Snehový betlehem pri Rainerovej chate prilákal stovky nadšených návštevníkov

SITA | 08.01.2016 12:00
Rainerova chata, snehový betlehem, zima, sneh,... Foto: ,
Snehový betlehem počas v blízkosti Rainerovej chaty.
Pri Rainerovej chate na Starolesnianskej poľane vo Vysokých Tatrách aj tento rok vyrástol betlehem zo snehu. Počas tradičného podujatia Trojkráľové poludnie pri snehovom betleheme si ho prišli pozrieť stovky ľudí. Súčasťou programu bola aj goralská muzika Zbuje a folklórny súbor z Lendaku.

Autorovi betlehemu Petrovi Petrasovi, ktorý na takejto snehovej stavbe pracuje každoročne, sa podľa jeho vlastných slov počas tejto zimy podarilo vytvoriť jeden z jeho najkrajších betlehemov.

Tento rok je obzvlášť vydarený

„Tohtoročný betlehem má rozmery 4,5 metra na šírku, hĺbku tri metre a vysoký je cez tri metre. Jeho kompozícia býva stále rovnaká, ináč by svätá rodina ani nemohla vyzerať. Je kompaktná, drží spolu, ak by tam mal byť nejaký somárik alebo ovca už by to nemalo zmysel,“ uviedol Petras.

Podľa Petrasa je súčasný betlehem pri najstaršej chate vo Vysokých Tatrách oproti minuloročnému ďaleko lepší. Minulý rok sa totiž začalo s jeho stavbou len tri dni pred trojkráľovým podujatím, keďže snehu bolo málo. „Dali sme tam vtedy dosky a zasypali to snehom, len sochy boli čisto snehové,“ spomenul.

Goralská muzika ZBUJE a bývalý chatár Peter...
Bývalý chatár Peter Petras upravuje snehový...
+7Snehový betlehem počas v blízkosti Rainerovej...

Na tohtoročnom začal pracovať ešte začiatkom decembra. „Vždy som mal skúsenosť, že pred 15. decembrom sa mi to neoplatí stavať. Tento rok som si okolo 8. decembra povedal, že to skúsim. Začali sme so synom a známym nakladať sneh do debnenia, ubíjali sme to, no keď sme mali celý korpus hotový, prišiel odmäk,“ opísal prvé kroky Petras.

Základy tak pozakrývali drevený panelmi a plachtou a sneh sa podarilo uchovať a nakoniec pred odmäkom ochrániť. „Keď začalo mrznúť, začal som pracovať na interiéri a podarilo sa to aj napriek snehovej mizérii,“ dodal.

Na stavbe sa narobili

Sneh zbierali z okolia chaty. „Vyzbierali sme všetko až po trávu, nebolo to ťažké. Neskutočne sme sa však nachodili s lopatami, bolo potrebné doniesť sneh, ubiť ho, boli to kilometre, ktoré sme nachodili,“ zhodnotil.

Autor snehového betlehemu dúfa, že snehu bude dostatok aj pred Veľkou nocou, aby aj tento rok mohol vytvoriť snehové vajce. Začiatkom decembra ešte vytvoril zo snehu trojmetrovú sochu Mikuláša, pred ktorými vnukom odovzdal darčeky. Ak bude dostatok snehu, nebude podľa jeho slov chýbať ani tradičný nosič a iné sochy.

Pre sneh navrhuje posunúť mesiace

Petras však bojuje s nedostatkom snehu pri výstavbe betlehemu už niekoľko rokov. Ako povedal, stáva sa skoro pravidlom, že na Vianoce už niet snehu, a to nielen na Starolesnianskej poľane, ale všeobecne aj v Tatrách.

Podľa jeho slov by bolo možno dobré pouvažovať nad tým, či by sa nedali posunúť mesiace. „Keď bola konferencia o klíme, mali na to jedinečnú príležitosť, aby sa na tom dohodli. V decembri by mohol byť napríklad len november, v januári december, všetko by sa o jeden mesiac posunulo, nebolo by potrebné ani zasnežovať,“ navrhol Petras.

Snehový betlehem pri Rainerovej chate. Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Rainerova chata, snehový betlehem, zima, sneh, Vianoce Snehový betlehem pri Rainerovej chate.

Inšpirovať pri organizovaní Trojkráľového poludnia sa nechal Petras pred mnohými rokmi ľudovými zvykmi spojenými s narodením Pána Ježiša v Lendaku. Každoročné podujatie je podľa jeho slov skôr ľudovou tradíciou, než náboženskou, sväté omše sa tam preto nekonajú.

Rainerova chata či útulňa?

Petras vysvetlil aj to, prečo sa Rainerova chata nazýva aj útulňa. „Označenie chata je novší názov. Útulňa vystihuje určitý spôsob vedenia chaty, či objektu, útulňa nemá svojho gazdu, je prístupná každému, každý do nej môže vojsť a prenocovať. Chata už má svojho správcu a podobne. Chceme vyhovieť aj tomu modernému obdobiu, pretože mnohí ľudia nevedia, čo je to útulňa. Oficiálne je to teda Rainerova chata,“ uviedol Petras.

Najstaršiu chatu vo Vysokých Tatrách postavil v roku 1863 Ján Juraj Rainer. Po postavení chaty Kamzík v roku 1884 zanikla, obnoviť sa ju podarilo až v roku 1998, odkedy slúži verejnosti. Jej chatárom je v súčasnosti Peter Petras mladší.