Zverejnili 10 najbezpečnejších krajín. Slovensko medzi nimi nie je, Česko áno

Pravda.sk | 07.01.2017 07:00
Turecko, útok, vojak, hliadka, Istanbul Foto: ,
Turecká bezpečnostná hliadka v Istanbule.
Atentát v Istanbule, útok v Berlíne... V neistej dobe, keď ľudí strašia teroristické výpady, si každý chce vyberať destinácie, kde je riziko nulové alebo aspoň veľmi nízke. To je dôvod, prečo nezávislá organizácia Inštitút pre ekonomiku a mier (Institute for Economics and Peace) vydáva každoročne v rámci projektu Vision of Humanity rebríček najviac a najmenej bezpečných krajín sveta.

Globálny index pokoja (Global Peace Index) berie do úvahy faktory ako sú počty policajtov alebo bezpečnostných pracovníkov, prítomnosť jadrových zbraní a prípadnú politickú nestabilitu.

Na posledných miestach vo svetovom meradle skončili Južný Sudán a Sýria, naopak, medzi prvou desiatkou sa objavilo aj Česko, Rakúsko či Slovinsko. Slovensko je na 24. mieste.

1. Island

Nenápadný ostrov sa na vrchole rebríčka umiestnil šiesty rok po sebe. Severská krajina skórovala vďaka nízkym počtom zabití, väzňov vo výkone trestu a teroristických či­nov.

2. Dánsko

Hneď na druhom mieste je ďalšia severská krajina. Dáni sú známi ako najšťastnejší národ, no index pokoja vyzdvihol aj tamojšiu bezpečnosť. Nemajú žiadne konflikty okrem malého sporu (whisky vojne) s Kanadou o neobývaný Hansov ostrov pri Grónsku.

3. Rakúsko

Náš západný sused získal body vďaka nízkemu dovozu zbraní a mierovým voľbám.

4. Nový Zéland

Zelený ostrov je skutočnou oázou pokoja. Nešokujú vás tu konflikty a agresia, ale nádherné výhľady z hôr, nedozierne vinice a panenské pláže.

5. Portugalsko

Táto krajina sa teroru vyhýba a žije si svojím pokojným južanským životom. Cestovateľský portál Condé Nast Traveler vlani vyhlásil Lisabon za najpodceňovanejšie mesto Európy, a to úplne neprávom. Tip na tohtoročnú dovolenku?

6. Česká republika

Náš najbližší sused zabodoval najmä pre nízke vojenské výdavky na obyvateľa a relatívne malý počet násilných trestných činov.

7. Švajčiarsko

Malý alpský štát je preslávený svojou neutralitou a žiadnymi konfliktami vnútri krajiny aj navonok.

8. Kanada

Napriek tomu, že je omnoho väčšia ako jej južný sused USA, zachováva si vyššiu mieru bezpečnosti.

9. Japonsko

Krajina vychádzajúceho slnka sa na 9. mieste umiestnila vďaka malému počtu vrážd a obmedzenému prístupu k zbraniam.

10. Slovinsko

Balkánsky štát sa môže pochváliť zanedbateľnou mierou teroristickej aktivity a len niekoľkými vnútornými konfliktmi. Zároveň tu na bezpečnosť dohliada mierne nadpriemerný počet policajtov, čo zabezpečuje dobrý pocit domácich aj turistov.

Na ďalších miestach sú: Fínsko, Írsko, Bhután, Švédsko a Austrália.

Zdroj: Visionofhumani­ty.org; Eonomicsandpe­ace.org; Cntraveler.com

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ