Egypt otvoril múzeum fosílií. Top exponátom je chodiaca veľryba

ČTK | 17.01.2016 14:00
Egypt, múzeum, kostry, vyhynuté veľryby Foto: ,
Veľryba Basulosaurus isis. V blízkosti oázy Fajjúm v strednom Egypte vo štvrtok otvorili múzeum venované raným veľrybám.
V blízkosti oázy Fajjúm v strednom Egypte vo štvrtok otvorili múzeum venované raným veľrybám. Je prvé svojho druhu a predstaví návštevníkom fosílie a ďalšie materiály, ktoré ich zoznámi s už vyhynutými veľrybami.

Múzeum leží južne od Káhiry v provincii Fajjúm a svojou neobvyklou témou má povzbudiť záujem turistov, o ktorých vo veľkej miere Egypt prišiel kvôli teroristickým útokom.

Hlavným lákadlom múzea je neporušená kostra takzvanej chodiacej veľryby, ktorá žila na zemi vyše 37 miliónov rokov a vzhľadom na tvar končatín bola zrejme schopná zdržiavať sa čiastočne i na súši.

Veľryba Basulosaurus isis. V blízkosti oázy...
Múzeum leží južne od Káhiry. Svojou neobvyklou...
+3Kostra veľryby v egyptskom múzeu.

Minister pre životné prostrednej Chálid Fahmi povedal, že táto paleontologická zbierka pritiahne zrejme iný druh turistov než sú bežní návštevníci Egypta, ktorí vyhľadávajú pláže a pamiatky z doby vlády faraónov.

V Egyptskom múzeu v Káhire otvorili novú zbierku zostavenú z exponátov, ktoré boli pôvodne ukradnuté a Egypt ich získal neskôr späť. Z 500 artefaktov vrátených v rokoch 2014 a 2015 tu možno vidieť 198 predmetov. Získať sa ich podarilo z Francúzska, Nemecka a USA a je medzi nimi tabuľka a sarkofág, ktoré pochádzajú z obdobia starého Egypta, ďalej mince z rímskeho obdobia a časť islamskej výzdoby z 15. storočia.

Egypt vedie niekoľko rokov intenzívnu kampaň za navrátenie ukradnutých pamiatok a prvýkrát tieto späť získané predmety vystavoval roku 2010.