Medzinárodný projekt: Pozrite si Košice v 3D cez internet

SITA | 06.02.2016 15:00
Košice, Jakabov palác Foto:
Košice
Virtuálnu prehliadku mesta Košice cez internet v trojrozmernom priestore umožní medzinárodný pilotný projekt Košice 3D+.

Projekt zviditeľní mesto a jeho 500 kultúrnych inštitúcií, pamätihodností, obchodných subjektov na portáli http://kosice.virtualtour.city.

Návštevníci portálu sa môžu dozvedieť aktuálne udalosti, čo robiť, kde sa ubytovať, kde sa najesť a kde nakúpiť. Interaktívne prehliadky umožnia prechádzať sa ulicami Košíc, námestiami, kultúrnymi stánkami a obchodnými prevádzkami, zavítať aj do 3D interiérov a získať aktuálne informácie o týchto priestoroch, ktoré majiteľ či správca subjektu môže priebežne aktualizovať.

Projekt má prispieť k rozvoju turizmu a zvýšeniu počtu návštevníkov Košíc. Prinesie zviditeľnenie obchodných ponúk hotelov, reštaurácií, športových zariadení a obchodov pre návštevníkov mesta, a to v reálnom čase – napríklad ponuka dňa reštaurácie, rezervácia izby v hoteli, alebo času vo fitnes, ktoré budúci hosť virtuálne navštívil.

Košice sa dnešným dňom stali prvým mestom, ktoré má viac ako 500 bodov 3D+ na svojej mape.

Vďaka výbornej súčinnosti 562 subjektov, ktoré sa zapojili do tohto pilotného projektu, bola úspešne overená technologická a organizačná platforma pre vytváranie a správu 3D+ mapy mesta v priebehu stanovených 5 dní trvania projektu.

Na projekte pracovala spoločnosť Nuvia Belgium, globálny celosvetový partner Google, ktorá zabezpečila technologickú platforma a 10 certifikovaných kamier pre snímanie a správu 3D obsahu subjektov a informačných atribútov, ako aj integráciu so štandardnými 3D platformami Google Maps a Google Street View.

Vzdelávacie centrum TeleDom malo na starosti plánovanie a riadenie projektu, zaškolenie slovenských 3D+ teamov, podporu zákazníkov pri rozširovaní ich 3D+ prezentácií. Konzorcium Nuvia+TeleDom poskytlo svoje služby pre 562 subjektov v rámci tohto pilotného projektu zadarmo.