Za týchto 8 vecí počas dovolenky neplaťte

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 08.01.2017 07:00
turistika, šport, dopamín, turisti, cestovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
Dovolenka je fuč a rovnako preč sú aj peniaze. Vitrínku zdobí nová soška, pod posteľou zakotvil plyšový maskot turistického strediska a do šatníka pribudli tričká s nápismi, námornícke čiapky a bundy so smiešnymi nášivkami.

A niekedy to nie je len otázka financií, ale najmä spoznávania nových vecí, chutnania netradičných jedál a stretávania nových ľudí… Jednoducho, obohatenie, aké prináša len cestovanie. Počas cestovania sa vyhnite týmto nákupom a budete príjemne prekvapení, koľko ušetríte, ako si dovolenku užijete a koľko nového spoznáte.

Jedlo, ktoré máte aj doma

Je najjednoduchšie vojsť do najbližšieho fastfoodu a objednať si burger s hranolkami – na celom svete chutí predsa rovnako, a tak žiadne nepríjemné prekvapenie nečaká. Alebo si doprajete príjemnú večeru v exotickej reštaurácii, kde si objednáte vyprážaný syr alebo pizzu. Takto však nič zaujímavé neochutnáte a nezistíte, že milujete pljeskavicu, uchu, sauerbraten, haggis, foie gras, paellu, bigos, hutspot, waterzooi…

Jedlo, ktoré je rovno pri atrakciách

Čím bližšie k hlavným turistickým lákadlám, tým drahšie občerstvenie aj reštaurácie. Cena však nemá nič spoločné s kvalitou, súvisí jedine s vysokým prenájmom v prestížnej lokalite. Obvykle stačí prejsť len pár blokov a nájdete omnoho lacnejšie a rovnako chutné potraviny.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
hotel, posteľ, raňajky, jedlo, jedenie, dovolenka, turistika, turistka, večera, cestovanie, žena, župan, strava, Ilustračné foto.

Wi-Fi

Mnohé hotely, reštaurácie, kaviarne ponúkajú svojim zákazníkom internetové pripojenie zdarma. Mnohé však nie a za vymoženosť prečítať si maily a naplánovať ďalšiu trasu žiadajú dodatočné poplatky. Pokúste sa teda nájsť miesta, kde je Wi-Fi samozrejmosťou alebo si ešte doma stiahnite aplikácie, ktoré vás k takýmto miestam dovedú samé.

Suveníry – tričká

Každý stánok v každej turistickej destinácii má v ponuke určite aj upomienkové tričká vo veselých farbách, s nápismi a obrázkami, ktoré vyzerajú atraktívne len počas dovolenky. Lacne vyzerajúce oblečenie z ciest doma dokážeme využiť nanajvýš počas upratovania.

Módne napodobeniny

Téma tzv. fake oblečenia a kabeliek, ktoré (ne)podarene imitujú značkové originály a predávajú sa za zlomok ceny stále rezonuje v módnom svete. Spomienka na krásne miesto? Super, ale nie v podobe lacných falzifikátov, ktorých nízku kvalitu a nevábny vzhľad neospravedlní ani dovolenkové pobláznenie.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
kabelky Ilustračné foto.

Turistické prehliadky

V takmer každej turistickej destinácii vám núkajú letáčiky s rôznymi okruhmi po meste a drahými komentovanými prehliadkami. Väčšinou však neobsahujú žiadne zaujímavejšie informácie ako dokážete za pár minút sami zistiť na internete a poznačiť si vo svojej mape.

Taxíky

Ak ste v meste, kde sa skutočne ťažko orientuje, ste v časovej tiesni alebo v málo rozvinutej krajine, je taxík skvelým pomocníkom. Inak si zvoľte skôr verejnú dopravu – ušetríte a zistíte o miestnej kultúre skutočne veľa.

Telefonovanie

Napriek tomu, že ceny roamingov sa znižujú a je lákavé zavolať domov a podeliť sa o nové zážitky zo zahraničia, stane sa, že občas zabudneme na čas, a tak po návrate čaká v obálke nepríjemne vysoká faktúra.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ