Dovolenkový režim potrebuje aj elektronika

V letnom období sme často vystavení extrémnym podmienkam nielen my, ale aj naši každodenní elektronickí pomocníci.

30.07.2014 00:00
fotoaparát, dvojica Foto:
Dovolenka bez fotoaparátu? Nemysliteľné!
debata

Aby v zdraví prežili dovolenku, je potrebné prijať niekoľko ochranných opatrení.

Moderné produkty informačných technológií sú síce vybavené odolnými systémami, ale aj tie majú svoje limity. Elektronika určená na používanie na dovolenke, fotoaparáty a kamery, má pomerne široký rozsah prevádzkových teplôt – od 0 do 45°C, keď sú úplne vypnuté, mali by príležitostne vydržať aj skladovanie pri teplote do 60 °C. Omnoho citlivejšia ako samotný prístroj je však batéria.

„Všeobecne platí, že čím vyššia je operačná teplota, pri ktorej je batéria používaná, tým kratšia je jej životnosť, preto by ste nemali batérie vystavovať vyšším teplotám. Pre všetky typy článkov by mala byť optimálna operačná teplota batérie približne 20 až 25 °C,“ hovorí Branislav Kadlub zo spoločnosti NAY. „V prostredí s vyššou teplotou by sa mala batéria zo zariadenia vybrať, keď ho nepoužívame. Rozhodne by sa nemala vystavovať teplotám vyšším ako 60 °C, je teda potrebné sa vyhýbať jej dlhšiemu umiestneniu vo vyhriatom aute alebo na priamom slnku. Pri silných zdrojoch tepla sa môže batéria deformovať, prasknúť, v krajnom prípade aj explodovať.“

Pozornosť by sme mali venovať aj mechanickým súčiastkam, akými sú napríklad objektívy, ktoré sa môžu pod vplyvom vysokej teploty a priameho slnečného žiarenia poškodiť aj mechanicky. Na ochranu kamier a fotoaparátov na cestách sú vhodné puzdrá zo špeciálnych materiálov so schopnosťou tepelnej izolácie a ochrany proti nárazom.

Obdobné pravidlá ako pri fotoaparátoch platia aj pre batérie v mobilných telefónoch, tabletoch a notebookoch. Napriek vysokej odolnosti telefónov proti slnečnému žiareniu sa neodporúča nechávať mobily na priamom slnku. Nebezpečenstvo vzniká aj v prípade, keď telefón necháme na palubnej doske alebo za zadným sklom auta, kde sa môže prehriať na dvojnásobok teploty ovzdušia.

"Pri starších typoch telefónov hrozí, že sa na slnku prehrejú plasty, čo môže ovplyvniť okrem batérie aj polovodiče a elektroniku mobilu. Vysokým prehriatím vysielacej časti môže odísť signál. Staršie displeje telefónov môžu na teple prestať zobrazovať znaky,“ upozorňuje Branislav Kadlub. Za najcitlivejšie na okolitú teplotu sa pokladajú notebooky, ktoré sú štandardne určené na využívanie pri normálnej izbovej teplote. Na pláži je notebook vhodné schovať do tieňa, vyhýbať sa oplatí tiež dlhšiemu uskladneniu vo vyhriatom aute. Ak sa prístroj pod vplyvom tepla správa podozrivo, je potrebné okamžite ho vypnúť a odložiť na chladnejšie miesto, kým sa neprispôsobí teplote okolia.

„Pri notebookoch, ktoré sa používajú dlhšiu dobu ako šesť mesiacov, je istejšie pred dovolenkou vykonať preventívne čistenie systému a ventilátora. Usadené nečistoty a prach totiž vytvoria v chladiacom systéme nepriedušný film, ktorý bráni odvodu horúceho vzduchu a nadmerne zvyšuje otáčky,“ radí Branislav Kadlub.

Pre elektroniku predstavujú v období dovoleniek riziko aj extrémne zmeny teploty, ktoré spôsobujú zrážanie vlhkosti. Pri návrate z podmorského akvária či jaskyne je teda praktické dať prístrojom čas na vytemperovanie. „Opaľovací krém, zvyšky z rýchleho občerstvenia alebo kvapky morskej vody sú pri manipulácii s elektronickými prístrojmi tiež nebezpečné. Môžu zatiecť pod tlačidlá, odkiaľ pri horúčavách môžu putovať ďalej k citlivej elektronike. Výsledkom môže byť nepríjemný zápach alebo aj porucha funkcie tlačidiel. Odporúčame vyhýbať sa používaniu tašky, v ktorej je uložená elektronika, na nosenie krémov či fľaštičiek s rôznym obsahom.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #elektronika