Neznáma chorvátska pláž sa zjavila na čele rebríčka top európskych destinácií

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 01.08.2016 07:00
Zátoka Stiniva, ostrov Vis, Chorvátsko Foto:
Zátoka Stiniva na chorvátskom ostrove Vis
Makarská riviéra či Istria sa v katalógoch cestovných kancelárií objavujú so železnou pravidelnosťou už roky. Avšak najobľúbenejšia letná dovolenková krajina Slovákov ukrýva omnoho viac.

Takmer neznáma zátoka Stiniva na ostrove Vis si získala srdcia nadšených dovolenkárov a v prieskume porazila aj také európske klasiky ako španielska Costa Brava, Santa Maria Dell’Isola v talianskej Kalábrii či pláž Kavalikefta na gréckej Lefkade.

Niet sa čo diviť, svojím, na Chorvátsko netypickým, zjavom vyráža zátoka Stiniva dych. Ukrytá medzi vysokými bralami nevpustí na svoju jemnú kamienkovú pláž olizovanú tyrkysovým morom hocikoho, a jej neprístupnosť je súčasťou jej neopakovateľné­ho čara.

Ukrytá za domom v stráni

Už samotný ostrov Vis nie je ľahké nájsť – je to najvzdialenejší obývaný chorvátsky ostrov, ak sa naň vyberiete, budete musieť oboplávať ostrovy Brač a Hvar. Zo Splitu trvá cesta trajektom na Vis vyše dve hodiny.

Masovým turizmom stále nedotknutá krása však stojí za to. Do samotnej zátoky sa dostanete buď loďou od mora, alebo autom po ceste z vnútrozemia ostrova. Dopravný prostriedok však musíte odstaviť na neďalekom parkovisku a ďalej pokračovať pešo asi štvrťhodinu po strmej kamenistej cestičke.

Už po niekoľkých minútach však turistov motivuje krásny výhľad, ktorý sa pred nimi otvorí, a tak po pár fotografiách pridajú do kroku a už sa vidia v osviežujúcich vlnách.

Svojím dlhým tvarom pripomína zátoka skoro až fjord – od mora smerom do vnútrozemia sa zužuje, no za úžinou sa opäť trocha rozširuje, aby nechala návštevníkom na svojej pláži viac miesta. Príroda celú zátoku vytvorila pravdepodobne zbúraním plafónu jaskyne.

Desaťtisíc turistov sa zhodlo

Dnes si v zátoke Stiniva na svoje prídu aj potápači, pretože v okolitých skalách pod hladinou môžu objavovať množstvo menších jaskýň a členité dno. Na boku pláže stojí niekoľko kamenných rybárskych domčekov, ktoré sú však obývané iba počas sezóny.

Krásne obrázky zo zátoky Stiniva nikoho nenechajú na pochybách, prečo sa dostala na prvé miesto v rebríčku zostavenom na základe tohtoročného prieskumu, ktorý organizovala bruselská organizácia cestovného ruchu Európske najlepšie destinácie medzi viac ako 10 000 turistami.

Najlepšie európske pláže:

  1. Stiniva, Vis, Chorvátsko
  2. Tossa de Mar, Costa Brava, Španielsko
  3. Concha, San Sebastian, Španielsko
  4. Ostrov Berlanga, Portugalsko
  5. Cala Acciarino, Lavezzi, Korzika
  6. Pláž Kavalikefta, Lefkada, Grécko
  7. Pláž Armaçao de Pera, Algarve, Portugalsko
  8. Pláž Apella, Karpathos, Grécko
  9. Santa Maria Dell’Isola, Calabria, Taliansko
  10. Pláž Ksamil, Albánsko

Zdroj: Chorvatsko.cz; Telegraph.co.uk; Dailymail.co.uk; Visinfo.org; Crobeaches.com

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ