Chystáte sa autom za hranice?

Ak nemáte uzatvorené povinné zmluvné poistenie (PZP), hrozí vám na Slovensku pokuta až do výšky 3 320 eur. Bielu a Zelenú kartu, ktoré potvrdzujú platnosť poistenia, by mal motorista nosiť stále so sebou. Zelenú kartu rešpektujú takmer v celej Európe.

04.06.2015 07:00
auto, taškym kufre, batožina, pobalení,... Foto:
Pri výbere poistenia do zahraničia je potrebné si uvedomiť, čo všetko má kryť, a zistiť, čo nekryje.
debata

„Ak vycestujete do zahraničia bez nej, môže sa stať, že vás nepustia cez hraničnú kontrolu. Najskôr si totiž budete musieť zaplatiť tzv. hraničné poistenie, ktoré býva drahé,“ povedal Marek Dudáš, konateľ spoločnosti Superpoistenie.

Na zmenu nemáte teda veľa času. Poisťovne majú povinnosť zaslať vám desať týždňov pred skončením platnosti PZP informáciu o výške poistného pre ďalšie obdobie. Ak chcete zmeniť poisťovňu, musíte tak urobiť najneskôr šesť týždňov pred skončením platnosti PZP.

„Po uplynutí doby poistenia sa zmluva automaticky predlžuje. Poistencovi príde domov šek, ktorý musí zaplatiť. Ak tak neurobí a vycestuje do zahraničia, hrozí mu, že spôsobenú škodu síce poisťovňa zaplatí, ale bude ju vymáhať,“ upozorňuje Denisa Bačová, obchodná riaditeľka Superpoistenia.

Ako to môžete stihnúť, aj keď nedodržíte tieto lehoty? Na Slovensku existuje približne päť relevantných portálov, ktoré umožňujú porovnať si ceny PZP v jednotlivých poisťovniach veľmi rýchlo a pohodlne.

„Ročne automobilisti urobia stovky tisícov on-line kalkulácií cien PZP, drvivá väčšina z nich si pritom vyberie ten najlacnejší variant,“ približuje Dudáš.

„Netreba už nič posielať poštou ani chodiť osobne do pobočky, PZP je platná po zaplatení.“

Okrem Zelenej a Bielej karty noste so sebou aj asistenčnú kartičku, na ktorej nájdete telefónne číslo, kam treba zatelefonovať v prípade nehody.

„Ideálne je mať toto číslo uložené priamo v mobile a nezabúdať, že PZP asistenčné služby platia aj za hranicami,“ radí Bačová.

Obzvlášť ľudia z pohraničných oblastí zabúdajú uplatňovať svoje nároky z povinného zmluvného poistenia, keď si odbehnú za hranice kvôli nákupom alebo zábave.

„Poisťovne sa snažia konkurovať si nielen cenou, ktorá v priemere stále klesá a dnes je na úrovni približne 100 eur, ale aj rozširovaním asistenčných služieb, prípadne poskytovaním rôznych pripoistení,“ dopĺňa Dudáš.

„Oplatí sa dobre si porovnať rozsah krytia a asistenčných služieb zahrnutých v PZP.“

Poisťovne dnes okrem samotného poistenia pred škodou spôsobenou na zdraví alebo majetku v rámci PZP môžu chrániť motoristov aj pred živelnými pohromami, pomôcť im pri výmene kolesa, doplniť im palivo, odtiahnuť ich do najbližšieho servisu, no aj uhradiť škody na ojazdenom vozidle v plnej výške, teda bez amortizácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #auto #povinné zmluvné poistenie #letná dovolenka