Angličania možno budú mať vlastnú hymnu, najmä kvôli futbalu

ČTK | 14.01.2016 10:30
Anglicko, fanúšikovia. Foto: ,
Anglickí fanúšikovia.
Na medzinárodných športových udalostiach by pri nástupe anglického družstva mohla už čoskoro hrať iná hymna ako doteraz. Kým Wales a Škótsko majú vlastné hymny, Angličania sa musia zatiaľ uspokojiť s piesňou God Save the Queen, ktorá je však spoločná pre celé Spojené kráľovstvo.

Britskí zákonodarcovia urobili prvý krok k tomu, aby svoju vlastnú hymnu získalo aj Anglicko. Favorita už majú, informoval spravodajský sever BBC.

Návrh v parlamente predstavil labouristický poslanec Toby Perkins. Poslanci s jeho plánom vyjadrili súhlas, čo však zatiaľ len znamená, že sa o ňom bude ďalej debatovať. Plénum britskej dolnej komory by sa ním malo zaoberať už v marci.

Pieseň, ktorá by znela pri nástupe anglických športových družstiev, by si mali vybrať sami obyvatelia jednej z historických častí Spojeného kráľovstva, uviedol Perkins. Mohli by tak podľa neho urobiť v televíznej šou podobnej obľúbeným castingovým súťažiam.

Už teraz ale existuje jasný favorit: pieseň Jerusalem s textom Williama Blakea zhudobnená Hubertom Parrym. V tejto piesni sa na rozdiel od britskej hymny nevyskytuje zmienka o kráľovnej, podľa Perkinsa to ale neznamená, že by sa jej podporou usiloval o republikánsku formu usporiadania štátu.

Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska tvoria štyri časti: Anglicko, Škótsko, Wales a Severné Írsko. Každá z nich má rôznu formu autonómie. Jednotlivé časti kráľovstva súťažia oddelene napríklad na futbalových či rugbyových šampionátoch, Škótom na nich hrá pieseň Flowers of Scotland a Walesanom Land of My Fathers. Naopak, na olympijských hrách reprezentujú športovci zo všetkých štyroch častí tvoriacich Britániu spoločne celú monarchiu.