Ľudia Prešovského kraja ocenili Múzeum v Kežmarku

Michaela Brunovská, Pravda.sk | 22.01.2015 17:45
kezmarok hrad flog Foto:
Ocenené Múzeum v Kežmarku ponúka stále expozície v Kežmarskom hrade a aktuálnu výstavu 100. výročia 1. svetovej vojny vo výstavnej sieni v meštianskom dome.
Verejnosť rozhodla, že Múzeum v Kežmarku je najlepšíe kultúrne zariadenie Prešovského kraja. V online ankete Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja, ktorú organizuje Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska, si kežmarské múzeum za víťaza zvolilo 1 149 hlasujúcich. V kategórii Naj kultúrne zariadenie Múzeum v Kežmarku súperilo s Ľubovnianskym múzeom na hrade v Starej Ľubovni, so Ski museom v Tatranskej Lomnici a Tatranskou galériou Poprad v Poprade.

„Už niekoľko rokov sa snažíme prinášať návštevníkom produkty, ktoré zaujmú a stali sme sa inšpiráciou aj pre iné múzeá. Veľký záujem verejnosti o podujatia typu tvorivé dielne, vyučovacie hodiny, koncerty, či rozprávky alebo Krvavé dejiny, ktoré organizujeme v spolupráci s exTeatrom, nás posúvajú ďalej. Budeme sa snažiť aj do budúcna vyvinúť maximálne úsilie a poskytovať vám také produkty, vďaka ktorým sa k nám budete vždy radi vracať," vyjadrila poďakovanie Erika Cintulová, riaditeľka Múzea v Kežmarku v mene zamestnancov múzea na webovej stránke múzea.

Veterány sú lákadlom pre turistov

Od začiatku roka do ukončenia hlavnej letnej sezóny v septembri, navštívilo Kežmarský hrad približne 32 000 návštev­níkov. Cintulová v októbri pre agentúru SITA povedala, že nárastu návštevnosti oproti minulým sezónam mohlo pomôcť daždivé počasie, kedy je väčší záujem turistov o takéto turistické atrakcie. Medzi návštevníkmi boli najmä Slováci, ale aj Poliaci, Taliani, Francúzi či Angličania.

K zvýšeniu návštevnosti podľa nej prispeli aj viaceré expozície a zaujímavosti, ktoré návštevníci v okolí nenájdu. Ide o expozíciu starých automobilov, ktorú plánuje múzeum v tomto roku zatraktívniť a rozšíriť.

Kežmarský hrad je jediným úplne zachovaným... Foto: SITA, Rastislav Ovššoník
kežmarok, hrad, halloween, súťaž Kežmarský hrad je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši.

Milovníci veteránov si prídu na svoje pri prehliadke stálej expozície historických vozidiel a hasičskej techniky na Kežmarskom hrade, kde môžu obdivovať unikátne autá a motorky, zapožičané od členov Veteran Car klubu z Popradu a zo zbierky Múzea v Kežmarku. Expozície je otvorená od pondelka do piatku od 8. – 15. hodiny.

Múzeum vystavuje nábytok šťachticov

Autá nie sú jediným lákadlom kežmarského múzea. V meštianskom dome na Hlavnom námestí 55 je prístupná expozícia meštianskej bytovej kultúry na Spiši, na ktorej sa dozviete ako bývali šľachtici a meštania od od polovice 17. storočia po koniec 19. storočia. Expozícia vás prevedie dobovým bytovým interiérom s umelecko-remeselnými exponátmi. Expozíciu meštianskej bytovej kultúry si môžete pozrieť od pondelka do piatku od 8. – 16. hodiny.

Vo februári plánuje múzeum otvoriť výstavu pod názvom Salón kežmarských výtvarníkov, ktorá ukáže to najlepšie z umeleckej tvorby regiónu.

Vychádza kniha o stavbe hradu

V kežmarskom múzeu na Hradnom námestí v ranných hodinách 22. januára sa uviedla do života publikácia K stavebným dejinám hradu v Kežmarku. Zborník obsahuje zaujímavosti z oblasti architektúry, histórie, dejín umenia a archeológie, ktoré predniesli odborníci na konferencii Stavebné premeny hradu 30. septembra 2014 v podkrovných priestoroch Kežmarského hradu.

Odznaky aj noviny z 1. svetovej vojny

Do 30. januára si môžu návštevníci múzea pozrieť výstavu venovanú 100. výročiu začatia prvej svetovej vojny pod názvom 1. svetová vojna a Kežmarok. Na výstave uvidíte odznaky, vyznamenania, noviny, časopisy, tablo preživších a zosnulých z vojny, upomienkové predmety, dobové fotografie a ďalšie zaujímavé exponáty.

Kežmarský hrad je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši. Prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1463.Staviteľmi a prvými majiteľmi hradu boli bratia Imrich a Štefan Zápoľský. V roku 1528 ich vystriedala rodina Lasky, v roku 1571 Ján Rueber a v rokoch 1579 – 1684 ho vlastnili štyri generácie rodiny Thököly. Posledným majiteľom hradu bol Ferdinand Rueber a v roku 1702 ho odkúpilo mesto Kežmarok.

Viac informácií o aktuálnej výstavách, expozíciách a histórii hradu nájdete na webovej stránke Kezmarok.com.

To najlepšie v Prešovskom kraji ocenili tisícky občanov

Ocenenie Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Na svojej webovej stránke Severovychod.sk uviedla, že touto aktivitou chce poukázať na kvality služieb a ukázať príklady, ako budovať dobré meno nielen medzi odborníkmi, ale najmä smerom k verejnosti a turistom.

V ankete, ktorá prebiehala od 15. decembra 2014 do 15. januára 2015 vyjadrili občania podporu svojím hlasom aj ďalším zariadeniam a zamestnancom kraja, a odborná porota vyberie osobnosti a produkt cestovného ruchu. Tisícky občanov hlasovaním vybrali okrem NAJ kultúrneho zariadenia aj NAJ reštauráciu, NAJ ubytovacie zariadenie, NAJ kaviareň/bar/ča­jovňu, NAJ barmana/baris­tu/someliéra a NAJ kuchára/ku Prešovského kraja. Nominovaných aj ocenených si môžete pozrieť na webe KOCR Severovýchod Slovenska.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ