Karty alebo hotovosť? V zahraničí večná dilema

Je výhodnejšie brať si na dovolenku hotovosť alebo radšej používať kartu? Táto dilema nemá jednoznačnú odpoveď. Bez hotovosti sa úplne nezaobídete, no neodporúča sa nosiť so sebou veľké sumy. Otázkou je tiež, či zháňať pred odchodom národnú menu, alebo si zameniť eurá na mieste.

01.06.2015 07:00
ostrov, more, dovolenka, voda, palmy, exotika,... Foto:
Na odľahlých turistických miestach sa vám stále môže stať, že sa stretnete s mechanickými terminálmi, takzvanými imprintermi.
debata (2)

Platby kartou sú bezpochyby najlepšou voľbou, no medzi rôznymi druhmi sú rozdiely, ktoré vás na poplatkoch môžu vyjsť draho.

Prvá zásada znie: najbezpečnejšie je platiť na dovolenke kartou u obchodníka všade, kde to je možné. Platby v obchode, hoteli či reštaurácii všetkými kartami sú vždy bez poplatku. A to bez ohľadu na krajinu, v ktorej dovolenkujete.

Samozrejme, bez hotovosti sa úplne nezaobídete: drobné nákupy na ulici či trhu alebo v menších reštauráciách kartou nezaplatíte.

V každom prípade, neoplatí sa nosiť so sebou veľkú hotovosť. Ak už patríte k typom, ktoré sa cítia istejšie s dostatočnou sumou v peňaženke, treba využiť izbový alebo hotelový sejf a brať si so sebou len toľko, koľko budete v daný deň potrebovať.

Pozor na kreditku

Ruku na srdce: kto z nás pri nákupoch rozlišuje debetnú a kreditnú kartu? Pri platbách v obchode to problém nie je, horšie je to už pri výbere v bankomate. Kreditná karta má štandardne vyšší poplatok (2 % zo sumy, minimálne 3 až 5 eur) ako debetná karta, čiže karta vydaná k vášmu bankovému účtu.

Pri debetnej karte býva bežne poplatok za výber nízky (okolo eura) prípadne nulový (ak využijete bankomat finančnej skupiny, kam patrí aj vaša banka alebo máte dostatočný obrat na účte.

Ale pozor, existujú výnimky. „V niektorých bankách zaplatíte vysokú sumu za výber z bankomatu s oboma kartami, v iných je použitie karty k účtu oveľa výhodnejšie. Preto je dôležité pred dovolenkou nazrieť do sadzobníka poplatkov všetkých bánk, od ktorých máte platobné karty, a zobrať si karty s najvýhodnejšími poplatkami za výber. A, samozrejme, uistiť sa, že na účte máte dostatok peňazí. Karta k účtu vám totiž na rozdiel od kreditnej „na sekeru“ peniaze nevydá,“ vysvetľuje Peter Veselý z OVB Allfinanz Slovensko.

Ideálne je mať pri sebe kombináciu Mastercard/Maestro a VISA, pretože sa môže stať, že jeden z platobných systémov bude dočasne nedostupný práve vtedy, keď budete chcieť platiť.

A s kartou treba vždy zaobchádzať opatrne: ideálne je mať jednu vždy v izbe, keď máte druhú pri sebe. A nemať PIN poznačený ani na karte, ani v peňaženke.

Platenie cez „kopirák“

Na odľahlých turistických miestach sa vám stále môže stať, že sa stretnete s mechanickými terminálmi, takzvanými imprintermi.

Sú to terminály, ktoré nemajú žiadne spojenie s bankou na overenie vašich údajov a fungujú ako mechanický „kopirák“: Obchodník prekopíruje údaje na karte a vy doklad podpíšete.

Výmene peňazí v hoteli sa radšej vyhnite, je to... Foto: SHUTTERSTOCK
dovolenka, pár Výmene peňazí v hoteli sa radšej vyhnite, je to vždy najdrahší spôsob.

Ak cestujete do exotických oblastí alebo na odľahlé ostrovy, určite noste so sebou embosovanú kartu (s vystúpenými číslami a písmenami).

Bulharské leva, rumunské lei či turecké líry zo slovenských bánk takmer vymizli. Častejšie sa stretnete s možnosťou zameniť si chorvátske kuny.

Ak sa cítite lepšie s lokálnou menou v peňaženke už v momente, keď prekročíte hranice, hľadajte vhodnú banku dostatočne vopred. Pri výmene peňazí počas dovolenky sledujte nielen kurz, ale aj poplatky.

„Ideálne je spýtať sa v zmenárni, koľko dostanete napríklad za 100 eur a porovnať si podmienky viacerých zmenární aj bánk v mieste dovolenky. Výmene peňazí v hoteli sa radšej vyhnite, je to vždy najdrahší spôsob,“ dodáva Veselý.

Mince pred odchodom z dovolenky miňte, pretože slovenské banky vám ich nezamenia. Okrem toho (najmä pri exotických krajinách) nikdy neviete, či o rok bude ešte platiť pôvodná mena, prípadne či bude mať rovnakú hodnotu.

Pravidlá, čo urobiť pri krádeži kariet:

  • Ak zistíte, že vám chýba platobná karta, treba ju okamžite zablokovať.
  • Pri debetnej karte platí ochrana od okamihu nahlásenia, drahšie karty (typicky zlatá, platinová) mávajú poistenie ochrany pred zneužitím karty, ktorá kryje neoprávnené transakcie 24 hodín pred nahlásením.
  • Akúkoľvek neoprávnenú platbu po nahlásení odcudzenia vám banka musí bezodkladne vrátiť na účet a sama si vymáha platbu od inštitúcie, v ktorej bola vaša karta zneužitá.
  • Základom každej úspešnej reklamácie neoprávnenej platby je, že transakcia nebola potvrdená platným PIN kódom.
  • Pretože inak sa vychádza z toho, že ste pre ochranu PIN kódu neurobili dostatočné kroky a k zneužitiu karty prišlo vašou vinou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #hotovosť #zahraničná cesta #platba kartou