Dovolenka za hranicami: Ako sa správať pri ohrození teroristickými útokmi

Jana Véghová, Pravda | 03.02.2016 07:00
podovolenkový splín - depresia - smútok Foto:
Ak sa už ocitnete v netypickej situácii, snažte sa zachovať chladnú hlavu.
Donedávna sa považovali za rizikové prevažne cesty do niektorých krajín Blízkeho a Stredného východu, severnej a južnej Afriky, indického subkontinentu a juhovýchodnej Ázie. Stratégiou teroristov sú však neočakávané, prekvapujúce a nepredvídateľné atentáty a deštrukčné akcie v ktoromkoľvek bode na zemeguli.

Preto sú pri cestách do zahraničia dnes obzvlášť dôležité informácie. Odporúčame využiť všetky informačné pramene (hromadné oznamovacie prostriedky, oficiálne internetové stránky cieľovej krajiny a ich veľvyslanectiev, stránky Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí a Ministerstva vnútra Slovenskej republiky) pri plánovaní dovoleniek, služobných a iných zahraničných ciest.

Ak sa už raz ocitnete v netypickej situácii (a nemusí ísť vždy len o teroristický útok – nebezpečné sú aj živelné katastrofy, miestna kriminalita, nákazlivé choroby), snažte sa zachovať chladnú hlavu a bezpodmienečne dodržiavajte bezpečnostné pokyny a varovania miestnych bezpečnostných zložiek, prípadne organizátorov zájazdu.

V mimoeurópskych turistických centrách všeobecne odporúčame radšej zdržanlivé a opatrné vystupovanie. Podľa možností sa vyhýbajte verejným podujatiam, masovým akciám a väčším zhromaždeniam ľudí.

Aj pri návšteve turistických atrakcií, pamätihodností a zábavných podnikov myslite na vlastnú bezpečnosť. Udržiavajte pravidelný kontakt s príbuznými či známymi, nadiktujte im presnú adresu hotelu, číslo izby, telefónu.

Pri dlhších pobytoch v zahraničí neuškodí oznámiť tieto údaje aj veľvyslanectvu SR v danej krajine. Pokiaľ v štáte, v ktorom sa nachádzate, dôjde k mimoriadnej udalosti, hoci by ste aj boli na jeho opačnom konci, dajte vedieť doma príbuzným a známym o tom, že ste v poriadku.

Niektoré dôležité zásady správania sa

  • Uprednostniť skupinu krajanov, respektíve občanov regionálne či inak blízkych krajín, pred snahou o individuálne riešenie svojej situácie.
  • Ujasniť si podstatu situácie a vhodným spôsobom informovať o nej zastupiteľský úrad SR alebo MZVaEZ SR.
  • Pokiaľ v krajine nesídli zastupiteľský úrad SR, v núdzi kontaktovať diplomatické zastúpenie ktoréhokoľvek členského štátu EU.
  • Informácie systematicky aktualizovať.
  • Zabezpečiť koordinované informovanie príbuzných v SR.
  • Spísať zoznam občanov, ktorí sú v rovnakej krízovej situácii – v jednej hale, v skupine a pod., ich telefónne čísla a kontakty do SR – a tento zaslať alebo nadiktovať konzulovi, službe na MZVaEZ SR alebo delegátovi CK, ktorý ho postúpi ďalej.
  • Osobitne nahlásiť nezvestných, zranených alebo mŕtvych, deti, staršie osoby, postihnutých a chorých ľudí bez sprievodu, členov skupiny s ďalšími obmedzeniami a problémami a pod.
  • Venovať zvýšenú pozornosť tým členom skupiny, ktorí znášajú situáciu s väčšími problémami.
  • Zvoliť hovorcov skupiny, u ktorých sa budú zhromažďovať informácie od konzula, diplomatickej služby, delegátov, miestnych zložiek a pod.
  • Čo najdlhšie udržiavať možnosť spojenia prostredníctvom mobilných telefónov.
  • Za týmto účelom koordinovať ich zapínanie a vypínanie v skupine tak, aby sa naraz nespotrebovali všetky batérie a kredity.
  • Nahlásiť konzulovi a diplomatickej službe MZVaEZ SR, cez ktorý mobil práve budete komunikovať. Príbuzní môžu na tento mobil volať po dohode s diplomatickou službou.
  • Včas si dobiť na mobile kredit alebo o to požiadať príbuzných či známych.
  • Nevydávať sa na žiadnu cestu či výlet bez plne dobitého energetického zdroja používaného komunikačným prostriedkom.

Zdroj: MZVaEZ SR

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ