Prečo majú pasy krajín len 4 farby? A v ktorom je živý los?

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 08.03.2016 07:00
pasy, cestovné pasy, doklady, cestovanie,... Foto:
Arménsky, litovský, ukrajinský a španielsky pas a povolenie na pobyt v Bielorusku.
Pas je vstupenkou do sveta, mimo EÚ. Možno ste si však všimli, že pasy jednotlivých krajín sa vyrábajú len v štyroch farbách. Viete, prečo?

Všeobecne platí, že pasy sú iba červené (bordové), zelené, modré alebo čierne – avšak v najrôznejších odtieňoch. Obyvatelia Európskej únie vlastnia vínové doklady, zatiaľ čo napríklad štáty Karibiku používajú modré pasy, povedal portálu Businessinsider­.com Hrant Boghossian, viceprezident pre marketing databázy pasov Passport Index.

Červená ako komunisti? Zelený islam?

Štáty sa rozhodujú, aké pasy začnú vydávať, podľa mnohých kritérií. Do výberu farby vstupujú napríklad geografické faktory. Červenú niektorí stotožňujú s bývalými komunistickými štátmi, modrá sa stala symbolom takzvaného nového sveta – Ameriky, Oceánie.

Inokedy farbu cestovného dokladu ovplyvňuje náboženstvo – väčšina islamských štátov má zelené pasy. Táto farba vraj bola obľúbenou proroka Mohameda a je tiež symbolom prírody a života, cituje portál Slate.com Christophera Beama, autora žijúceho v Pekingu.

Iné národy sa rozhodli pre štýly, ktoré odrážajú ich individuálny charakter a identitu. Švajčiarske pasy sú jasnočervené, Turecko si zmenilo farbu pasov na vínovú v nádeji na skorý vstup krajiny do EÚ.

Spojené štáty americké vystriedali viacero variácií – od červenej, cez zelenú až po aktuálnu modrú.

Výnimkou sú Kanaďania, ktorí sa môžu pred pasovú kontrolu postaviť aj s bielou knižkou, ktorá slúži ako dočasný cestovný doklad. Nórsko ponúka pasy v rôznych odtieňoch a s elegantným minimalistickým dizajnom.

Do hry vstupuje pragmatizmus. Aj los

Niekedy je výber farby pasov konkrétnej krajiny úplne pragmatický – rozhodne praktická stránka, podľa toho, čo je k dispozícii. Výroba pasov je mimoriadne strážený proces a po celom svete existuje len málo firiem, ktoré sa zaoberajú produkciou cestovných dokladov.

Tvrdý obal knižky, ktorý musí spĺňať prísne štandardy, dodáva zvyčajne tretia strana, a preto sa vyrába len v určitých farebných vyhotoveniach.

Spolu s meniacim sa svetom, nevynímajúc početné a veľmi kvalitné pokusy o falšovanie, sa inovujú aj pasy. Pribúdajú jednak bezpečnostné prvky, jednak špeciálne funkcie, ktorými sa odlišujú od iných krajín.

Kanadské, britské, americké či čínske pasy obsahujú jedinečné prvky, ktoré sa zobrazia pod UV svetlom.

Najkreatívnejší je zrejme fínsky pas, vydávaný od roku 2012, ktorý má na jednotlivých stránkach rozpohybované obrázky losa a pri rýchlom listovaní sa zdá, akoby bežal lesom.

Zdroj: Businessinsider­.com; Slate.com; Passportindex.org

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ