Betlehemskej bazilike Narodenia Pána vracajú jej lesk. Peniaze vraj prídu

ČTK | 17.02.2016 11:00
Betlehem, Bazilika Narodenia Pána Foto: ,
V palestínskom Betleheme ukončili prvú fázu reštaurátorských prác v Bazilike Narodenia Pána.
V palestínskom Betleheme ukončili prvú fázu reštaurátorských prác v Bazilike Narodenia Pána. Opravenou strechou prestalo zatekať, medzi úplne novými oknami sa skvejú vzácne očistené mozaiky. Ide o najzásadnejšiu obnovu pamiatky, ktorú UNESCO v minulosti zaradilo medzi ohrozené stavby.

Baziliku nechala v 4. storočí nášho letopočtu postaviť na mieste údajného narodenia Ježiša Krista byzantská cisárovná Helena. Steny pokrývajú vzácne mozaiky z obdobia križiackych výprav. Vďaka oprave strechy a výmene okien už nie sú ohrozené vodou a po vyčistení sa lesknú v tmavom priestore chrámu, napísala agentúra AP.

Hoci väčšina Palestínčanov vyznáva islam, baziliku mnohí považujú za národný poklad, pretože je najväčším magnetom na turistov.

Dohľadom nad reštaurátorskými prácami bol poverený Zijád Bandak, ktorý považuje to, čo sa doteraz podarilo dosiahnuť, za revolúciu. „Keď vystúpite hore, môžete prvýkrát uvidieť skutočne ohromné, krásne a jedinečné mozaiky,“ povedal.

Obnovu, ktorá zatiaľ stála osem miliónov dolárov (asi 7 miliónov eur ), financujú okrem palestínskej samosprávy tiež palestínski súkromníci, rímskokatolícka, grécka ortodoxná a arménska cirkev a zahraniční darcovia.

Odbornú prácu majú na starosti palestínski a talianski experti, najmä talianska firma Piacenti, ktorá sa špecializuje na obnovu historických stavieb.

Mimmo Nucatolo má na starosti taliansku skupinu, ktorá obnovuje mozaikovú výzdobu. Zlaté, zelené a pastelové umelecké diela sú podľa jeho slov „jedinečným príkladom“ práce skúsených tvorcov, ktorí pôsobili na konci obdobia križiackych výprav. Po stáročia sa však mozaiky neošetrovali, takže ich už takmer nebolo ani vidieť.

Čistenie výjavov stále pokračuje, pričom reštaurátori musia pracovať na lešení vo výške desiatich metrov nad zemou. Návštevníci budú môcť z podlahy uvidieť okrídlené postavy až na konci tohto roka.

Zatiaľ očistili mozaiky v hlavnej lodi kostola a ďalej pracujú v okrajových častiach. Robotníci obnovujú omietky, kamennú fasádu a opravujú drevené trámy. Lešenie sa bude môcť odstrániť, až keď sa skončia aj tieto práce.

Do baziliky by potom mali inštalovať klimatizáciu, ktorá bude kontrolovať podmienky v závislosti od slnečného svitu, teploty a vlhkosti. Rozmiestnia tiež nové osvetlenie a detektory dymu.

O správu kostola sa podľa dohody z 19. storočia stará katolícka, grécka ortodoxná a arménska cirkev a každá si svoju časť baziliky žiarlivo stráži. Súperia spolu a často na seba hľadia nevraživo, avšak podľa Bandaka pri obnove usporiadane spolupracujú. Umožnili dokonca prístup do budovy aj večer, aby odborníci mohli pracovať čo najdlhšie.

Kostol má pred sebou ešte niekoľko fáz obnovy, ktoré potrvajú ďalšie tri roky. Je potrebné opraviť aj kamenné stĺpy a ich hlavice aj mozaiky na podlahe, ktoré sú teraz zakryté kamennou dlažbou.

Ako budú práce pokračovať, závisí od toho, či sa podarí získať dosť peňazí. Podľa Bandaka bude ešte potrebných 11 miliónov dolárov. Predseda samosprávy Mahmúd Abbás sľúbil, že sa pokúsi peniaze obstarať. „Hneď na začiatku mi povedal: ‚I keď nemáš dosť peňazí, začni. Je to sväté miesto a peniaze prídu‘,“ spomína Bandak.