Versailles má na krku škandál: Nakúpil falošný nábytok za milióny

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 08.09.2016 11:03
Versailles, Foto:
Zámok Versailles (ilustračné foto).
Slávny francúzsky zámok, ktorý ročne navštívi vyše 7 miliónov ľudí, si zarobil na celosvetovú hanbu. Po niekoľkých rokoch sa zistilo, že nakúpil od podvodníkov falošný starožitný nábytok za takmer tri milióny eur a vystavoval ho s pompou prináležiacou vzácnym artefaktom.

Keďže zámok vo Versailles je národnou pamiatkou, peniaze, ktoré na kúpu bezcenných napodobenín minul, boli štátne. Napríklad za nepravé stoličky z kolekcie Ľudovíta XV. vyplatil priekupníkom 1,7 milióna.

Najnovšie vysvitlo, že podobne zrejme naleteli aj ďalšie dve galérie v Paríži, píše Ceskatelevize.cz.

Znalci zistili, že zámok nakúpil falošný nábytok až štyri razy po sebe a do nevyhnutnej starostlivosti a reštaurovania následne investovali ďalšie obrovské prostriedky.

Odborník na umenie Didier Rykner pri porovnaní fotografií pravých diel a napodobenín hneď zbadal rozdiely vo vypracovaní detailov, píše Euronews.com.

Vyšetrovanie ukázalo na legendárneho parížskeho starožitníka s tridsaťročnou praxou Billa Pallota. Zatkli ho v júni spolu s komplicom, ktorý vlastní v Paríži galériu.

Pallot osobne zadával remeselníkom zákazky a falzifikáty potom predával do obchodov aj na aukciách.

Starožitníkov právnik tvrdí, že obchodovanie bral iba ako zábavu a nadobudnuté peniaze ho vlastne nezaujímali. Chcel si vraj len dokázať, že sa mu podarí všetkých oklamať.

Pallota udal jeho vlastný žiak, ktorý si všimol, že nábytok z rovnakej kolekcie sa dostával na aukcie podozrivo často.

Ak sa podozrenia preukážu, môže to podľa niektorých odborníkov znamenať krach francúzskeho trhu so starožitným nábytkom, uvádza Telegraph.co.uk.