Chceli cestovať, no manželka oslepla. Teraz chodia tisíce turistov k nim domov

ČTK | 20.02.2016 13:00
Japonec Tošijuki Kuroki vysadil za dva roky tisícky kvetov, aby znovu vylúdil úsmev na tvári svojej manželky, ktorá prišla o zrak. Záhrada, pokrytá jasne ružovými kvetmi, ktorá vznikla ako dojemný prejav lásky, sa následne stala v Japonsku veľkou turistickou atrakciou, píše denník The Daily Telegraph.

Po 30 rokoch manželstva a tvrdej práce na mliečnej farme v prefektúre Miyazaki manželia Kurokiovci plánovali, že si budú užívať dôchodok cestovaním po svojej vlasti. V 52 rokoch ale Jasuko Kurokiová náhle oslepla v dôsledku komplikácií spojených s cukrovkou.

Zničená stratou zraku aj stratou nádeje na vysnívané výlety po Japonsku sa Kurokiová začala v depresiách zatvárať vo svojom domove a odmietala vychádzať von. Jej manžel to však nevzdal; napadlo ho totiž, že by nové rozptýlenie a chuť do života jeho manželky mohli priniesť návštevníci, ktorí by na ich farmu prichádzali.

Kuroki preto začal vysádzať skalničky zvané Flox šidlolistý (Phlox subulata), aby na farmu prilákal návštevníkov. Dúfal tiež, že jeho manželku poteší vôňa kvetín, aj keď ich nebude môcť uvidieť.

Po dvoch rokoch sa mu podarilo vytvoriť okolo domu neskutočnú záplavu ružových kvietkov. Odvtedy uplynulo desať rokov a ku Kurokiovcom, ktorí žijú v meste Šintomi, teraz na jar prúdi z okolitých obcí a prefektúr až 7 000 ľudí denne.

Návštevníkov nepriťahujú len kvety, ale aj milostný príbeh, ktorý vznik tejto nádhernej záhrady inšpiroval. Chcú sa stretnúť s pani Kurokiovou, ktorá sa vraj opäť s úsmevom na tvári so svojím manželom často v záhrade prechádza.