Akvaparky ponúkajú zábavu aj v zime. Pre deti pripravili sprievodné aktivity

Žaneta Mikulíková, Pravda | 08.01.2016 07:00
aquapark senec, kúpanie, akvapark, voda,... Foto: ,
V seneckom Aquaparku sa dá kúpať v piatich bazénoch.
Slováci využili sviatky a školské prázdniny na kúpanie. Návštevnosť akvaparkov v blízkosti Trnavy prekročila bežné víkendové čísla. V niektorých akvaparkoch deti zabávajú animátori.

Pár dní pred sviatkami otvorili nový akvapark v Trnave, jeho prevádzku spustili 19. decembra. „Otvorili sme pred Vianocami, ako sme Trnavčanom sľúbili,“ hovorí konateľ spoločnosti Aqua Relax Jozef Svátek.

Návštevníci využívajú vnútornú časť so štyrmi bazénmi a dvomi toboganmi. Čerstvo funguje už aj wellness. Investor plánuje pokračovať s druhou etapou projektu, v rámci ktorej dobuduje vonkajšiu časť. V exteriéri pribudne výplavový, plavecký a detský bazén.

Zo začiatku bolo ľudí pomenej. „Veľmi sme to nepropagovali, pretože sme ešte dolaďovali niektoré veci,“ hovorí Svátek. V posledných dňoch je denná návštevnosť podľa neho okolo 500 ľudí. „Prichádzajú k nám aj zo širokého okolia,“ hovorí konateľ. Dopoludnia ponúka akvapark zľavnené vstupné.

„Sú tu dve animátorky, ktoré pre deti pripravujú rôzne aktivity a súťaže,“ dopĺňa Svátek. Pokračovať v tom chcú aj neskôr. Prispôsobia to však návštevnosti. Pribudnúť by mali napríklad aj fyzioterapeutické cvičenia.

Dunajská Streda má rovnakú ponuku

Thermalpark Dunajská Streda nepripravil pre prázdninujúce deti nič špeciálne. „Fungujeme tak ako po celý rok,“ hovorí marketingová pracovníčka Katarína Horváthová. Návštevníci majú k dispozícii tri vnútorné a tri vonkajšie bazény.

„Prevádzka talianskeho bazéna, ktorý je vonku, závisí od počasia. Pri mínusových teplotách sa nevyužíva,“ hovorí Horváthová. Ešte nedávno sa v ňom kúpať dalo. Návštevnosť je počas sviatočného obdobia a prázdnin vyššia ako počas bežných pracovných dní, ale aj víkendov.

Veľký Meder s vodnou gymnastikou

Thermal Corvinus vo Veľkom Mederi ponúka návštevníkom šesť bazénov vo vnútornej časti. Najnovší je ďalší plavecký bazén, ktorý funguje od decembra. Do 7. januára je v prevádzke aj rekreačný bazén s hydromasážami a vodopádmi, ktorý sa nachádza vo vonkajšej časti areálu. „Teplota vody je v nom momentálne nižšia, no stále sa nájdu takí, ktorí ho využívajú,“ hovorí marketingová pracovníčka Eva Mészárosová.

Počas školských prázdnin prebiehali v akvaparku denné animačné programy. „Dve animátorky pripravili pre deti minidisco v rodinnom bazéne,“ približuje Mészárosová. Deti mohli tancovať vo vode alebo sa hrať za sprievodu hudby. Pre dospelých zas pripravili vodnú gymnastiku. Aj tu návštevnosť prekonáva víkendové čísla.

Senec poskytuje rehabilitačné cvičenia

V seneckom Aquaparku sa dá kúpať v piatich bazénoch. „Deti majú zľavnené vstupné 4 eurá, ktoré platí od novembra. Zaviedli sme aj vstupné pre seniorov nad 60 rokov, ktoré sme doteraz nemali,“ hovorí marketingová pracovníčka Katarína Blahútová.

Aj senecký akvapark ponúkal počas školských prázdnin denné animačné programy, ktoré sú inak bežné len cez víkendy. Deti sa mohli pozdraviť či odfotografovať s maskotom – hrochom a vyšantiť sa na minidisco. Pripravili tiež kreatívne dielne. Spestrenie ponúkli súťaže, ktoré animátori prispôsobili vekovému zloženiu návštevníkov.

Bežnou súčasťou popoludní počas pracovných dní sú od apríla rehabilitačné cvičenia vo vode či v telocvični. Tie pokračujú v rovnakom režime aj počas školských prázdnin. Pri cvičeniach zohľadňuje profesionálna fyzioterapeutka aj vek návštevníkov. Do akvaparku ich v období voľna prišlo viac ako počas víkendov.

Galantský vodný svet je zatiaľ zatvorený

Milovníci vodných svetov sa musia zaobísť bez Termál centra Galandia v Galante, ktoré zatvorili 11. decembra zatiaľ na 30 dní pre jeho nevyhovujúci technický stav. Podľa statického posudku, na ktorý upozornil jeden z mestských poslancov František Gaulieder, má budova vážne nedostatky.

V posudku sa spomína napríklad nadmerná korózia oceľových nosných prvkov zastrešenia bazénov, kde mali byť použité nevhodné materiály pre dané (vlhké – pozn. red.) prostredie. Pre vodorovné strechy statik urobil tieto poznámky: havarijný stav, nie je zaručené, že unesie sneh či váhu človeka, hrozí kolaps.

O prevádzku vodného sveta sa stará mestská eseročka Galandia. Predseda dozornej rady Fridrich Psota problémy súvisiace s technickým stavom budovy pre Pravdu v minulosti nepoprel, zároveň však tvrdil, že ide len o predbežný posudok statika. Ten vychádza z auditu, ktorý navrhla vypracovať dozorná rada, pretože chcela znížiť náklady na energie.

Po zatvorení kúpaliska sa primátor Galanty Peter Paška vyjadril, že mesto si chce dať vypracovať nový detailnejší posudok.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ