Ceny skipasov v zahraničí zdraželi

Štúdia viac ako 600 cien skipasov z lyžiarskych stredísk zo 40 krajín zistila, že ceny skipasov sa zvýšili zo 174,33 na 182,90 za 6-dňový skipas. Kvôli zmenám v hodnote mien jednotlivých krajín v posledných mesiacoch sa zmeny môžu zdať ešte väčšie. Výsledky sú publikované v ôsmom vydaní Skiinfo.com v správe o cenách lyžiarskych lístkov.

19.01.2011 09:54
Lyžovanie, lyžovačka, vlek Foto:
Lyžovanie, lyžovačka, vlek
debata

Priemerná cena skipasov v Európe bola na sezónu 2009/2010 asi 167,70 eura – druhá najlacnejšia z piatich kontinentov zahrnutých v štúdii, za cenami v Ázii, Austrálii a Severnej Amerike, a drahšia ako Južná Amerika. Európske lyžiarske centrá ponúkali najväčšiu kapacitu vlekov pri prepočte na eurá. Nárast cien je však relatívny. Odzrkadľuje skôr kolísanie meny ako nárast cien lístkov. Zmena ceny závisí nielen od destinácie, ale aj od toho, z ktorej krajiny sú zákazníci, resp. či porovnávame napríklad jen, švajčiarsky frank alebo dolár.

V Európe to znamená, že napríklad švajčiarski lyžiari lyžujú lacnejšie mimo Švajčiarska, prakticky všade v Európe, ale najmä v Škótsku. Po piatich rokoch poklesu amerického dolára, švajčiarskeho franku a japonského jenu, zmeny nasvedčujú, aspoň v súčasnosti, návrat k rozdielom cien v roku 1990, keď USA boli najdrahšie na svete a Švajčiarsko najdrahšie v Európe.

Ale nie je to až také jednoznačné. Hoci základné švajčiarske ceny sú vysoké, rodiny s deťmi tu môžu lyžovať lacnejšie ako kdekoľvek v Európe, pretože táto krajina má najštedrejšie detské zľavy do veku 8 až 9 rokov (inde je to 4 – 6), ďalej je to 50 % zľava vo veku 16 – 18 (inde je to 30 % zľavy do 11 – 12 rokov) z ceny lístka pre dospelého.

Cena jednodenného skipasu sa v známejších centrách pohybuje okolo 30 eur, šesťdňový lístok napríklad v najväčšom rakúskom lyžiarskom regióne Ski amadé v hlavnej sezóne vyjde na 160 eur. Lacnejšie bývajú permanentky väčšinou pred Vianocami a uprostred januára. Od polovice marca potom môžu turisti využiť ponuku výhodných balíkov služieb, ktoré okrem ubytovania zahŕňajú aj permanentky a vleky. Turisti pri kúpe viacdenného skipasu musia zložiť zálohu vo výške niekoľko eur na kartu, nazvanú „keycard“. Turniket kartu automaticky identifikuje a pustí lyžiara k vlekom a lanovkám. Po vrátení karty dostane lyžiar zálohu späť.

...

Najčastejšie sa lyžuje v Taliansku a Rakúsku

Zo všetkých štatistík jednoznačne vyplýva, že Slováci chodia na lyžovačku najradšej do Talianska, Rakúska a mnohí aj do Francúzska a Švajčiarska. Posledné dve krajiny sú však vzdialenejšie, a preto najmä rodiny s deťmi uprednostňujú Rakúsko a Taliansko.

Talianske Alpy, Dolomity – sú jedny z najkrajších hôr sveta. Takto sa o nich vyjadrujú návštevníci, aj vďaka nezabudnuteľným končiarom a strmým útesom, ktoré sa dvíhajú do výšky viac ako 3 000 m n. m. Pri západe slnka sa Dolomity sfarbia krásnou ohnivočervenou až tmavofialovou farbou, kým sa neponoria do tmy. Je to fenomén zvaný „Enrosadira“ – unikátny prírodný úkaz.

Dolomiti Superski

Ako najväčšia lyžiarska oblasť Talianska spája 12 lyžiarskych stredísk, 1 200 km perfektne upravených zjazdoviek a viac ako 450 vlekov a lanoviek. Okrem lokálnych lyžiarskych lístkov si môžete zakúpiť lístok do všetkých 12 stredísk, tzv. Dolomiti Superskipass a vychutnať si lyžovačku stále na nových zjazdovkách. Najpopulárnejším v tejto oblasti je lyžiarsky okruh Sella Ronda, čiže okruh zjazdoviek okolo horského masívu Sella. Tento okruh prechádza štyrmi strediskami (Val Gardena, Alta Badia, Arabba, Val di Fassa) a obsahuje 500 km zjazdoviek v nádhernom prostredí.

Arabba/Marmolada

Marmolada (3 342 m) je právom označovaná za kráľovnú Dolomitov, pretože majestátne čnie nad všetkými vrcholkami Dolomitov. Lyžiari si tu s radosťou vychutnajú najdlhší a jeden z najkrajších svahov, známy ako „Bellunese“, ktorý má dĺžku až 12 km. V lyžiarskej oblasti Arabba/Marmolada sa nachádzajú zjazdovky rôznych chutí, vždy perfektne upravené, obklopené nádhernou prírodou a najvyššími štítmi Dolomitov. Strediská Arabba (1 610 m) a Malga Ciapela (1 446 m) sú priamo napojené na známy lyžiarsky okruh Sella Ronda, ktorý spolu s priľahlými lyžiarskymi zónami zahŕňa 500 km lyžiarskych tratí.

Horné a Dolné Rakúsko

Tento región je k slovenským hraniciam najbližšie. Aj tu si možno, za ceny nižšie ako v známejších strediskách, užiť kvalitnú zimnú dovolenku. V Hornom Rakúsku patrí k najlepším rozsiahla oblasť Pyhrn-Priel. Najlepšie podmienky a náročné trate sú v stredisku Hinterstoder. Dolné Rakúsko ponúka oblasť Ötscherland so strediskami Hochkar a Lackenhof. Stabilné snehové podmienky navzdory menšej nadmorskej výške zabezpečuje výhodná poloha na najsevernejšom okraji Álp. Lyžiari zo západného Slovenska si obľúbili stredisko Semmering-Hirschenkogel, ako miesto jednodňových lyžovačiek. Nachádza sa tam zrejme najväčšia U-rampa pre snoubording.

Korutánsko

V korutánskych strediskách nájdete menej a stredne náročné zjazdovky. Ťažšie trate sú v najkvalitnejšom a najznámejšom Bad Kleinkircheime, zimnom areáli rozprestierajúcom sa okolo rovnomenného kúpeľného mesta. Na južnom úbočí masívu Grossglockner vo vysoko položenom stredisku Heiligenblut môžete prežiť dokonalú zimnú idylu. Výborné podmienky ponúkajú tiež Innerkrems, St. Oswald, Spittal an der Drau, Lavanttal, Hermagor a najvyššie položená lyžiarska oblasť v Korutánsku a jediný ľadovcový areál Mölltal.

Soľnohradsko

Jedným z najrozsiahlejších lyžiarskych teritórií tohto typu v Alpách vôbec je Sportwelt Amadé vo východnej časti Soľnohradska. Zahrňuje napríklad strediská Kleinarl, Altenmarkt/Zau­chensee, Flachau, spolu do 350 km upravovaných zjazdoviek. Medzi oblasti s najlepšou organizáciou rekreačných aj športových aktivít patrí európsky športový región Kaprun/Zell am See. Jeho súčasťou je aj celoročná lyžovačka na ľadovci Kitzsteinhorn. Obľúbená je aj oblasť gasteinského údolia s hlavným strediskom Bad Gastein. K prestížnym destináciám patrí Saalbach-Hinterglemm.

Štajersko

Štajersko nie je ani zďaleka také zaplnené zimnými strediskami ako iné spolkové republiky Rakúska, ale v mnohom sa im vyrovná. Medzi najkvalitnejšie patria strediská v spoločnom Dachstein-Taurskom regióne. Hlavným strediskom je Schladming, nad ním leží Rohrmoos a obľúbené je aj lyžovanie na ľadovci Dachstein. Výborné podmienky ponúka aj Murauský región, ktorý tvorí sedem stredísk. V posledných rokoch sa rozvíja lyžiarska turistika aj v oblasti Mariazell-Hochschwab. A tradičnou a známou oblasťou sú zjazdovky v okolí hory Stuhleck na hranici s Dolným Rakúskom.

Tirolsko

Patrí v ponuke lyžiarskych terénov na prvé miesto v celom Rakúsku. Má veľa prestížnych a, samozrejme, drahších stredísk. V menej známych si zasa vychutnáte pravú zimnú idylu. Oblasť v okolí olympijského Innsbrucku ponúka 6 veľkých lyžiarskych lokalít. Pitztal, Ötztal a Zillertal (najznámejší je ľadovec Hintertux) netreba predstavovať. Aj v oblasti okolo malebného mesta Imst si výborne zalyžujete, región Achensee je ľahko prístupný po diaľnici na Innsbruck a k jednej z najkrajších tirolských obcí patrí St. Johann in Tirol v Kitzbühelských Alpách. V oblasti východného Tirolska dominujú strediská v národnom parku Grossglockner-Grossvenediger a Lienzských Dolomitoch.

debata chyba