Slovensko prilákalo vlani viac Číňanov a Britov. Bude ich počet rásť aj v roku 2016?

SITA | 16.02.2016 14:00
detská turistika - hory Foto:
Očakáva sa, že za rok 2015 dosiahneme historicky rekordné výsledky slovenského cestovného ruchu. Ilustračné foto.
Podľa štatistických údajov Európskej komisie pre cestovný ruch (European Travel Commission - ETC) narástla návštevnosť Slovenska zahraničnými turistami za január až október 2015 o 16 percent, čo je tretí najlepší výsledok spomedzi európskych krajín. Vyplýva to zo správy Európskej komisie pre cestovný ruch za rok 2015, informoval hovorca Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Martin Šebesta.

Spomedzi európskych krajín zaznamenala komisia najvyšší nárast turistov smerujúcich na Slovensko z Číny (98 %) a z Veľkej Británie (40 %). Nárast návštevníkov z Francúzska (18 %) radí Slovensko na druhé miesto v Európe.

Rast slovenského cestovného ruchu bol výraznejší ako rakúsky, španielsky, grécky, taliansky či český. Nárast slovenského cestovného ruchu ešte výraznejšie vyniká v porovnaní s celkovým nárastom návštevnosti Európy, do ktorej prišlo iba o päť percent viac turistov ako v roku 2014.

K nárastu počtu turistov na Slovensku prispeli aj propagačné aktivity Slovenskej agentúry pre cestovný ruch.

„V minulom roku sme ponuku Slovenska a jeho regiónov prezentovali na viac ako 20 veľtrhoch a výstavách cestovného ruchu, podporili sme množstvo workshopov, prezentácií a zorganizovali zaujímavé infocesty i famtripy pre médiá a touroperátorov,“ uviedla generálna riaditeľka Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Marta Kučerová s tým, že aj televízne kampane na globálnej TV Eurosport, v talianskej TV RAI alebo na okruhoch českej TV PRIMA ponúkali dovolenkovú pozvánku na Slovensko.

Podľa nej prispeli k rastu počtu turistov na Slovensku aj cielené on-line kampane prostredníctvom Google, YouTube, Facebooku a cestovateľských portálov Booking.com a TripAdvisor, ktoré zviditeľnili značku Slovensko globálne. Medziročné zvýšenie návštevnosti národného informačného portálu „slovakia travel“ o viac ako 100 percent tiež prispelo k nárastu počtu návštevníkov Slovenska.

"Očakávame, že za rok 2015 dosiahneme historicky rekordné výsledky slovenského cestovného ruchu a prekonáme doteraz najlepší rok 2008, keď si dovolenku na Slovensku zvolili viac ako štyri milióny návštevníkov,“ dodala Kučerová.