Tučniačik prepláva 8000 kilometrov, aby každý rok navštívil svojho záchrancu

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 11.03.2016 14:30
Najlepším priateľom človeka už nie je (len) pes. Tento Magellanov juhoamerický tučniak, ktorého priatelia volajú Dindim, dokazuje celému svetu, aký dokáže byť vďačný a verný.

Tučniačika našiel pred 5 rokmi 71-ročný murár v dôchodku Joao Pereira de Souza na pláži pri Riu de Janiero v zúboženom stave, pokrytého ropou a úplne vyhladovaného.

Joao sa malého zvieratka ujal, vyčistil ho a ošetril. Tak sa medzi tými dvoma vytvorilo silné puto a stali sa nerozlučnými priateľmi, píše CBS.

Dindim však jedného dňa zmizol v mori. Po niekoľkých mesiacoch sa nečakane opäť zjavil a už štyri roky takto pravidelne chodí svojho priateľa Joaa navštevovať.

Dôchodca má tučniaka rád ako svoje vlastné dieťa a je jasné, že zvieratko mu náklonnosť opätuje. Kvôli návšteve neváha prekonať ani dlhé vzdialenosti.

Magellanove juhoamerické tučniaky sú známe svojimi dlhými cestami, ročne dokážu preplávať stovky až tisíce kilometrov. Migrujú z Patagónie na sever a zasa späť. Napriek tomu, že žijú v chladných vodách, objavujú sa aj na teplých pobrežiach Brazílie.

Keď sa Dindim prvý raz stratil vo vlnách, známi Joaovi tvrdili, že sa už nevráti. Tučniak sa však vždy v júni objaví a odcestuje až vo februári.

Biológ Joao Paulo Krajewski pre portál Independet povedal, že sa s niečím podobným ešte nestretol.

„Tučniak sa podľa mňa domnieva, že Joao je súčasťou jeho rodiny a považuje ho tiež sa tučniaka,“ povedal biológ o Dindimovi, ktorý podobne ako pes vyjadruje radosť vrtiacim chvostom.

Zdroj: Cbsnews.com; Independent.co­.uk; Metro.co.uk

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ