Chystáte sa so psom do zahraničia? Očkovanie je základ

Vziať či nevziať štvornohého kamaráta k moru? Ak sa rozhodnete pre prvý variant, pripravte sa na to včas. Viete, čo všetko treba zariadiť pre psa? Aké očkovania musí mať pred vstupom do Talianska? Stačí mu obyčajné tetovanie ako identifikácia? A napríklad do Chorvátska majú pitbuly vstup zakázaný. A takých výnimiek je veľa.

29.06.2015 07:00
pes, auto, cestovanie, zviera, obojok, panička,... Foto:
V žiadnom prípade nenechávame psa vo vyhriatom aute na slnku.
debata

Pokiaľ ide o dopravu, lietadlo je síce skvelé, ale zvieratá na palubu väčšinou nemôžu. Preto by ste mali zvoliť pohodlnejší spôsob prepravy – auto, prípadne autobus. „Keď cestujeme so psom, treba dbať na jeho bezpečnosť a zdravie. To znamená, že zviera v aute prepravujeme v batožinovom priestore v prepravke alebo na zadnom sedadle, kde ho pripútame špeciálnym pásom, aby sa po vozidle nemohlo voľne pohybovať,“ hovorí veterinárna lekárka Lucia Repová.

Upozorňuje tiež na možné prehriatie zvieraťa: „V žiadnom prípade nenechávame psa vo vyhriatom aute na slnku, a to ani vtedy, ak sú tvorené okienka. Keď sa nedá inak, auto zaparkujeme aspoň do tieňa.“

Pred cestou do exotických krajín je pre človeka samozrejmosťou navštíviť svojho praktického lekára. Pri psovi je to ešte dôležitejšie, pretože musí od veterinára získať cestovný pas, ktorý vám veterinár vydá len vtedy, ak je váš pes v dobrom zdravotnom stave a má všetky potrebné očkovania.

Zmeranie hladiny protilátok proti besnote v krvi môže vykonávať len schválené laboratórium (na Slovensku je to Veterinárny ústav vo Zvolene).

Slováci si v poslednom období veľmi obľúbili prázdninové destinácie, ako sú: Chorvátsko, Grécko, Španielsko, Taliansko.

Je však nutné myslieť na to, že teplejšie klimatické podmienky nie sú jedinou odlišnosťou od Slovenska. A najmä pre našich chlpatých kamarátov to znamená, že sa môžu stretnúť s pre nich úplne novými parazitmi a baktériami, ktoré sa u nás buď vôbec nevyskytujú, alebo len v obmedzenej miere. Veterinár vám preto odporučí a psovi predpíše antiparazitárne prípravky, ktoré by ho mali od neznámych chorôb ochrániť. Nič nepokazíte ani použitím repelentu.

Prepočítajte si, koľko krmiva musíte vziať, aby vám vystačilo na celý pobyt a na cestu tam a späť. Ak to nie je priamo potrebné, nedokupujte ho na mieste, pes je zvyknutý na to svoje a už aj tak je pre neho v cudzom prostredí mnoho nového. „Príliš veľa zmien a nové krmivo by mohli spôsobiť prudké hnačky, ktoré sú často aj smrteľné,“ podotýka veterinárna lekárka.

Samozrejme, myslite na dostatok čistej vody na cestu, ale aj na mieste. Voda by mala byť sladká. Ak váš pes prehltne morskú vodu, nič sa nedeje, len sa môže stať, že ju vyvracia. Preto vždy dbajte na to, aby mal prístup k sladkej vode. So sebou by ste mali mať aj obojok a vôdzku pre prípad, že nebudete bývať sami na opustenom mieste.

Tipy, čo nesmiete zabudnúť:

  • očkovací preukaz,
  • cestovný pas zvieraťa,
  • dostatok krmiva a vody.

Tipy, čo je potrebné:

  • vždy očkovanie proti besnote,
  • odčervenie – vyžaduje Veľká Británia, Malta a Fínsko,
  • vyšetrenie protilátok proti besnote – vyžaduje Veľká Británia, Írsko, Švédsko, Malta,
  • potvrdenie veterinára (nie staršie ako tri dni), že je pes zdravý – väčšina krajín EÚ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #Zvieratá #očkovanie