Tip: Zažite skutočne rozprávkové prázdniny na hrade

Zora Handzová, Pravda | 26.02.2016 13:00
Modrý kameň, hrad, hračky, bábika, hojdací koník Foto:
Múzeum bábkarských kultúr a hračiek.
Kde inde sa prázdninuje tak dobre, ako medzi hračkami? V múzeu hračiek v Modrom Kameni si deti môžu zahrať bábkové divadlo, vyrobiť si jednoduchú bábku alebo sa pohrať v Hračkovisku. Tieto jarné prázdniny môžu deti stráviť medzi hračkami a bábkami v starobylom hrade.

Múzeum bábkarských kultúr a hračiek v Modrom Kameni pripravilo pre všetkých prázdninujúcich školákov aj pre ich menších súrodencov špeciálny program pre všetky kraje.

"Každý deň od 10. do 14. hodiny sú otvorené tvorivé dielne, kde si deti pod vedením výtvarníčky alebo lektorky môžu vyrobiť vlastné bábky a potom si s nimi zahrať spolu s rodičmi či kamarátmi divadlo. Najmenší sa zatiaľ môžu zahrať v Hračkovisku,“ pozýva múzejný pedagóg Jaroslav Hanko. Program trvá do piatka 4. marca každý deň, návštevu stačí nahlásiť deň vopred.

Deti majú k dispozícii vzory, materiál, ale aj odborné vedenie a môžu si zvoliť taký druh bábky, akú zvládnu vyrobiť, od malých štipcových, ktoré si vystrihnú, vyfarbia a pripevnia k paličke, maňušky na jeden prst či ušiť si väčšie.

Zapojiť sa môžu aj dospelí, ktorí už môžu dostať do ruky pílku a vyrezať bábku z knihovníckej lepenky. Deti si k bábkam môžu vytvoriť aj vlastnú scénu, hoci v malej škatuli, a rodina môže z hradu odísť s vlastným bábkovým divadielkom pod pazuchou.

"Prichádzajú k nám návštevníci z celého Slovenska, bez rozdielu veku. Sami sme prekvapení, koľko ľudí má s bábkovým divadlom skúsenosti, koľko seniorov kedysi hrávalo v bábkarskom krúžku alebo doma s rodinou,“ hovorí Hanko.

Dnešné deti samozrejme podliehajú móde, a tak pred časom všetci vyrábali bábkového Spidermana. V múzeu im však pripomenú aj starú rozprávkovú klasiku. Taká Červená čiapočka je stále populárna, ale aj dedko s babkou, čo ťahajú repu.

Ezopova bájka o líške sa zas výborne hodí na tieňohru. Menšie deti dokážu vymaľovať bábku z papiera podľa predlohy, ale radosť z vlastnej tvorby je aj tak veľká. Ani vlastnej fantázii sa medze nekladú.

Okrem návštevníkov na hrad cez prázdniny chodievajú aj domáci – deti z modrokamenského bábkového divadelného súboru Kamienok. Nacvičujú hru Bezhlavý rytier, ktorú predvedú hosťom na niektorom neskoršom podujatí aj so živou hudbou.

Múzeum bábok a hračiek v Modrom Kameni má vo svojich zbierkach hračky staré niekoľko generácií a tie najrôznejšie divadelné bábky zo Slovenska aj zo zahraničia.

Okrem stálych výstav ponúka aj špeciálne programy pre školy aj pre verejnosť, Hračkovisko pre najmenších a divadelná sála pre rodiny a školy sú k dispozícii stále.  

Kam za zábavou

27. februára, sobota:

  • Bratislava: Hrdinovia všedného dňa, interaktívna výstava priblíži prácu záchranárov, hasičov a policajtov, prvá pomoc, Detské múzeum SNM
  • Bratislava: Zaži textil, interaktívna výstava pre deti v Bibiane, do 29. 5.
  • Nitra: Záhady Slovenska, výstava záhad, povestí a legiend v 3D objektoch, dielňa mnícha Cypriána, kostým grófky Alžbety Báthoryovej, Mesačná jaskyňa a iné, Galéria OC Mlyny, do 10. 3.
  • Levice: Vandrovalo vajce, celoslovenská prehliadka výrobcov kraslíc v Tekovskom múzeu, do 3. 4.
  • Sielnica: Sielnická podkova, súťaž koní, 10. ročník, Panské lúky, od 9. h
  • Turecká: Krňačkové preteky v náhradnom termíne, 10. ročník majstrovstiev Slovenska
  • Vígľaš: Zabíjačka na Masarykovom dvore, podujatie aj s programom pre deti
  • Žilina: Stavby sveta – výstava, osemdesiat budov zo všetkých kútov sveta, OC Mirage, do 13. 3.

28. februára, nedeľa

  • Trenčín: Divadelný večer – Zborovňa, komédia na Trenčianskom hrade, 18. h

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ