Objav archeológov: Stonehenge obklopovalo 17 ďalších svätýň

Michaela Brunovská, Pravda.sk, ČTK | 11.09.2014 06:00
Stonehenge, Anglicko, pamiatky Foto:
Stonehenge patrí medzi vyhľadávané pamiatky UNESCO.
Známa megalitická stavba Stonehenge v južnom Anglicku nestála v krajine ako osamelý monument, ako sa doteraz predpokladalo. Britskí archeológovia zistili, že bola obklopená najmenej 17 ďalšími svätyňami. K tomuto prekvapivému zisteniu dospeli archeológovia, ktorí s pomocou moderných technológií zmapovali okolie neolitického komplexu. O objave informovali britské média.

Tímy archeológov z univerzít v Birminghame a Bradforde, ku ktorým sa pripojili odborníci z Viedne, pomocou niekoľkých metód preskúmali pôdu v okolí Stonehenge. Celkovo zmapovali oblasť v rozlohe 12 km štvorcových, kde až do hĺbky troch metrov „nahliadli“ vďaka prístrojom – magnetometru, podzemného radaru a 3D laserového scanneru.

„Toto radikálne mení náš pohľad na Stonehenge. V minulosti sme si mysleli, že Stonehenge stál osamotene, ale nebolo to tak… šlo o niečo obrovské,“ popísal objav vedúci projektu Vince Gaffney. Okrem základov 17 menších alebo väčších kruhových svätýň, v okolí kamenného okruhu, archeológovia objavili aj 60 obrích kameňov a pilierov. Tie boli zrejme súčasťou ďalšej neolitickej svätyne Durrington Walls.

Odborníci sa budú tiež zaoberať najrôznejšími umelými vyvýšeninami, priekopami, pohrebiskami a zvyškami drevených stavieb, ktoré objavili pri skenovaní pôdy. Ich význam bude ešte len predmetom výskumu.

Záhada okolo kamenných pilierov Stonehenge

Stonehenge je vari najznámejšia prehistorická pamiatka na svete. Kamenná stavba vznikala v niekoľkých etapách. Prvá fáza stavby sa datuje od roku 3100 pred naším letopočtom. Bola postavená v mladšej kamennej dobe a používaná až do doby bronzovej.

K jej pôvodu a účelu sa viaže viacero vysvetlení než k akýmkoľvek iným prehistorickým pamiatkam. Najprv sa uvažovalo, že by mohlo ísť o korunovačné miesto dánskych kráľov, neskôr ako o astronomickom zariadení na predpovedanie zatmenia slnka.

Často sa hovorilo o Stonehengi ako o obradnom kultovom mieste, kde sa uctievali predkovia alebo liečili chorí. V súčasnej dobe je najviac všeobecne uznávaný výklad, ktorý Stonehenge charakterizuje ako slnečné hodiny. Chrám bol totiž postavený tak, aby pri východe a západe slnka svietili slnečné lúče rovno do stredu stavby. Dnes Stonehenge tvorí spolu s okolitými prehistorickými pamiatkami srdce svetového dedičstva UNESCO.

Ako sa dostať k monumentu Stonehenge?

Stavba sa nachádza v blízkosti mestečka Amesbury v anglickom grófstve Wiltshire, asi 13 km severozápadne od Salisbury. Pozostáva z priekopy, ktorá je obkolesená štruktúrou z kamenných blokov. Tie sú opäť obkolesené viacerými kruhmi z kameňov.

Dostať sa ku kamennej stavbe nie je obtiažne. Dobré spojenie z Londýna zabezpečuje autobusová a vlaková doprava. Spiatočná letenka do Londýna z Bratislavy pre jednu dospelú osobu sa v októbri pohybuje od 60 do 80 eur. Z vlakovej stanice London Waterloo choďte vlakom do Salisbury.

Zo stanice vám ide autobus „The Stonehenge Tour Bus“, ktorý vás zavedie priamo do Stonehenge. Posledný vstup je do objektu možný maximálne dve hodiny pred zatvorením. Do 15. októbra je areál otvorený denne od 9.30 do 19. hodiny, a od 16. októbra do 17. hodiny.

Lístky si vopred rezervujte cez internet!

Vstup funguje na časované lístky, ktoré je nutné si vopred rezervovať. Nakoľko patrí Stonehenge medzi celosvetovo vyhľadávanú pamiatku, rezervácia je jediný spôsob, ktorý vám zaručuje vstup vo vami vybranom dni a konkrétnom čase. Lístky si môžete rezervovať na na webovej adrese organizácie English Heritage. Kúpené e-lístky si nezabudnite pred cestou vytlačiť a priniesť na miesto so sebou!

Vstup pre dospelého vás vyjde 13,90 £ (17,42 €), pre dieťa od 5 – 15 rokov kúpite vstupenku za 8,30 £ (10,40 €). Študenti s medzinárodne platným preukazom si môžu uplatniť zľavnený lístok za 12,50 £ (15,66 €). Pre rodiny s deťmi (dvaja dospelí a tri deti) je výhodný rodinný lístok v cene 36,10 £ (45,25 €).

V areáli sa môže fotiť. Ak však chcete použiť fotografie na komerčné účely, musíte sa poradiť s vedením, ktoré pamiatku spravuje.

V okolí Stonehengu sa nachádzajú dve múzeá a krásne záhrady

Navštívte Stonehenge a urobte si celodenný výlet po okolí. Stojí za to pozrieť sa do múzea Salisbury Museum, ktoré odkrýva históriu starú 500 000 rokov. V blízkosti sa nachádza ďalšie múzeum vo Wiltshire. Táto grófska oblasť ponúka krásny výhľad na prírodu anglickej krajiny. V Salisbury sa nachádza najvyššia katedrálna veža a očarujúce domčeky so záhradami, ako aj množstvo príležítostí na nákupy.

Desať minút autom sa od Stonehenge nachádza prehistorická hradba Old Sarum z doby kamennej. Tento chrám je prvou katedrálou, ktorá bola v tej dobe postavená, a kde zanechali svoje stopy aj starí Rimania, Normani a Sasi.

Hotelov blízko Stonehenge je neúrekom

Bohatý výber hotelov a apartmánov v blízkosti Stonehenge môžete nájsť na webe Tripadvisor., kde nájdete všetky informácie o službách, vrátane hodnotenia ubytovaných hostí.

Návšteva tohto malebného a záhadami opradeného miesta sa rozhodne oplatí.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ