Senior friendly hotel – väčšia pozornosť, pokoj a poctivá gastronómia

Biznismeni, rodiny s deťmi, mladé dvojice. No na skôr narodenú klientelu sa nezameriava veľa hotelov, nevymýšľajú im iné služby, nevaria iné jedlá. A predsa je táto skupina nielen početná, ale aj vďačná a ústretová. Do vzťahu s hotelovým personálom dokáže vniesť múdrosť života.

01.11.2014 06:00
seniori, dôchodcovia, dôochodok, starý, stará,... Foto:
Slovenské hotely nezabúdajú ani na seniorov, ponúkajú im individuálny prístup a bohatý program. Ilustračné foto.
debata (1)

Cíťte sa ako doma – túto mantru dnes opakujú v desiatkach hotelov a penziónov. Pri seniorskej klientele to platí dvojnásobne. Kde jej dajú pocítiť rešpekt a starostlivosť, tam sa rada vracia.

Podľa riaditeľa Miroslava Kratku z Horského hotela Remata v Ráztočne musia pri seniorských pobytoch pamätať na niekoľko odlišností. „Prioritou je pokoj, dobrá a ľahká strava, individuálny prístup obsluhy počas obedov a večerí, ktoré zvykneme osviežiť ľudovou hudbou. Ak prídu ako skupina, na ich želanie už iných hostí neubytovávame.“

Prechádzky, história a kultúra

Hostia „v rokoch“ sa zaujímajú najmä o hotely, z ktorých sa dajú podnikať nenáročné túry do prírody. Niekedy sú izby plné hríbových plátkov sušiacich sa na novinách. Lákajú ich aj prechádzky po historických pamiatkach, čo im, napríklad, môžu ľahko splniť v kežmarskom historickom hoteli Hviezdoslav.

Riaditeľka Sylvia Holopová hovorí, že starší hostia sú nároční na starostlivosť. „Vyžadujú si maximálnu pozornosť, radi sa rozprávajú a treba sa im viac venovať než mladším.“

To však v dobrom zariadení nie je problém. Napríklad aj v podobe prepravy hotelovým autom od stanice či diétnym stravovaním podľa požiadaviek. „Ak sa vyberú do okolitej prírody, pripravujeme im aj olovrant a čaj do termosky, zadarmo požičiame palice nordic walking pre pohodlnejšiu a istejšiu chôdzu.“

Starší ľudia obľubujú prechádzky lesom a... Foto: SHUTTERSTOCK
Dôchodcovia, turistika Starší ľudia obľubujú prechádzky lesom a nenáročnejšie túry. Ilustračné foto.

Ani wellness ponuka nezabúda na odlišné potreby. V hoteli Hviezdoslav im odporúčajú niektoré masáže a zábaly, najmä však infrasaunu, ktorá nie je nebezpečná pre srdcovo-cievny systém a, naopak, pomáha pri problémoch pohybového ústrojenstva.

Seniori oceňujú aj kultúrne podujatia. V Kežmarku literárne večery, v hoteli Kaštieľ Mojmírovce tradičné maliarske workshopy, sochárske výstavy, obrazy v tzv. Chodbe porozumenia, maľbu Kvety orchideí s rozmermi 15×10 metrov, tzv. africký salón či Grasalkovičovu sálu, pripomínajúce históriu pôvodne huňadyovského kaštieľa.

„Prišli si na svoje aj počas historického festivalu barokového života Márie Terézie s bohatým kultúrnym a spoločenským programom,“ spomína na jedno z tamojších typických podujatí prevádzkový riaditeľ Cyril Šabo.

Pokoj nad zlato

So seniorskou klientelou ako cieľovou skupinou pracujú a stretávajú sa najmä v pobytových zariadeniach. A veľmi radi, pretože tam prichádza spravidla v období mimosezóny. Vtedy totiž v hotelových priestoroch nepanuje prázdninový džavot, ruch a hlučné animácie.

Seniori často vyhľadávajú pobyt mimo sezóny,... Foto: SHUTTERSTOCK
spánok, posteľ, senior, dôchodca Seniori často vyhľadávajú pobyt mimo sezóny, keď v hoteloch nie je rušno. Ilustračné foto.

„Pripravujeme im na mieru šité balíčky služieb, v ktorých určite nechýbajú masáže. Tie sú spolu s výbornou gastronómiou najväčším seniorským magnetom,“ hovorí o pochopení pre staršieho hosťa riaditeľ wellness hotela Chopok v Demänovskej Doline Milan Kubica.

Spomína obľúbené prechádzky lesom, podobne ako riaditeľka hotela Bankov v Košiciach Adriána Hurová. Ide síce o mestský hotel, ale ležiaci päť kilometrov od centra v tichom lesoparku. Spojenie horského a mestského ubytovacieho zariadenia si vychutnáva najmä nemecká seniorská klientela. Chce si užiť prírodu, ale aj spoznávať pamätihodnosti mes­ta.

„Prehliadku začínajú už u nás, veď sme najstarším hotelom na Slovensku s bohatou a zaujímavou tradíciou. Dokonca si v našej Kaplnke svätého kríža z roku 1765, ktorá je najstaršou súčasťou hotela, môžu dopriať kvalitný „nachttrunk“ – zrekonštruovali sme ju na bar.“

Wellness na hranici medicíny

Na propagačných fotografiách hotelových víriviek a masáží vidno mladé slečny. V skutočnosti sú tieto wellness vymoženosti ako uliate pre seniorskú klientelu. Babičky a dedovia určite viac ocenia starostlivosť o fyzické zdravie.

V spa & wellness hoteli Kaskády na Sliači-Sielnici s tým majú bohaté skúsenosti. Ako napovedá prívlastok hotela, relaxačné procedúry v ňom prerastajú do kúpeľnej liečby.

„Práve kvôli seniorom sme sa vybrali cestou medicínskej starostlivosti, teda nejde len o užívanie si oddychového wellnessu. Hostia konzultujú svoje zdravotné boliestky s našou lekárkou – špecialistkou fyziatrie a balneológie – a tá im vie naordinovať správnu vodoliečbu a elektroliečbu. Lepšiemu efektu pomáha aj liečivá termálna voda v našich bazénoch,“ hovorí riaditeľka Katarína Malová.

V niektorých hoteloch ponúkajú aj wellness... Foto: SHUTTERSTOCK
kúpele, relax, dôchodca, senior, V niektorých hoteloch ponúkajú aj wellness služby. Ilustračné foto.

Ani v Trenčianskych Tepliciach nemusí hosť zamieriť len medzi kúpeľníkov. Hotel Most slávy by totiž mohol mať na fasáde pomyselné logo „senior friendly“.

Tiež mu tam neponúknu len stálice wellness procedúr – vírivku, fínsku a parnú saunu, bazén, medovú alebo čokoládovú masáž.

„V napĺňaní hotela nám pomáha, že tu senior nájde služby na úrovni zdravotníckych zariadení. Po vstupnej prehliadke u lekára a pod dohľadom rehabilitačnej sestry môže využívať niektoré zo 14 liečebných procedúr a 11 druhov masáží. Otvorením slender štúdia sme sa stali lákadlom najmä pre moderne zmýšľajúce seniorky,“ hovorí o nutnosti rozumieť staršej klientele riaditeľka Zdenka Lelkešová.

Bez molekulárnych výstrelkov

„Klasické kvalitné suroviny a ľahké, dobre stráviteľné jedlá, aby zbytočne nezaťažili organizmus,“ šéfkuchár hotela Bankov v Košiciach Majo Cehlár má na mysli, napríklad, seniormi často objednávané konfitované hovädzie zadné, ktoré sa po osemhodinovej úprave priam rozpúšťa na jazyka.

Gastronomickú klasiku ako seniorskú prioritu spomína aj šéfkuchár František Mátéffy z Original Restaurant & Wine Bar pri spa hoteli Kaskády na Sliači-Sielnici.

Silný hovädzí vývar, v sezóne sladkokyslá hubová alebo tekvicová polievka s kôprom, fazuľová s údeným mäsom, kapustnica. Dobrý guláš – len tak s chlebom, sviečkovica na smotane, králik na kyslo a samozrejme „nedeľný“ viedenský rezeň so zemiakovým sedliackym šalátom. K jedlu si často doobjednávajú sterilizované prílohy – kyslé uhorky, baranie rohy.

V dobrých hoteloch vám ponúknu poctivú... Foto: SHUTTERSTOCK
tekvica, polievka V dobrých hoteloch vám ponúknu poctivú gastronómiu. Tekvicová polievka je na jeseň skvelou voľbou.

„Aj túto skupinu hostí už zastihla „rýchla doba“ polotovarov, fast foodu, mikrovlniek. Ani oni už nemajú čas a chuť na zdĺhavú prípravu, a tak si to u nás radi doprajú. Vidíme to aj na spotrebe zemiakových šúľancov, slivkových gulí, dukátových buchtičiek alebo huspeniny a paštét, ktoré si kupujú aj na domov, pre rodinu,“ usmieva sa.

V Kolibe – ako domáci túto reštauráciu nazývajú – seniorov za stolmi radi vidia. Pretože sa zvyknú slušne porozprávať s personálom, dajú si poradiť pri výbere jedla, prejavia spokojnosť pochvalou i prepitným. Svoje pripomienky prezentujú tak, aby neurazili. Len jedno im šéfkuchár vyčíta – u seniorov nemajú úspech ryby.

Práve prostredníctvom skôr narodených hostí občas dýcha v hoteli typická noblesná atmosféra. Do kaviarne Sissi trenčianskeho hotela Elizabeth chodievajú miestni seniori na kávičku, víno a slávny jablkovo-škoricový evergreen cukrárky Elenky Kohútovej.

Podľa európskej asociácie poskytuje trenčiansky... Foto: Milan Kráľ, Pravda
hotel Elizabeth, Trenčín Podľa európskej asociácie poskytuje trenčiansky hotel Elizabeth zákazníkom najlepšie služby spomedzi všetkých historických hotelov Európy.

Spravidla si posedia dopoludnia alebo okolo tretej, čo považuje riaditeľ Ján Svoboda za výborné. „Práve vďaka nim sú naše gastronomické služby rovnomerne vyťažené, teda nielen na raňajky, obed a neskoršie popoludnie.“

V smokoveckom Grand hoteli sa zase stretáva skupina bývalých členov horskej služby na čaji, káve, jablkovo-orechovom koláči s vyše tridsaťročnou tradíciou a na kuse reči. „Keď ich stretnem, tak si vždy silne uvedomím: aha, je pondelok. Mohol by som si podľa nich nastaviť kalendár,“ hovorí riaditeľ Marek Koumal.

Veľmi by si vraj želal, aby na návštevu noblesného hotela ako nedeľný rituál naučili seniori aj tých mladších.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hory #hotel #gastronómia #seniori #príloha seniori