Tip na víkend: V Liptove ožije starovek

Zora Handzová, Pravda | 10.07.2015 07:00
múzeum, kone, kelti, liptov, skanzen, Foto:
V múzeu pod holým nebom sa zachovali viaceré dôkazy starovekej kultúry na našom území.
Havránok pri Liptovskej Mare je veľmi staré sídlo, ktoré si pamätá Keltov i Germánov. V sobotu ochutnáte keltskú kuchyňu, vyskúšate si dávne remeslá, ohodnotíte starovekú módu aj bojovníkov.

Kto chce objaviť dávne keltské sídlo na Havránku, ktoré spravuje Liptovské múzeum v Ružomberku ako archeologický skanzen, musí vyšliapať do kopca asi pol kilometra. Návšteva však určite stojí zato. Na mieste významného keltského centra sa zachovali pôvodné nálezy laténskej kultúry z 2. a. 1. storočia pred naším letopočtom. A práve túto sobotu, 11. júla, si na Havránku dali zraz Kelti aj Germáni.

„Podujatie Živý starovek sa začne o 11. hodine a potrvá do 17. hodiny, návštevníkom sa predstavia skupiny nadšencov histórie, ktoré priblížia život v staroveku,“ hovorí lektor archeologického skanzenu Havránok Zdenko Bubniak. Hostia tak môžu ochutnať dobovú kuchyňu, obdivovať keltskú módu, remeselné techniky aj bojové umenie. Kelti sa stretnú so starými Germánmi.

Podujatie spoluorganizuje občianske združenie Vae Victis z Lietavskej Lúčky, ktoré chce unikátnu lokalitu Havránka spopularizovať. Živý starovek ako keltský deň usporadúva na Havránku už štvrtý rok a prizvaní sú aj zahraniční účastníci z Česka, Rakúska, Nemecka, Poľska.

V múzeu pod holým nebom sa zachovali viaceré dôkazy starovekej kultúry na našom území – niektoré v origináli, iné ako repliky pôvodných nálezov, aby sa pod holým nebom nezničili. Pôvodná je napríklad studňa aj časť starej keltskej svätyne. A presne na tom istom mieste, kde pred vyše dvetisíc rokmi Kelti obetovali svojim bohom, sa história v sobotu zopakuje.

„Kelti prinášali svojim bohom vecné dary, zvieracie, ale aj ľudské obete,“ upozorňuje lektor Zdenko Bubniak. Návštevníci budú svedkami rekonštrukcie dávnych keltských obradov obetovania. A vraj teraz si keltskí bohovia žiadajú obetu najvyššiu!

Kelti na našom území žili zhruba od 5. storočia pred naším letopočtom asi 400 rokov. Je to prvý historicky doložený národ na našom území a o keltskom osídlení svedčia mnohé nálezy v rôznych lokalitách dnešného Slovenska. Vynikali nielen bojovým umením, ale aj v práci so železom. Poznali železnú kosu, kosák, rýľ, sekeru, pílu, vrták na drevo, kladivo, pilník, kliešte či váhy. Ich doménou bola nielen výroba zbraní, ale aj šperkárstvo a hrnčiarstvo, priniesli k nám napríklad hrnčiarsky kruh. V skanzene nájdete repliku starovekej pece či obydlia, ale aj pôvodné keltské mince, spony či rôzne druhy nádob, ktoré pochádzajú z Havránka.

Kam za zábavou

11. júla, sobota

  • Banská Štiavnica: Mušketieri na Starom zámku
  • Čierny Balog: lesnícky deň v lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline, hry, súťaže, lesní pedagógovia, hudba, od 10.30
  • Detva: Folklórne slávnosti Pod Poľanou, do 12. 7.
  • Jasenové: Utgard – prvý festival s bitkou Vikingov a Slovanov (o 17. h, v nedeľu o 12. h), historický tábor, dobová kuchyňa, prednášky o živote Slovanov
  • Kežmarok: Európske ľudové remeslo – remeselníci, herci, folklór, hudba, do 12. 7.
  • Liptovská Mara/Havránok: Živý starovek na Havránku – Kelti, Rimania, Germáni a život v staroveku
  • Spišský hrad: Castle run

12. júla, nedeľa

  • Bratislava: Zábavná prehliadka mesta, v ktorej spoznáte jej rarity, Rybné nám., 15. h
  • Podbranč: Hradné slávnosti na hrade Branč, súťaže pre deti, sokoliari, detské divadlo, vozenie na koníkoch
  • hrad Sklabiňa: Rytierske výpravy – stredoveká atmosféra, dobová hudba
  • hrad Strečno: V hrade a v podhradí
  • Nitra: Stredoveké leto na hrade, prezentácia dobového života, hod sekerou, streľba z luku, chodúle a iné atrakcie, aj 9. 8. a 13. 9.

13. júla, pondelok

  • hrad Ľubovňa: Nebojsa – rozprávkový muzikál, 10.30, 12.30, 14.30 a 16.30

17. júla, piatok

  • Kežmarok: Nočné prehliadky mestského hradu, počas ktorých dvorné dámy návštevníkom priblížia osudy majiteľov hradu
  • Spišský hrad: Divadlo na hrade – Kamene vo vreckách

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ