Plánujete dovolenku? Pozrite si manuál na cestu autom

Blížia sa prázdniny a s nimi aj veľké presuny autom. Čoraz viac Slovákov totiž volí auto ako dopravný prostriedok na cesty na dovolenku. Tí, ktorí sa chystajú na dlhšiu trasu, určite uvítajú pár rád, ako zvládnuť presuny.

28.06.2015 07:00
cesta autom, auto, rodina, šofér, dieťa, matka,... Foto:
Cesty na dovolenku bývajú náročné tak pre rodičov, ako aj pre deti.
debata (1)

1. Cestovanie s deťmi

Cesty na dovolenku bývajú náročné tak pre rodičov, ako aj pre deti. Aj tie najposlušnejšie sa totiž v aute skôr či neskôr začnú nudiť. Pre zaujímavosť – deti do 5 rokov sú schopné sústrediť sa v priemere 15 minút, v 6 rokoch udržia pozornosť okolo pol hodiny a od 8 rokov priemerná doba stúpa k 45 minútam.

Dobrým nápadom je okopírovaná alebo prekreslená mapa trasy vašej cesty. Dieťa pri každej otázke, „kedy tam už budeme?“, môže interaktívne vyhľadávať na mape bod, kde sa práve nachádzate. Pribaľte tiež obľúbené rozprávky alebo pesničky.

Deťom vezmite aj obľúbenú hračku či obrázkovú knižku, pastelky a fixky s pracovným zošitom či karty. Motivujte ich k tomu, aby pozorovali okolie a kreslili, čo sa im páči.

Vďačné sú tiež slovné hry – tzv. slovný futbal alebo Hádaj, na čo myslím? Myslite na to, že deti potrebujú jednotlivé činnosti meniť. Preto s nimi chvíľku hrajte slovné hry a potom skúste napríklad „rozcvičku“ v zmysle plnenia pohybových úloh (v rámci možností auta a bezpečnej jazdy samozrejme) – napr. tleskni 15-krát, zdvihni ramená 10-krát, mrkni 20-krát… a potom im pusťte rozprávku či pesničku.

Dobrým rozptýlením sú nápoje a rôzne dobroty za odmenu. Do auta nepatria čokolády a sušienky – najmä pre vysoký obsah cukru. Najvhodnejšie sú celozrnné potraviny, ovocie a zelenina, z nápojov voda alebo voda s ovocnou šťavou.

2. Pite za volantom vodu a často

Dehydratácia neprospieva nikomu, ale u vodičov je o to zradnejšia, že za volantom je potrebné sústrediť sa. Práve pri dehydratácii dochádza k poruchám pozornosti a predĺženiu reakčného času, čo môže spôsobiť dopravnú nehodu s fatálnymi následkami.

Brániť sa dehydratácii je jednoduché: stačí pravidelne piť, a to najlepšie čistú neperlivú vodu. Za štyri hodiny by mal vodič vypiť minimálne liter vody, samozrejme, tiež v závislosti od vonkajšej teploty.

Zažehnať smäd môžete aj sladenými nápojmi, ale nezabúdajte na fakt, že kávové a kakaové nápoje dehydratáciu podporujú. Vhodné je piť každú polhodinu, začať piť, až keď sa dostaví bolesť hlavy, je už neskoro.

Zabudnúť nesmiete ani na deti, ktoré by mali piť viac ako dospelí. Dehydratácia sa totiž u najmenších pasažierov môže dostaviť niekoľkonásobne rýchlejšie ako u dospelých. V prípade cestovania s deťmi odporúčame častejšie zastaviť, aby sa dieťa mohlo prevetrať a prebehnúť. Na zastávky by však nemali zabúdať ani dospelí.

Ak si nie ste istý, či pijete dostatočne, možno aplikovať jednoduché pravidlo. V prípade, že sa vám nechce hodinu a pol až dve hodiny na toaletu, pijete málo a hrozí dehydratácia.

3. Nehoda v zahraničí

Pred cestou na dovolenku nezabudnite preveriť územnú platnosť povinného ručenia a havarijného poistenia. Destinácie, kde platí povinné zmluvné poistenie, nájdete na zelenej karte.

Havarijné poistenie obyčajne platí v celej Európe, podrobnosti sa dozviete v poistnej zmluve. Ak havarijné poistenie nemáte, môžete uzavrieť krátkodobú poistnú zmluvu. Odporúčame tiež zistiť rozsah asistenčných služieb, ktoré máte v balíčku poistenia. Vďaka tomu predídete prípadným nedorozumeniam.

Ihneď po nehode volajte políciu. Ak policajti nebudú nehodu vyšetrovať, nezabudnite vyplniť Záznam o dopravnej nehode a v prípade, ak máte možnosť, vyfotografujte miesto nehody, poškodené vozidlá a všetky ostatné vzniknuté škody. Snažte sa, aby z fotografií bolo jasné, ako k nehode došlo.

Ak ste poškodeným, všetky škody budú hradené z povinného poistenia vinníka. Nezabudnite si napísať jeho meno, adresu, EČV a zistite názov poisťovne, v ktorej je poistený. V prípade, že nehodu zaviníte vy, kontaktujte príslušnú kanceláriu povinného zmluvného poistenia. Kontakty nájdete na stránkach www.cobx.org, kde sa dozviete informácie o ďalšom postupe.

Keď budete vyplňovať záznam o dopravnej nehode, použite ten v jazyku krajiny, kde k nehode došlo, prípadne v jazyku poškodeného. Nezabudnite, že musí byť podpísaný všetkými účastníkmi nehody! Všetky kópie sa musia zhodovať, nič preto nedoplňujte dodatočne. A nepodpisujte nič, čomu nerozumiete, prípadne doplňte svoje vyjadrenie v slovenčine.

Ak nehoda obmedzuje dopravu alebo došlo k zraneniu vodiča, polícia môže nariadiť odtiahnutie vozidla, resp. transport vodiča do nemocnice. Bežne si odtiahnutie zabezpečujete sami, čo odporúčame zariadiť cez asistenčné služby poisťovne, ktorá odtiahnutie uhradí v celej výške alebo do určitej sumy.

Auto si môžete nechať opraviť priamo v mieste nehody. V tom prípade nezabudnite na faktúru, fotky auta pred opravou, a to tak, aby na fotkách bolo vidieť identifikátory auta a ak to bude možné, dopravte poškodený dielec späť na Slovensko. Urýchlite tak vyriešenie poistnej udalosti.

Ihneď po návrate domov kontaktujte telefonicky svoju poisťovňu a informujte ju o nehode a rozsahu škôd. Tá sa potom postará o preplatenie škody poškodenému a keď máte uzatvorené havarijné poistenie, nahradí vám škodu vzniknutú na vašom vozidle.

Tešíte sa na dovolenku? Aj na cestu autom sa... Foto: SHUTTERSTOCK
auto, dovolenka Tešíte sa na dovolenku? Aj na cestu autom sa treba pripraviť.

4. Klimatizácia? Áno, ale rozumne!

Väčšina z nás sa pri cestách v sparných dňoch rada chladí prúdom studeného vzduchu. Určite je to príjemný pocit, ale mali by sme byť na pozore. Nesprávne použitie klimatizácie totiž môže napáchať omnoho viac škody ako úžitku.

Na pozore by sa mali mať predovšetkým kardiaci a astmatici, tí by mali zaobchádzať s klímou veľmi opatrne. Tiež deťom a starším ľudom môže časté a nesprávne používanie klimatizácie spôsobiť akútne zdravotne komplikácie. Príjemná však nie je ani vysušená pokožka, opuchnuté a slziace oči, prípadne poničeným make-upom zanesená pleť.

Napriek všetkým rizikám je lepšie klimatizáciu používať. Pre vodičov je v aute rozhodne lepšia chladnejšia klíma ako vražedné teploty. V teple sa za volantom omnoho rýchlejšie podlieha únave či, naopak, agresivite, ale hlavne hrozí väčšia náchylnosť k mikrospánku.

Klimatizáciu nezapínajte hneď po nastúpení do auta. Najskôr pootvárajte dvere alebo okná a nechajte vnútro vozidla schladiť prirodzenou cestou. Šetríte palivo aj klímu.

Chladný vzduch z klimatizácie nasmerujte do priestoru auta a vyvarujte sa priamemu ofukovaniu tváre a pokožky. V opačnom prípade nemáte ďaleko k prechladnutiu či k problémom pohybového ústrojenstva.

Klimatizáciu by ste mali nastaviť na teplotu maximálne o 6 stupňov nižšiu, ako je vonku. Postupne auto vychlaďte na vám príjemnú teplotu, napríklad 21 až 22 stupňov. Pár kilometrov pred cieľom začnite teplotu zase obmedzovať a pred cieľom púšťajte do kabíny vzduch zvonku. Jednoducho pomaly zvyšujte teplotu v aute.

V priebehu cesty klimatizovaným autom, je vždy dobré mať po ruke fľašu vody a dodržiavať pitný režim, ktorý pomôže zmierniť dehydrujúce účinky klimatizácie. Na zmiernenie „vedľajších“ účinkov klimatizácie sa pri dlhšej ceste bude hodiť nielen voda, ale napríklad aj zvlhčovacie kvapky do očí, hydratačný krém či vlhčené odličovacie obrúsky.

Klimatizáciu vždy vypínajte chvíľu predtým, ako vypnete motor auta, aby mal čas vyschnúť jej výparník. Zamedzíte rozmnožovaniu mikroorganizmov a plesní. Naopak, zapínajte ju aspoň na desať minút raz do mesiaca aj keď ju nepoužívate často, aby sa dostatočne premazala. Predídete tomu, aby sa usadil olej na jednom mieste, čo môže viesť k zadretiu kompresora.

Rady poskytla Karolína Topolová, generálna riaditeľka AAA Auto.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #jazda autom