Tip: Banskoštiavnické Zimomravenie prinesie deťom čarovné prázdniny

Zora Handzová, Pravda | 04.03.2016 13:00
rozprávka, postavičky, Foto:
Oživili 4 rozprávkové komnaty, kde sa môžu deti hrať, odfotiť sa s maskotmi a mnoho ďalšieho.
Banská Štiavnica je prekrásne mesto s osobitou atmosférou, kde sa rodia dobré nápady. A teraz pozýva deti aj dospelých na víkend plný zábavy. Festival Zimomravenie sa odohráva na viacerých miestach, na ulici aj v múzeu, v galérii aj v antikvariáte a prináša radosť z hry, tvorenia, čítania, tanca či divadla.

Zimomravenie je malý zimný rodinný festival, ktorý má za cieľ priniesť oživenie do historického jadra Banskej Štiavnice počas končiacej sa zimy. Jeho program je rôznorodý a ponúka široké spektrum dobrej zábavy a aktivít.

„V tomto ročníku sme prichystali zopár príjemných ťahákov v hlavnom programe. Oživili sme 4 rozprávkové komnaty, kde sa môžu deti hrať, vytvárať krásne drobnosti, odfotiť sa s maskotmi, z dúhovej komnaty poslať balónom do sveta svoj pozdrav alebo sa len tak potešiť, zasúťažiť si s Erikom a pozrieť si rozkošné divadelné predstavenia,“ pozýva Zuzana Patkošová za organizátorov festivalu.

Festival prebieha v meste počas celého prázdninového týždňa. Každý deň o 16. hodine v kine Akademik premietajú rozprávku pre detičky. Do akcie sa zapojilo mnoho umeleckých inštitúcií a ponúkajú zaujímavé workshopy (Galéria J. Kollára, Schemnitz gallery, Dielnička v Kammerhofe, Súkromná ZŠ Bakomi, Antikvariátika Slovenské Banské múzeum-expozícia Baníctvo na Slovensku).

„Tí najmenší návštevníci dokážu aj z drobných potešení vyťažiť maximum. Našim cieľom je obohatiť ich spomienky o jednu,v ktorej budú zdieľať svoje pocity so svojimi vrstovníkmi,“ dodáva Zuzana Patkošová.

V sobotu 5. marca o desiatej sa začne dobrodružná Hra v meste, pri ktorej budú rodinné či iné tímy putovať mestom a plniť rôzne úlohy. Od 12. do 18. hodiny sa v kultúrnom centre otvárajú Komnaty radosti, ktoré ukrývajú dúhový fotoateliér, tvorivé dielne aj spoločenské hry pre malých aj veľkých.

O jednej popoludní vás dramatizované čítanie s Mrkvičkom naladí na rozprávku a po čítaní o 14.30 hodine uvidíte divadelný príbeh malej princeznej v Zimnej rozprávke.

O 16. hodine vletí do sály ďalšie divadlo, pri ktorom sa však nesedí, ale tancuje. V predstavení divadla Haaf sa dozviete, ako vznikli rôzne tance, od temperamentných černošských cez balet či step až po tie dnešné, moderné. A všetky si ich aj vyskúšate vlastnými nohami!

O pol šiestej zaspieva Miro Jaroš všetkým poslušným aj neposlušným deťom a po celý deň sa deti vyšantia v súťažiach.

Okrem tohto hlavného programu sa určite oplatí navštíviť aj ďalšie miesta. V banskom múzeu Kamerhoffe si od 10. do 14. hodiny môžete vlastnoručne vymiesiť a upiecť chlebík alebo ušiť handrovú loptičku či bábiku, smaltovať svoj prívesok či náušnice. Okrem toho v Kamerhoffe spoznáte Baníctvo na Slovensku a môžete skladať netradičné puzzle, všetko od 9. do 13. hodiny.

V nedeľu 6. marca sa k Zimomraveniu pripojí aj Galéria Schemnitz na Ulici A. Sládkoviča 2 pod Klopačkou, z ktorej sa od 10. do 12.30 stane Detské územie. Inšpirované aktuálnou výstavou Zimný výber 2016. Tu sa deti stanú skutočnými maliarmi.

Budú maľovať akrylovými farbami na plátno alebo si vyskúšajú techniku pyrografie a budú vypaľovať obrazy do smrekových doštičiek. Presný program festivalu nájdete na Banskastiavni­ca.sk.

Kam za zábavou

5. marca, sobota

  • Bratislava: Fašiangy, Veľká noc, výstava v Prednej izbe ÚĽUV, Nám. SNP
  • Bratislava: Knižná zóna bez peňazí, DK Dúbravka, 10. h – 16. h
  • Trenčín: Prechádzky mestom so sprievodcom, Veľkonočné zvyky, kultúrno-informačné centrum, Mierové nám., 16. h
  • Trnava: Festhry, festival spoločenských, logických, strategických a iných hier bez rozdielu veku, Mestská športová hala, do 6. 3.
  • Košice: Potulky mestom so sprievodcom, Protestantské Košice, od 10.30 do 15.30, v nedeľu od 12. h

7. marca, pondelok

  • Spišská Nová Ves: Veľká noc prichodzí, piesne, obrady, výstava, dekorácie, Reduta, 17.30 h

11. marca, piatok

  • Bratislava: Bookobrazy – stretnutie detí s knihami a obrazmi v SNG, Berlinka, 16. h

10. marca, štvrtok

  • Veľký Meder: Zlatá brána, prehliadka detských ľudových hudieb, speváckych skupín, sólistov spevákov a inštrumentalistov, Ms. kultúrne stredisko, 10. h

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ