Na popradskom Zámčisku chcú vybudovať vyhliadkovú vežu

SITA | 05.09.2016 15:00
Mesto Poprad plánuje vyhlásiť architektonickú súťaž na návrh vyhliadkovej veže, ktorú chce v budúcnosti nechať vybudovať v lokalite Zámčisko, v ktorej sa aktuálne uskutočňuje archeologický výskum.

Zámer realizovať vyhliadkovú vežu súvisí práve s projektom výskumu a prezentácie tejto archeologickej lokality, známej aj ako Popradský hrad.

„Priebeh súťaže bude pod dohľadom Slovenskej komory architektov, podobne, ako to bolo v prípade architektonickej súťaže na návrh garážového domu. Tým pádom by malo ísť o prestížnu súťaž, očakávame, že sa do nej prihlási viacero architektov,“ uviedol popradský viceprimátor Pavol Gašper.

Vybudovanie vyhliadkovej veže je jedným z krokov, prostredníctvom ktorých chce samospráva z popradskej mestskej časti Kvetnica vytvoriť atraktívnu zónu pre domácich i návštevníkov.

Z kultúrneho hľadiska by sa podľa primátora Jozefa Švagerka mohla vyhliadková veža stať jedným z najvýznamnejších bodov návštevnosti. Trend rozhľadní je podľa neho aktuálne veľmi intenzívny. „V Česku postavili niekoľko rozhľadní, ktoré boli ohodnotené ako top architektonické stavby vo svojom žánre,“ uviedol.

Pripomenul tiež myšlienku architektonického zjednotenia viacerých takýchto rozhľadní v okolí. „Chystá sa rozhľadňa na svitskom Bôriku, Veľká Lomnica tiež plánovala vybudovať jednu rozhľadňu a záujem prejavil aj Kežmarok. Ak by sme sa dohodli na rovnakej architektonickej stavbe, vedeli by sme ušetriť,“ skonštatoval Švagerko.

Mesto už skôr avizovalo snahu o oživenie mestskej časti Kvetnica, ako aj s ňou spojených zaniknutých banských tradícií, ktorými bola táto lokalita v minulosti známa. Už minulý rok sa podarilo vytvoriť nový portál do tamojšej starej štôlne Strieborná, samotný vstup do bane je však zamrežovaný.

Mestská časť ponúka aj zaujímavé miesta na turistiku, turisti sa napríklad môžu vydať po náučnom chodníku a navštíviť aj Národnú prírodnú rezerváciu Hranovnícka dubina.

V ponuke je aj Okruh zdravia, z ktorého sa možno dostať na vrch Krížová, na ktorom sa nachádza Kaplnka Vzkriesenia. V budúcom roku chce samospráva podľa primátora na Kvetnici vybudovať aj oddychové zóny.

Na Zámčisku zatiaľ pokračuje spomínaný archeologický výskum, v rámci neho sa našli zaujímavé predmety z 15. storočia a staršieho veku. Archeológovia tam skúmajú plochu 13 krát 13 metrov.

„Sondu sme rozdelili do štyroch sektorov, pričom v strede sme nechali krížový kontrolný blok, aby sme prípadné nájdené objekty videli pekne z profilu, ako sa správajú. Terén sme si na úvod prešli detektormi kovov a hneď sme narazili na rôzne kovové predmety, ktoré svedčia o tom, že tu evidentne žili aj poľnohospodári, nielen baníci a remeselníci,“ vysvetlil archeológ Marián Soják.

Oblasť bola podľa neho osídľovaná od mladšej doby kamennej. Projekt realizuje mesto Poprad v spolupráci s Mestskými lesmi, s.r.o., za podpory Nadácie Slovenskej sporiteľne prostredníctvom získaného grantu v rámci výzvy „Obce bližšie k Vám 2016“.