Kúpeľné hotely sa špecializujú na hostí rovnako ako kúpele

Kúpele sa nedelia, ale špecializujú, podľa toho, či sú minerálne, alebo termálne a potom sa podľa svojho zamerania a vybavenia profilujú na liečbu a prevenciu tých-ktorých chorôb. V súčasnosti je na Slovensku osemnásť kúpeľov.

06.05.2011 15:00 , aktualizované: 07.05.2011 08:00
kúpele, masáž, bahno, relax, oddych, procedúra Foto:
Kúpele prispievajú k liečbe mnohých ochorení a zdravotné poisťovne preplácajú vstupnú prehliadku a spravidla tri procedúry denne. Pri niektorých chorobách hradia aj ubytovanie a stravu.
debata

Ak sa chcete ubytovať v kúpeľných hoteloch a hradiť si niektoré procedúry ako samoplatcovia, ako na to, poradí Patrícia Kochanová z cestovnej kancelárie Sunflowers agency.

Mnohí ľudia často nechápu, aký je rozdiel medzi kúpeľným, liečebným a wellness pobytom.
Kúpeľný pobyt je vlastne iba ďalší názov pre liečebný a je spravidla založený na vstupnej prehliadke alebo minimálne na konzultácii s lekárom, a pri vyššom počte prenocovaní býva taktiež ukončený lekárskou správou. Procedúry sú, ako už napovedá samotný názov, zamerané na liečbu alebo prevenciu chorôb či zdravotných ťažkostí. V rámci liečebných pobytov však ešte ďalej rozoznávame liečebné relaxačne ladené, seniorské či krátke víkendové liečebné pobyty.

Oproti tomu wellness pobyty sú spravidla ponúkané vo wellness hoteloch či wellness strediskách a sú zamerané na oddych, relaxáciu, skrášľovanie či redukciu váhy, prípadne môžu byť spojené s lyžovaním, snoubordingom, jazdou na koni, turistikou atď. Naša cestovná kancelária sa špecializuje na kúpele a wellness už od roku 2001 a v ponuke má vyše 270 hotelov na Slovensku, v susedných štátoch a Slovinsku, vrátane kľúčových destinácií, ako sú napríklad Piešťany či Karlove Vary, alebo trendových záležitostí, akými sú pre Slovákov v súčasnosti jednoznačne Grand Hotel Permon, stredisko Jasná a Park Inn Sárvár.

Ako sa môžu ľudia vyznať vo výbere liečebných pobytov?
Na našej stránke www.sunflowers.sk uvádzame pri všetkých kúpeľoch, hoteloch aj pobytoch informácie o indikáciach, teda o tom, na akú liečbu je daná destinácia zameraná. Uľahčujeme výber možnosťou vyhľadávania liečebných pobytov aj na základe typu chorôb. V súčasnosti naša ponuka zahŕňa pohybové, dýchacie, tráviace, obličkové, látkové, srdcovo-cievne, ženské, kožné, neurologické, onkologické, nervové, duševné a obehové choroby a taktiež choroby z povolania.

Čo si hostia platia a čo nie?
Naše pobyty sú pre samoplatcov. V cene je vždy ubytovanie a na základe typu balíčka strava (buď iba raňajky, alebo aj polpenzia/plná penzia), prípadne aj vybrané procedúry. Poplatky, ktoré hradia klienti na mieste, sú mestská kúpeľná daň, pohybujúca sa do jeden a pol eura na osobu za každý deň; ďalej parkovisko (pokiaľ nie je bezplatné), prípadne poplatok za domáce zviera 5 až 20 eur za každú noc.

Mnohí ľudia radi navštevujú aj kúpele napríklad v Čechách. Ktoré v najbližšom zahraničí by ste im ďalej odporučili?
V Poľsku sú najbližšie Krynica, Muszyna, Wysowa, Szczawnica a Rabka, v Čechách sú to Luhačovice, Hodonín, Klimkovice, Kúpele Bělohrad a Poděbrady. V Rakúsku ich je neporovnateľne menej, spomenuli by sme azda Bad Blumau, Bad Häring, Bad Eisenkappel či Bad Traunstein. Čoraz populárnejšie maďarské kupeľné destinácie blízko slovenských hraníc sú napríklad Eger, Hévíz, Hajdúszoboszló, Sárvár, Bükfürdő alebo samotné hlavné mesto Budapešť. Mnohé z nich momentálne ponúkajú výhodné akcie 3 noci za cenu 2, 4 za cenu 3 a podobne, takže okrem kvalitných služieb sú klienti uspokojení aj po finančnej stránke.

Orientačný zoznam kúpeľných miest

Kúpele Piešťany, Trnavský kraj
Svetoznáme kúpeľné mesto Piešťany ležiace pod výbežkami Považského Inovca v severnej časti dolného Považia preslávil výskyt liečivej geotermálnej vody a liečivého sírneho bahna. Piešťanské bahno a termálna minerálna voda majú mimoriadny liečivý účinok na ochorenia pohybového ústrojenstva a sú unikátom nielen v Európe, ale aj na svete.

Kúpele Trenčianske Teplice, Trenčiansky kraj
Nádherné prírodné prostredie Strážovských vrchov na západnom Slovensku a liečivé účinky termálnych prameňov robia kúpele Trenčianske Teplice jedným z najvyhľadáva­nejších a najstarších kúpeľných stredísk na Slovensku. Pre ich výnimočnú polohu uprostred prírody, kde zo zeme vyvierajú horúce pramene, sa nazývajú „perla Karpát“.

Bardejovské Kúpele, Prešovský kraj
Bardejovské Kúpele majú dlhú tradíciu, prvá zmienka o kúpeľoch pochádza z roku 1247 z čias uhorského kráľa Bélu IV. V 15. storočí sa začali používať na pravidelnú kúpeľnú liečbu.

Klimatické kúpele, Prešovský kraj
Klimatické kúpele sa nachádzajú v juhovýchodnej časti Vysokých Tatier v tichom, pokojnom prostredí malej osady Tatranské Matliare, len 1,5 km od významného turistického centra Tatranská Lomnica. Sú situované mimo hlavných turistických centier, čo zaručuje celodenný pokoj na odpočinok a liečbu.

Kúpele Aphrodite Rajecké Teplice, Žilinský kraj
Alkalicko-zemité termálne pramene v dnešných kúpeľoch Rajecké Teplice ležiacich na severozápade Slovenska južne od Žiliny boli známe už v 14. storočí.

Kúpele Bojnice, Trenčiansky kraj
Dejiny kúpeľného mesta Bojnice, rekreačno-turistického strediska hornej Nitry, sú spojené s teplými sírnatými prameňmi, ktoré boli známe už v stredoveku.

Kúpele Dudince, Banskobystrický kraj
Kroky mnohých návštevníkov južného Slovenska smerujú do kúpeľov Dudince, ktoré sa nachádzajú na úpätí Krupinskej kotliny. Dobrá poloha a teplá klíma vytvárajú ideálne podmienky na príjemný oddych a rehabilitáciu.

Kúpele Nový Smokovec, Prešovský kraj
Unikátna vysokohorská klíma Vysokých Tatier a jej blahodarné účinky na ľudský organizmus boli jedným z hlavných dôvodov vzniku klimatických kúpeľov vo Vysokých Tatrách – Novom Smokovci. K ich založeniu prispel výdatnou mierou MUDr. Nikolaus Szontágh, ktorý po získaní skúseností v Alpách tu v roku 1876 otvoril prvé sanatóriá v pohorí Karpát.

Kúpele Štrbské Pleso, Prešovský kraj
Nadmorská výška 1 355 m a blahodarný vplyv rozsiahlych komplexov ihličnatých lesov priam predurčujú najvyššie položené slovenské klimatické kúpele Štrbské Pleso nachádzajúce v srdci Vysokých Tatier na liečbu chronických ochorení dýchacieho systému.

Kúpele Tatranská Polianka, Prešovský kraj
Tradícia ústavu v Tatranskej Polianke v liečbe ochorení dýchacích ciest siaha až do 19. storočia. Tatranská Polianka leží v nadmorskej výške 1 005 m, v pásme lesa v mierne chladnej oblasti. Tatranská klíma je ideálna pre pacientov s pľúcnymi chorobami vďaka suchému vzduchu, priaznivým pomerom slnečného žiarenia, zníženému tlaku vzduchu, zníženému tlaku kyslíka a miernej dennej teploty bez väčšieho kolísania.

Kúpele Turčianske Teplice, Žilinský kraj
Centrom južnej časti regiónu Turiec je kúpeľné mesto Turčianske Teplice. Teplé pramene sa na jeho dnešnom území po prvý raz spomínajú už v 13. storočí. Traduje sa, že v roku 1423 sa tu kúpaval aj kráľ Žigmund Luxemburský.

Kúpele Vyšné Ružbachy, Prešovský kraj
Spišské kúpele Vyšné Ružbachy ležiace na východnom Slovensku, na rozhraní dvoch národných parkov TANAP – Tatranský národný park a PIENAP – Pieninský národný park, sa preslávili najmä minerálnymi vodami.

Kúpele Brusno, Banskobystrický kraj
V tichom prostredí zalesnenej doliny potoka Brusnianka pod majestátnymi vrcholmi Nízkych Tatier sa nachádzajú kúpele Brusno.

Kúpele Lúčky, Žilinský kraj
Medzi najstaršie kúpele na Slovensku patria aj kúpele Lúčky, ktoré ležia na rozhraní Liptova a Oravy pod úbočím Veľkého Choča. Kúpele majú dlhoročnú tradíciu v komplexnej liečbe gynekologických ochorení. Sú to jediné kúpele na Slovensku zamerané na liečenie ženských chorôb.

Kúpele Sklené Teplice, Banskobystrický kraj
V kúpeľoch v Sklených Tepliciach, ktoré patria medzi najstaršie kúpele na Slovensku, si prehrejete svoje kosti, zrelaxujete telo aj ducha a nájdete nádhernú prírodu.

Kúpele Sliač, Banskobystrický kraj
Kúpele Sliač ležia v západnej časti Zvolenskej kotliny v blízkosti Banskej Bystrice a Zvolena nad údolím rieky Hron. Otvorená poloha kúpeľov, vhodná klíma pri pomerne malej nadmorskej výške a ročný priemer teplôt okolo 8,2 °C zaraďujú Sliač medzi najoptimálnejšie položené kúpele.

Kúpele Smrdáky, Trnavský kraj
Kúpele Smrdáky ležiace na západe Slovenska neďaleko mesta Senica preslávila liečivá minerálna voda a ich názov pochádza od charakteristického zápachu sírovodíkových prameňov, ktoré sa v jej okolí spomínajú už v 16. storočí.

Kúpele Číž, Banskobystrický kraj
Na južnom Slovensku, neďaleko hraníc s Maďarskom, leží malá gemerská obec Číž, ktorej ďalší vývoj výrazne ovplyvnilo objavenie liečivých termálnych prameňov so slanou jódovo-brómovou vodou v 19. storočí.

Kúpele Kováčová, Banskobystrický kraj
Na úpätí Kremnických vrchov na západnej strane doliny Hrona ležia kúpele Kováčová zamerané na liečenie ochorení pohybového a nervového ústrojenstva.

Kúpele Lučivná, Prešovský kraj
Klimatické kúpele Lučivná sa nachádzajú v malebnom podtatranskom prostredí v prírodnom lesoparku. Ležia v nadmorskej výške 816 m n.m. Ich hlavným zameraním je poskytovanie kúpeľnej liečby deťom s netuberkulóznymi ochoreniami dýchacích ciest.

Kúpele Nimnica, Trenčiansky kraj
Medzi mestami Púchov a Považská Bystrica na severozápade Slovenska ležia najmladšie slovenské kúpele Nimnica.

Kúpele Štós, Košický kraj
V čarovnom kúte juhovýchodného Slovenska, v lone malebnej prírody, plnej voňavých jedlí a smrekov na hranici Spišského rudohoria a Slovenského krasu sa rozprestierajú klimatické kúpele Štós. Boli založené v roku 1883.

debata chyba