Liptova – bryndzového srdca Slovenska. Okrem halušiek či pirohov sa tam dá zažiť aj iná zvláštnosť. Podľa riaditeľky Zuzany Vaňovičovej z hotela Mních v Bobrovci sú jediným hotelom, kde sa hosť môže – ako pozornosť podniku – zoznámiť so starodávnym nápojom Okavika. Pálenku z vína a byliniek si pripravovali templárski tzv. červení mnísi vo svojom kláštore na vrchu Mních. „V Pustovni starého mnícha pripravujeme aj jedlá podľa starých templárskych receptúr. V krbe sa niekedy naraz opekajú dve prasiatka a v letnej sezóne pravidelne grilujeme.“

Sladká bodka

V pamätníčku kulinárskych zážitkov by nemali chýbať ani sladkosti; povedzme za hrsť praliniek z dielne Gerardin púchovských cukrárov Baniarovcov. Alebo „sladká nedeľa“ s ochutnávkou dezertov, ktorú pôvodne penzión Castel v Mierove vymyslel pre snúbencov, čo sa chystajú v hoteli svadbiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Slovensko #gastronómia #gurmáni