V Amsterdame zavreli najstarší coffeeshop v Európe. Dôvodom sú deti

ČTK | 04.01.2017 14:00
V Amsterdame zavreli v nedeľu po polstoročí prevádzky najdlhšie fungujúci coffeeshop Európy. Slávny podnik Mellow Yellow, v ktorom si návštevníci mohli legálne kúpiť a skonzumovať malé množstvo marihuany či hašiša, musel skončiť, pretože stojí bližšie ako 250 metrov od školy. Kvôli tomuto nariadeniu radnice sa v meste uzavrie asi tridsiatka aj ďalších podobných kaviarní.

„Zažil som tu napríklad aj Izraelčanov a Palestínčanov, ako si spoločne zapálili jointa,“ zaspomínal pred uzatvorením podniku jeho majiteľ Johnny Petram.

„Aj ľudia, ktorí nefajčia, som chodili, aby si tu spravili fotku. Mellow Yellow bol súčasť histórie Amsterdamu,“ povedal Petram novinárom denníka The Daily Telegraph.

Kaviareň Mellow Yellow, ktorá dostala názov podľa albumu škótskeho hudobníka Donovana, sa v Amsterdame otvorila už v roku 1967.

Postupne ju nasledovalo niekoľko stoviek podobných podnikov, kam chodili nielen miestni, ale aj čím ďalej viac zahraničných turistov. Holandsko bolo totiž priekopníkom v legalizácii držania malého množstva marihuany.

Majiteľ kaviarne Petram sa pokúsil jej uzavretiu zabrániť na súde. Argumentoval okrem iného tým, že jeho podnik stojí blízko kaderníckej akadémie, v ktorej je väčšina študentov starších ako 18 rokov. Márnu právnu bitku však nakoniec vzdal.

„Pokúsim sa zachrániť najstarší coffeeshop na svete, snáď presvedčím starostu, aby mi ho dovolil otvoriť na inom mieste,“ uviedol Petram.

Mellow Yellow je jedným z 28 podobných podnikov, ktorých sa nové pravidlo radnice dotkne. Starosta pritom priznal, že nariadenie pravdepodobne neodradí mládež od fajčenia. Podľa neho je ale nová legislatíva súčasťou dohody s vládou.

Tá totiž vďaka tomu povolí Amsterdamu výnimku zo zákazu predaja ľahkých drog v coffeeshopoch cudzincom, ktorý platí v iných častiach krajiny.

„Keby sme neuzavreli túto dohodu s vládou, museli by sme aplikovať tento zákaz a potom by sme mali veľké problémy. Takto môžeme zachrániť zvyšných 167 coffeshopov v Amsterdame,“ vysvetlil hovorca starostu Jasper Karman.