Začína sa čistka generálov? Po zosadení Šojguho zatkli šéfkádrováka ministerstva obrany

Bezpečnostné zložky zadržali hlavného personalistu ruského ministerstva obrany. O tom, že generálporučík Jurij Kuznecov skončil za mrežami, informovala v noci na utorok štátna agentúra TASS s odvolaním sa na zdroje z orgánov činných v trestnom konaní.

14.05.2024 07:25 , aktualizované: 09:33
Kuznecov Foto:
Šéf personálneho odboru ruského ministerstva obrany generál Jurij Kuznecov skončil vo vyšetrovacej väzbe.
debata (57)

Šéf hlavného personálneho oddelenia ministerstva obrany je podľa zdrojov TASS podozrivý z nešpecifikovaného trestného činu. Domové prehliadky sa uskutočnili na Kuznecovovom pracovisku, ako aj v jeho dome.

Vyšetrovatelia požiadali súd o zatknutie generála. Pojednávanie na posádkovom vojenskom súde sa uskutočnilo v pondelok. Podľa zdrojov telegramového kanálu BRIEF vysoký vojenský predstaviteľ skončil vo vyšetrovacej väzbe.

Sergej Šojgu / Valerij Gerasimov / Čítajte viac Splní Putin Prigožinov sen? Po Šojguovi môže padnúť aj Gerasimov

Anonymný zdroj pre telegramový kanál VČK-OGPU uviedol, že Kuznecova zadržali drsne v posteli jeho vlastného domu v Istrinskom obvode Moskovskej oblasti. Podľa jeho informácií v pondelok asi o 5. hodine ráno bezpečnostné zložky v kuklách a s páčidlami násilne prenikli cez bránu a okná vily. V čase operácie bola v dome aj generálova manželka, ktorá pôsobila tiež v štruktúrach ministerstva obrany. Aj ju kukláči odviezli na výsluch na Vyšetrovací výbor.

Vyšetrovací výbor, čo je ruská obdoba amerického FBI, neskôr podľa telegramového kanálu BRIEF informoval, že Kuznecov prijal úplatok od predstaviteľov obchodných štruktúr za vykonanie určitých činností v ich prospech. Počas prehliadok boli nájdené a zaistené peniaze v rubľoch a zahraničnej mene v hodnote viac ako 100 miliónov rubľov (1 milión eur), zlaté mince, zberateľské hodinky a luxusné predmety.

Zadržanie Kuznecova potvrdzujú aj takzvaní Z-blogeri na provojnových telegramových kanáloch. Kanál Rybar, ktorý má blízko k ministerstvu obrany, napísal, že vyšetrovacie úkony voči generálovi súvisia s jeho činnosťou ako šéfa služby ochrany štátneho tajomstva, ktorú v minulosti vykonával.

Video

Kým nebolo jasné, z akých konkrétnych trestných činov je Kuznecov obvinený, kanál Grey Zone, ktorý má blízko k súkromnej vojenskej spoločnosti vagnerovcov , napísal, že trestný prípad nemusí súvisieť s korupciou, ale s vlastizradou. Podľa jeho informácií sa na operácii zadržania generála podieľalo oddelenie vojenskej kontrarozviedky Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

Kuznecov bol viac ako 12 rokov šéfom ôsmeho riaditeľstva generálneho štábu, ktoré zohrávalo vedúcu úlohu pri zaisťovaní informačnej bezpečnosti ozbrojených síl. Šéfom personálneho odboru ministerstva obrany sa stal až v roku 2023.

APTOPIX Russia Putin Inauguration Čítajte viac Čo možno čakať od kremeľského vládcu po piatej korunovácii?

K zatknutiu došlo deň po ohlásení rezignácie ministra obrany Sergeja Šojgua, ktorého nahradí bývalý prvý podpredseda vlády, ekonóm a nevojak Andrej Belousov.

Necelá tri týždne pred Kuznecovom skončil za mrežami iný generál. Námestníka ministra obrany Timura Ivanova poslal súd 23. apríla predbežne na dva mesiace do vyšetrovacej väzby.

Ivanov podľa vyšetrovateľov dohadzoval viacerým spoločnostiam lukratívne štátne zákazky od ministerstva obrany a tie mu na oplátku bezplatne postavili a obnovili nehnuteľnosti, ktoré vlastní on a jeho rodina. Výška takto prijatého úplatku predstavovala viac ako 1,1 miliardy rubľov, v prepočte 11 miliónov eur.

Zdroj blízky ministerstvu obrany pre portál Forbes.ru označil Ivanovovo zatknutie za začiatok „čistky od tých, ktorí majú blízko k Šojguovi“.

Dobre informované zdroje pre Financial Times tvrdili, že sa to všetko deje na osobný príkaz ruského prezidenta Vladimira Putina. Šéf Kremľa sa vraj rozhodol oslabiť Šojguho potom, čo sa pozície ministra posilnili po smrti šéfa vagnerovcov Jevgenija Prigožina.

Putin zostáva opatrný, pokiaľ ide o akúkoľvek frakciu v ruských elitách, ktorá by získala príliš veľký vplyv. Osobitne ho údajne znepokojuje korupcia.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Šojgu #vojna na Ukrajine