Naučia 'anglické pisoáre' Číňanov záchodovú etiketu?

ČTK | 26.02.2016 07:00
toaleta, WC, pisoár, močový mechúr, moč Foto:
Ilustračné foto.
Jasno farebné pisoáre, výrazne označené ako "anglické", mali tento týždeň premiéru v čínskom meste Čchung-čching. Stanú sa súčasťou novej "záchodovej revolúcie", ktorú v krajine, neslávne preslávenej nechutnými verejnými toaletami, prisľúbili tamojšie úrady. Píše o tom spravodajský server The Times.

Nové pisoáre však hneď vyvolali na internete zapálenú diskusiu obyvateľov. Nepáči sa im, že sú tieto pánske záchody umiestnené hneď vedľa detského ihriska.

Čínske úrady minulý týždeň sľúbili, že spustia „záchodovú revolúciu“, ktorá z toaliet jedným šmahom spláchne ploštice, zápach aj nevhodné správanie. Na výstavbu 17 000 nových toaliet a renováciu ďalších 8 000 v blízkosti turistických stredísk sa má tento rok po celej krajine vynaložiť v prepočte viac ako 1,3 miliardy eur.

Nové pisoáre v Čchung-čching pojmú až štyroch mužov naraz. Každý sa môže uzavrieť prehnutou plastovou „závorou“, ktorá siaha od stehien po pás, aby ich tak čiastočne zakryla pred okoloidúcimi.

Pochybnosti obyvateľov však vyvoláva nielen nevhodnosť umiestnenia toaliet, ale aj samotné pomenovanie. „Anglické pisoáre?“ napísal jeden z užívateľov na čínsky mikroblogový server Sina Weibo. „Prisahám, že som nič podobné v Británii nikdy nevidel!“

Historicky vzaté je pisoár francúzskym vynálezom. Európske mestá, ako napríklad Amsterdam, využívajú prechodne inštalované verejné pisoáre počas podujatí a sviatkov, pri ktorých možno očakávať značnú konzumáciu alkoholu. Ale Británia skutočne nie je podobnými typmi záchodov príliš známa.

Označenie „anglický pisoár“ má preto skôr symbolický charakter. Ten v Čchung-čching vsádza na čínsku fascináciu „anglickými džentlmenmi“ a s nimi spojeným očakávaním dobrých mravov.