Tradičný britský gin zažíva masívnu renesanciu, meno mu dal aj lupič-gentleman

ČTK | 21.11.2015 07:00
gin, džin, nápoj, pohár, drink, ľad, voda, Foto:
Na trhu sa nedávno objavili stovky nových podôb ginu (ilustračné foto).
Typicky britský alkohol gin prežíva v Londýne obrodu. Tunajšie pálenice a bary sa usilujú oprášiť trochu zastaraný imidž nápoja, ktorému dáva prednosť dokonca aj kráľovná Alžbeta II., píše agentúra AFP.

„Gin teraz prežíva skutočnú renesanciu. Prešli sme od ginu s tonikom, ktorý popíjali naši starí rodičia, k nápoju, ktorý mobilizuje tých najvychýrenejších barmanov,“ zdôrazňuje William Borrell.

Každý utorok otvára William pre dámy a pánov Gin Club v Kentish Town na severe metropoly. Do týchto bývalých verejných toaliet, z ktorých sa stal vyhľadávaný bar, si môžete prísť vypiť gin podľa vlastnej chuti: môžete si pridávať bylinky a korenie k bobuliam borievky, ktoré dodávajú nápoju jeho charakteristickú chuť. Nastal čas vypiť si jeden alebo dva koktaily.

„Nestačíme uspokojovať dopyt,“ vyhlasuje William. Sám si vyrába pre svoje pivnice 12 fliaš denne: je to gin Highwayman pomenovaný podľa Francúza Clauda Duvala, lupiča-gentlemana zo 17. storočia, ktorý sa preslávil tým, že Londýnčanov okrádal o mešce a ich ženy o srdcia.

Na trhu sa nedávno objavili stovky nových podôb ginu. „Za tých 300 rokov, čo tento nápoj existuje, nebola ponuka rôznych druhov ginu taká rozsiahla,“ zdôrazňuje Olivia Williamsová, autorka publikácie „Gin, Glorious Gin“.

Ako uvádza inštitút CGA, v posledných dvoch rokoch vzrástol predaj „premium ginu“ o 49 percent. Niektorí hovoria dokonca o druhej ginovej horúčke, Gin Craze, ako sa označuje slávne obdobie na začiatku 18. storočia, keď sa Veľká Británia do ginu úplne zbláznila.

Vtedajšie rozhodnutie anglického kráľa Viliama III. Oranžského povzbudiť produkciu ginu tak, aby úspešne konkuroval francúzskemu koňaku, viedlo k tomu, že produkcia počas niekoľkých desaťročí nebývalo vzrástla.

Gin, ktorého výroba je jednoduchá, sa však až tak zapáčil ľudu, že vláda musela schváliť niekoľko zákonov, aby skoncovala s pitkami a nezriadenosťou.

Obľuba ginu sa dnes šíri po celej Veľkej Británii, predovšetkým v jeho historických kolískach Londýne a Plymouthe. Ale tiež v Škótsku, kde sa vyrába najmenej 70 percent všetkej britskej produkcie a kde podľa niektorých expertov gin zrejme zosadzuje z piedestálu národného nápoja whisky.

V Londýne sa otvorila prvá pálenica za 200 rokov v roku 2009. Potom nasledovali mnohé ďalšie. Jonathan Clark otvoril v roku 2012 City of London Distillery, kde môže popíjať svoj koktail a pritom obdivovať Clarissu a Jennifer – dva veľké destilačné prístroje nemeckej výroby.

„Ľudia sú veľmi zvedaví. Chcú vedieť, čo majú v pohári. Predtým sa uspokojili s ginom-tonikom s plátkom citróna a ľadom. Dnes chcú viac,“ vysvetľuje zástupca City of London Distillery Alfie Amaya.

„Chodím sem už tri roky a stále to tu obdivujem,“ hovorí päťdesiatročný zákazník Mark Butler, ktorý sa začal zaujímať o tradície britského ginu a doma má 20 rôznych druhov tohto nápoja.

Podľa spoločnosti pre analýzu trhov Nielsen dnes trh s ginom vo Veľkej Británii predstavuje 345 miliónov libier (takmer 500 miliónov eur) a v nasledujúcich rokoch by mal ešte rásť.