Tatranské hotely praskali vo švíkoch, na Ľadový dóm čakali davy

SITA | 06.01.2017 11:00
Vysoké Tatry, sánkovačka, sane, sánky, zima,... Foto: ,
Deti sa sánkujú na sánkarskej 2,5 kilometrovej dráhe z Hrebienka do Starého Smokovca.
Vysoké Tatry zažili počas uplynulého týždňa výnimočnú návštevnosť, vo švíkoch praskali hotely i menšie ubytovacie zariadenia. Ako uviedla Andrea Žigová, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry, prispelo k tomu výnimočné prekrásne počasie, dostatok snehu, a tak aj výborné podmienky na lyžovanie, ale aj množstvo atrakcií.

„Štandardne aj počas týchto sviatkov prevládali v rámci Tatier domáci turisti, ktorí trávili tieto dni tradične v duchu slovenských tradícií. Viac ako 30 percent návštevníkov však bolo zo zahraničia, prišli Česi, Poliaci, Nemci i Briti,“ uviedla Žigová.

Zimná sezóna a najmä silvestrovské pobyty patria podľa Žigovej už dlhodobo z hľadiska návštevnosti k top termínom vo Vysokých Tatrách. „Počas sviatkov, a najmä v čase silvestrovských pobytov, sa zvýšený počet hostí v Tatrách odrazil na obsadenosti hotelov, reštaurácií či u poskytovateľov služieb, aj na lyžiarskych svahoch či lanovkách,“ zhodnotila.

Ľudia si tiež museli o niečo dlhšie počkať napríklad aj na lanovku smerujúcu na Hrebienok, ktorý aj počas tejto zimnej sezóny ponúka najväčšiu atrakciu slovenských veľhôr, Tatranský ľadový dóm, ako aj pred pár dňami otvorenú Tatranskú galériu ľadových majstrov.

Návštevníci Vysokých Tatier počas zimnej sezóny... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Vysoké Tatry, zima, sneh, Hrebienok Návštevníci Vysokých Tatier počas zimnej sezóny pri kopulách na Hrebienku. Vo vysokohorskom prostredí je kažždú zimu vytýčených približžne 20 km značkovaných turistických chodníkov.

„Hostia prichádzajúci v tomto termíne zväčša s vyšším počtom návštevníkov v regióne, ako aj dlhším čakaním, rátali. Vhodným riešením v prípade, že sa návštevníci chceli vyhnúť čakaniu napríklad na lístky na lanovku či skipass, bola kúpa lístkov online vopred,“ dodala Žigová.

Pozemná lanovka na Hrebienok však v snahe uspokojiť prichádzajúcich návštevníkov premávala podľa potreby aj mimo pravidelných 30-minútových intervalov.

Tatranský ľadový dóm ukrytý pod kupolou je aj počas tejto sezóny podľa Žigovej najväčšou atrakciou zimných Vysokých Tatier.

„Je takmer isté, že turista, ktorý trávi zimný pobyt v našich veľhorách, sa rozhodne počas svojho pobytu navštíviť aj toto mrazivo krásne dielo na Hrebienku. Preto sa samozrejme snažíme každý rok priniesť v jeho koncepcii niečo nové a taktiež každoročne sa nám dielo rozrastá aj vzhľadom na množstvo použitého ľadu,“ povedala výkonná riaditeľka miestnej OOCR.

Na stavbu súčasného chrámu bolo použitých až 90 ton ľadu, čo je o 20 ton viac ako v roku 2015. Návštevníkov láka aj ďalšia ľadová novinka na Hrebienku, a to päťmetrová monumentálna medvedica s dvoma mláďatami, ktorá sa ukrýva pod ďalšou kupolou.

„V dňoch od 13. do 15. januára sa na Hrebienku uskutoční veľkolepé medzinárodné podujatie, a to Tatry Ice Master, počas ktorého do kupoly s priemerom až 25 metrov pribudnú ďalšie výnimočné ľadové diela. Zatiaľ tento priestor ponúka návštevníkom Hrebienku obsahovo inú ľadovú krásu, ako je Tatranský dóm a teší najmä menších návštevníkov, ktorým je tematicky bližšia,“ pripomenula Žigová.

Ľadová socha medvedice s dvoma medvieďatami... Foto: SITA, Radoslav Maaťaš
Vysoké Tatry, Galérie ľadových majstrov Ľadová socha medvedice s dvoma medvieďatami počas otvorenia Tatranskej galérie ľadových majstrov na Hrebienku.

Asi polhodinu chôdzou od strediska na Hrebienku sa možno dostať aj k ďalšiemu dielu, ktoré láka návštevníkov, a to štvormetrovému betlehemu zo snehu pri Rainerovej chate na Starolesnianskej poľane.

„Betlehem má výšku štyri metre, šírku päť metrov a hĺbku štyri metre. Môžem povedať, že ide o jeden z najväčších betlehemov, aký sme tu mali a okrem toho aj jeden z najkrajších,“ povedal chatár, horský nosič a pedagóg Peter Petras, ktorý betlehem buduje vždy počas zimy už od roku 1999.

Pozrieť si ho môžu ľudia aj počas tradičného spoločenského podujatia pri chate s názvom Trojkráľové poludnie v piatok 6. januára o 12:00.